Hobi bonsai forum
HBF - javna zona => POČETNICI PITAJU => Autor teme: giuseppe - 03-06-2013, 12:18:28
-
Bok ljudi, evo već dugo pratim vaš forum i vrijeme mi je da i ja otvorim neku temu... ušao sam u svijet bonsaija prije nekoliko mjeseci sasvim slučajno i jako sam se zaintrigirao, a pošto se bavim ekologijom i šumarstvom, ovo mi je odličan hobi za učenje i iskazivanje ljubavi prema prirodi... zasada ne vadim ništa iz prirode, čitam puno, istražujem i vježbam se na drvima iz uzgoja i trenutno sam zadovoljan rezultatima koje dobivam :)
e sad, moja tema za sve vas... jako sam velik zaljubljenik u hrastove, živim u području gdje ih ima u izobilju. dosta planinarim pa sam našao jako zanimljive primjerke od kojih se može raditi bonsai... e sad, kako ne bi htio raditi velike greške, dobro bi mi došli savjeti ljudi koji su uspjeli uzgojiti neki hrast... čitao sam sve i svašta na ovom forumu, znam da hrastovi nisu dobar materijal za početnike, al spreman sam istraživati... stupio sam u kontakt preko šumarskog fakulteta s čovjekom koji radi endomikorize za sve biljke pa bi s njime napravio malo istraživanje na kitnjacima... sad bih molio pomoć svih ljudi koji su pokušali s hrastovima, upozorite me na greške koje ste radili i usmjerite me na pravi put :hihihi: sve je dobrodošlo, od vremena presađivanja, načina presađivanja, supstrata, zaštite od pepelnice, zaljevanja, ekoloških uvjeta... htio bih se što više informirati i spremiti za sljedeču sezonu... ko zna, možda istraživanje s mikorizom uspije i napravim korak dalje o spoznajama bonsaija u hrvatskoj :jupi:
-
Ja imam nekoliko hrastova.Ono što ti ja mogu savjetovati je da ne krećeš sa hrastovima jamadorijima izvađenim iz prirode.Bolje je krenuti sa mlađim hrastovima iz umjetnog uzgoja ili izvađenim iz prirode.Hrastovo korijenje se navikava na uvjete i zemlju u kojoj raste i tako se prilagođava.Nagle promjene znaju biti katastrofalne i za mlade i za stare hrastove.Bolje je krenuti sa mlađim primjerkom i to izvađenim sa što više korijenja.Prilikom presađivanja kroz godine korijenje se mu polako prikraćuje.Onu osnovnu balu oko debla ne diram puno.Hrastovi vole vlagu ali vole i prozračni supstrat.Ja stavljam u supstrat ekspandiranu glinu i oko 30 % bijelog treseta.Pepelnicu rješavam sa Arteom od Syngente,koja inaće služi za prskanje pšenice ali i hrasta. Prihranjujem kao i sve druge bonsaie.Zaljevanjem,folijarno i sa briketiranim pilećim gnojivom.Mikoriza bi mogla imati vezu sa hrastom i rastom korjenja.
-
što misliš, dal bi bilo pametno napraviti mikorizu na korjenu, dok je hrast u prirodi, pa sljedeče godine iskopati hrast i ostaviti matičnu zemlju i napraviti još jednu dodatnu mikorizu... pa kada se dobro razvije korjen nakon nekoliko godina presaditi u inertni supstrat? prema jednom istraživanju, koje je napravljeno u poljskoj, ali na lužnjacima, tokom presađivanja iz prirode i dodavanjem mikorize, preživjelo je 85% hrastova. što je po meni jako veliki postotak..
hvala na savjetima, bude se još dosta informirao i istraživao :happy:
-
Kako misliš napraviti mikorizu na korijenu? :dunno:
-
Na ovom linku http://www.bonsai4me.com/AdvTech/ATquercus%20rootpruning%20and%20repotting.htm (http://www.bonsai4me.com/AdvTech/ATquercus%20rootpruning%20and%20repotting.htm) imaš zanimljiv članak na temu vađenja hrasta. Što ti misliš o metodi koja je opisana u tom članku?
