Hobi bonsai forum

HBF - javna zona => ALAT, KNJIGE, POSUDE I DRUGE POTREPŠTINE => HRAM - HBF alati za bonsaije => Autor teme: Mario - 04-09-2008, 14:00:31

Naslov: Što su HRAM-HBF alati?
Autor: Mario - 04-09-2008, 14:00:31
Malena grupa bonsai entuzijasta u HR, imala je veliku potrebu za profesionalnim alatima koji se nalaze u ponudi svjetskih trgovina i manufaktura. Zbog svih zavrzlama oko uvoza i pretjerano skupih dažbina, odlučili smo pokrenuti HR projekte i sami sebi napraviti alate.
Prvi alati bili su kukasta dlijeta, koja su vlastitim angažmanom prekopirali Marija i Andrija te dali iskovati kod lokalnog majstora. Potreba je prerasla mogućnosti prvog majstora, pa smo uposlili drugog Majstora i dobili profesionalniji alat, koji je kroz upotrebu u praksi, ispravljao početničke greške. Do danas su HRAM alati svoje mjesto našli kod bonsaista iz Slovenije, Češke, Njemačke, a vidjeli su i Belgiju.

Kvalitetan rad Majstora i naša potreba za novim alatima, rezultirala je proizvodom namijenjenim iskapanju yamadoria, a od milja je nazvan Čajkomlat, po našem zaslužnom članu koji je nekad negdje s neta skinuo nacrt i u homemade aranžmanu napravio prvi Čajkomlat. Čajkomlat je za sada zastupljen samo u HR i već je doživio usporedno izdanje iste funkcije no manje konstrukcije, kako bi se mogao nositi u svakoj šetnji, zovemo ga Čajkić i težak je 5kg, dok je Čajkomlat težak 12kg.

Sva ta izvađena drva, treba na nečemu i obraditi, pa smo si projektirali i napravili radni stol okretalicu, koji je svim korisnicima pružio ugodniji rad, a neki se kunu da im drva izgledaju ljepše kad su oblikovana na HRAM-HBF okretalici.

Projekti koji su još u nastajanju su, kliješta za velike rezove, popularno zvana papakklješta te naprtnjača za prijenos iskopanih yamadoria, metalni štapić za presadnju i stalak za kolutove žica.

Trenutnu ponudu alata možete vidjeti na linku, http://hbf.my-bonsai.com/index.php?topic=1014.msg15997#msg15997  a ako ću ove zime imati malo vremena, pokušat ću i slikom prezentirati svaki od navedenih alata.