-
Don radi se o jednom novitetu na hrvatskom tržištu i za sad se dosta radi na testiranju. Neke rezultate na uzgoju sadnica koje sam ja vidio čine se obećavajuće.Gospodin Slezak Robert je zastupnik Poljske firme MYKOFLOR koja proizvodi razne tipove i vrste mikorizinih gljivica. Zanimljivo je i to da ima u ponudi i cjepiva sa živim mikorizinim micelijima.
-
već neko vrijeme se bavim ovom temom vezanom uz primjenu mikorize kod bonsaija...lani nisam stigao primjeniti ali ove godine hoću...već i sad malo kasnimmm...
Robert je super lik, i radi već par godina pokuse i istraživanja sa mikorizom u Hrvatskoj...
ljudi su još uvijek skeptični, što me čudi, pogotovo kod ljudi od struke, ali stvari su se pokrenule, prvi i to oodlični rezultati su tu i nastavlja se sa pokusima...
znam provjereno da se u suradnji sa agronomskim faxom u Zagrebu radi na pokusima sa mikorizom na vinovoj lozi i da su rezultati mraak kaj se tiče fizioloških procesa u biljci, dalje se nastavljaju pokusi vezani uz kvalitetu ploda tj. budućeg vina...
ja ovih dana planiram primjeniti mikorizu na bonsaije, i to živi micelij, pa ćemo vidjeti kak bu se pokazalo u uvjetima bonsai posude, jako propusnog supstrata i ostalog što uvjeti kod bonsaija nose sa sobom...
kroz razgovor sa Robertom, njegovo je mišljenje da bi to trebalo suuper funkcionirati tj. da bi simbioza trebala biti odlična...
živi bili pa vidjeli...
sve vezano uz tvrtku Bio-budućnost koja dila mikorize a i o vrstama mikoriza, njihovoj primjeni i primjerima u praksi možete vidjeti ovdje:
http://www.bio-buducnost.com/mikoriza.html (http://www.bio-buducnost.com/mikoriza.html)
ćuss
L
-
Mrak :worthy:
-
što misliš, dal bi bilo pametno napraviti mikorizu na korjenu, dok je hrast u prirodi, pa sljedeče godine iskopati hrast i ostaviti matičnu zemlju i napraviti još jednu dodatnu mikorizu... pa kada se dobro razvije korjen nakon nekoliko godina presaditi u inertni supstrat? prema jednom istraživanju, koje je napravljeno u poljskoj, ali na lužnjacima, tokom presađivanja iz prirode i dodavanjem mikorize, preživjelo je 85% hrastova. što je po meni jako veliki postotak..
hvala na savjetima, bude se još dosta informirao i istraživao :happy:
Nemam iskustva sa time,ali zašto ne probati,pogotovo onome tko se u to razumije.Problem je po meni samo veličina stabla na kojemu će se to izvesti,odnosno koja će se količina korijenja morati srezati prilikom vađenja.Po meni bi bilo bolje to raditi u malo većim trening posudama, na izvađenim drvcima.Biti će daleko manji šok prilikom presađivanja i kraćenja korijenja.Moguće je da će se i sama mikoriza tako brže prilagoditi uvjetima u posudi.
-
Mrak :worthy:
je Done, slažem se, mikorize su MRAAK STVAAR!
sve sam bio samozatajan i nisam htjel niš pisat, nego podjeliti to sa vama kad bum imao rezultate...
ali eto...potegnula se tema pa bi bilo glupo da šutim... :idiot:
-
[Nemam iskustva sa time,ali zašto ne probati,pogotovo onome tko se u to razumije.Problem je po meni samo veličina stabla na kojemu će se to izvesti,odnosno koja će se količina korijenja morati srezati prilikom vađenja.Po meni bi bilo bolje to raditi u malo većim trening posudama, na izvađenim drvcima.Biti će daleko manji šok prilikom presađivanja i kraćenja korijenja.Moguće je da će se i sama mikoriza tako brže prilagoditi uvjetima u posudi.
ja ću sve aplicirati na bonsaije u posudama...makar i u prirodi bi imalo učinka...čak bi bilo i sigurnije iskapanje sa već mikorizom na korijenju, tj. biljka bu lakše podnjela šok iskapanja...
pročitajte si o mikorizama na stranici bio-budućnosti...
imaju te neke endo i ekto mikorize...
mene je najviše brinulo to da mi se ne desi da ako apliciram mikorize na neki bonsać u full plitkoj posudi mi mikoriza ne potakne fuul jaki rast korijena tj. da se ne dese brzo uvjeti zapunjenosti tegle korijenjem i gušenja istog...
Ali veli Robert da nema brige i da se to sigurno nebude desilo...
probati ću ove godine na par komada pa bum vidil...
-
Luka to je tvoje područje,ako uspiješ i nešto dokažeš,mi će mo te sljediti i to objeručke prihvatiti. :bravoPrika:
-
Da, baš sam se s Robertom razgovarao, on mi je preporučio endomikorizu tartufa... oni se jako dobro primaju za hrastovo korjenje, i paše im velika vlaga, tako da s njima na kitnjakovom korjenju nikad neću pretjerat sa zaljevanjem... a znam da kitnjaku sme previše vode u supstratu... hvala svima na savjetima, sljedeče godine ću iskopati jednaog ili dva hrasta, napravit mikorizu i javit vam rezultate ;)
-
Znam da bor ne spada u hrastove ali:
Dok sam koristio smjesu 1/3 pijesak,1/3 floragard za kaktuse, 1/3 floragard aussaterde, uvijek sam imao puuuuno mikorize na borovima.
U smjesi 70% sitne pumice i 30% treseta ili aussaterde više nemam mikorize ?????
Dapače, zato imam skuhano korijenje!
Ajd sad ????
-
Znam da bor ne spada u hrastove ali:
Dok sam koristio smjesu 1/3 pijesak,1/3 floragard za kaktuse, 1/3 floragard aussaterde, uvijek sam imao puuuuno mikorize na borovima.
U smjesi 70% sitne pumice i 30% treseta ili aussaterde više nemam mikorize ?????
Dapače, zato imam skuhano korijenje!
Ajd sad ????
Ja Borove presađujem u 10%pjeskovite gline ,30% bijelog treseta i 60 % granitnog granulata 2-4mm(taj granit je radi težine , nema šanse da bura prekobaci drvo i posudu :mdr: ) i k tome pokupim sa starog supstrata što je moguće više mikorize i zamiješam u novi supstrat .
Dali to pomaže ? Neznam !Ali pomora nakon presađivanja nemam.
Vjerujem li u Mikorizu? Da definitivno!!!
-
Šta mislite o prijedlogu da Bonsai udruga Zen organizira jedno druženje i pozovemo u goste Roberta i ljude koji se bave proučavanjem Mikorize (npr. Šumarski fakultet) pa da popričamo o temi Mikorize i primjenjivosti na drfcima?
-
Šta mislite o prijedlogu da Bonsai udruga Zen organizira jedno druženje i pozovemo u goste Roberta i ljude koji se bave proučavanjem Mikorize (npr. Šumarski fakultet) pa da popričamo o temi Mikorize i primjenjivosti na drfcima?
Pa ne znam...s obzirom da još nema nekih iskustava što se tiče primjene na bonsai, to bi ispala čista priča oko mikorize općenito...
-
zakaj ne , meni je žena jučer pričala mnogo toga o mikorizi i neke skripte su joj ostale.
-
zakaj ne , meni je žena jučer pričala mnogo toga o mikorizi i neke skripte su joj ostale.
ma okej, kao što rekoh, opće predavanje o mikorizi se može napraviti...svi znamo koliko je mikoriza važna kod bonsaija, pogotovo crnogorice, ali pošto primjene na bonsaiju (kod nas) još nema ili nije objavljena, malo se može pričati o tome...o teoriji da, ali o primjeni u praksi još ne...ali ne još dugo :verycool:
btw. za ove mikorize od Roberta znam da su super...rezultati na povrću su :surprised:...
frend mi radi u jednom poznatom restoranu u ZG-u, i Roberta sam preko njega i upoznao...a kad mi je ovaj pričao kakvo povrće im je robert donosio, kako je bio prvo skeptičan kada je vidio velike bundeve, rotkvice i ostalo, misleći si kako su napumpane i bezukusne, a onda kada ih je probao da niiije mogao vjerovati koliko su fine, pune okusa i mirisa...uglavnom postao je "vjernik" u mikorizu i njene dobrobiti...
samo ako pogledate slike i rezultate istraživanja i pokusa koje je Robač radio, nemreš vjerovati...
meni je najbolji zaključak kada robi kaže: "pogledaj samo u prirodi stoljetna stabla koja su visoka i preko 50m, a rastu na "siromašnom" tlu, kamenu i slično...pa si pomisliš kaaako je naraslo tako veliko, tj, od kuda mu hranjive tvari kada nema zemlje?? stvar je u mikorizi...koja od biljke dobije klopicu koja biljci nije problem za proizvest, a ima moć rastapanja stijena, minerala i ostalog...zadržavanje hranjiva, vode i ostalog..."
ma mikoriza je ZAKON...i ide mi u tegle...vjerojatno slijedeći tjedan...ako stignem...živi bili pa vidjeli...
-
O mikorizi svi mi možemo pročitati i znati puno teoretski. Ne vidim ništa loše da se podružimo i razmjenimo iskustva, međutim moj prijedlog je išao u smjeru dobrobiti za bonsai zajednicu.
Mikoriza se pokazala dobrom u području uzgoja, po pitanju uštede zalijevanja, prihrane i zaštite od bolesti! Moglo bi se više nas uključiti u testiranje mikorize pa bi takvi rezultati bili vjerodostojniji. Bilo bi zanimljivo kako se mikoriza ponaša u inertnom supstratu, plitkim posudama, količini potrošnje gnojiva, pojave nekih bolesti...
-
Luc bilo bi vrijeme da te upoznam.
-
O mikorizi svi mi možemo pročitati i znati puno teoretski. Ne vidim ništa loše da se podružimo i razmjenimo iskustva, međutim moj prijedlog je išao u smjeru dobrobiti za bonsai zajednicu.
Mikoriza se pokazala dobrom u području uzgoja, po pitanju uštede zalijevanja, prihrane i zaštite od bolesti! Moglo bi se više nas uključiti u testiranje mikorize pa bi takvi rezultati bili vjerodostojniji. Bilo bi zanimljivo kako se mikoriza ponaša u inertnom supstratu, plitkim posudama, količini potrošnje gnojiva, pojave nekih bolesti...
Ja sam nedavno iskopao piceu sa hrpom mikorize i nebi ni znal kaj je to da mi žena nije rekla. Posadio u floreopor i malo treseta. Rekordno brzo se je primila. Želim ovo shvatit i prijenit na mugaču u budučnosti.
-
ja planiram za završni rad na faksu napravit testiranje s 10 biljaka izvađenih iz prirode i stavljenih u teglu... 5 bi bilo sa mikorizom i 5 bez mikorize... tak da bi mi svako novo predavanje dobro došlo...a i vjerujem da bi rezultati bili od koristi svima ovdje na forumu
-
slika sa foruma
-
Šta mislite o prijedlogu da Bonsai udruga Zen organizira jedno druženje i pozovemo u goste Roberta i ljude koji se bave proučavanjem Mikorize (npr. Šumarski fakultet) pa da popričamo o temi Mikorize i primjenjivosti na drfcima?
To bi bilo više nego zanimljivo. Ja prvi put čujem da se može naseljavati, dakle ne znam ništa osim da je korisna
-
to je super stvarčica pogotova kad izvadiš drvce sa slabo korijenja trebalo bi isprobati ustvari experimentirati pa vidit niš ne košta provat
-
supstrat sa sporama za mikorizu općenito nije skup... jedna bočica dođe oko 150 kuna a dovoljna je za stvaranje mikorize za 50 do 100 biljaka... naravno, sve varira o vrsti gljiva za mikorizu. a mislim da je to i više nego isplativo
-
slika sa foruma
Da, daaa, to je moja mikoriza kad sam imao borove u nesterilnim supstratima! I tak jaka da sam se splašil da možda i nije mikoriza??
-
Evo još jedne iz tog doba. Kak je to bilo leeepoo... Korijenje živo, mikoriza, malo drveće raste.....
-
supstrat sa sporama za mikorizu općenito nije skup... jedna bočica dođe oko 150 kuna a dovoljna je za stvaranje mikorize za 50 do 100 biljaka... naravno, sve varira o vrsti gljiva za mikorizu. a mislim da je to i više nego isplativo
A još kad bi bio tak dobar pa za nas neuke rekao gdje ima za kupiti...
Pliz pliz pliz :whistle:
-
ej zen,
ti znaš da je Robert bio na vašem predavanju o bonsaiju na šumarskom fakultetu??
-
Zašto me to pitaš? :verycool:
-
Zašto me to pitaš? :verycool:
hahaha znači znaš da je bio....
danas smo se opet baš lijepo napričali, pa smo u razgovoru došli i do toga da je bio na vašem predavanju na šumarskom...
pa reeeko, možda ni ne znaš da je bio a tu pišemo o njemu... :whistle:
-
Mislim da to s mikorizom nije tako jednostavno. Bonsai nije jedna biljka već 20 vrsta ... pa četinari, lišćari .... koja gljiva za koju vrstu biljke....
Istraživanja o korištenju mikorize u poljoprivredi su vjerovatno išli u smjeru povećanja uroda, a to je za bonsaiste nebitno. Isto tako treba vidjeti što sve smeta mikorizi i što je može uništiti (mineralna gnojiva, fungicidi ....)
-
A još kad bi bio tak dobar pa za nas neuke rekao gdje ima za kupiti...
npr. ovdje: http://www.virtus-ars.hr/microorganisms.asp (http://www.virtus-ars.hr/microorganisms.asp)
-
Istraživanja o korištenju mikorize u poljoprivredi su vjerovatno išli u smjeru povećanja uroda, a to je za bonsaiste nebitno.
nije nije...upravo suprotno...mikorizom se prvenstveno ide na jačanje biljke u pogledu primanja hranjiva, otpornosti na bolesti i općenito bolje kondicije biljke...time dolazi i kvaliteta ploda, da, ali prvi učinci su fiziološki koji se vide prvo u morfologiji biljke (vegetativni dio), a onda generativni (plodovi/urod)...
uglavnom, mislim da svakako treba probati...dobro je kaj sam/smo naletili na, po meni, najvećeg stručnjaka kod nas, pa ne trebamo previše razbijati glavu koji soj micelija upotrebiti na kojoj vrsti nego to možemo prepustiti stručnjaku...
što se tiče toga da li će mikoriza podnijeti uvjete bonsai posude i supstrata, mislim da je važno da nije baš skrooz inertan supstrat jer je poznato da je mikoriza puno prisutnija kod četinjara koji samim time što im se ostavlja dio matičnog supstrata imaju više organske komponente u smjesi supstrata u kojoj (laički govoreći) mikoriza ima prirodnije uvjete za razvoj...
kao što rekoh: "živi bili pa vidjeli"... :hihihi:
-
A još kad bi bio tak dobar pa za nas neuke rekao gdje ima za kupiti...
Pliz pliz pliz :whistle:
Sve informacije vezane za mikorizu o kojoj ovdje raspravljamo možete dobiti na http://www.bio-buducnost.com/ (http://www.bio-buducnost.com/)
-
pošto su mi četinari draži i imam ih više mislim da nebi trebalo biti nekih problema.
-
Kaj onda, jel ima zainteresiranih da napravimo neki kružok na ovu temu? Mi održavamo kontakt sa ekipom sa šumarstva, a Dean je već slagao neke dogovore s Robertom, tako da možemo bez problema složit neko predavanjce/druženje na tu temu. Koliko vidim, Don je zainteresiran, ima još tko?
-
kaj mísliš jel ima? :happy:
-
kakve smo sreće, za 10 godina će nam se pojaviti tartufi na korjenju drvaca :lol: