Hobi bonsai forum

HBF - javna zona => POČETNICI PITAJU => Autor teme: DanielGrgurinovic - 14-02-2017, 22:49:10

Naslov: Drvo iz sume u plitku teglu
Autor: DanielGrgurinovic - 14-02-2017, 22:49:10
Postovanje !!!
Ja sam novi u svjetu bonsaija .Imam dosta nedoumica.Vec tjednima citam po forumima i internetu i gledam na youtubeu kako zapoceti s bonsaijem.svi me vec cudno gledaju radi toga hahaha.Medjutim unatoc svemu otisao sam u sumu i ubrao dva drveta i jednog sam posadio  u poljsku zemlju sa malo sljunka a drugi u supstrat koji sam sam nacinio od drobljene cigle i kupovne zemlje .To sam postavio u posude na nacin ko i sa bonsaijem vezo sa zicom za posudu da se ne odvoji.Sto sam poslje procito da nisam trebo saditi kao bonsai.uglaavnom zanima me dali postoji sansa da drvo iz sume koje sam zasadio u posudicu siroku 25 cm i duboku 10cm u mjesavinu cigle i kupovne zemlje uspije prezivjeti .Sobzirom da sam odrezo debeli korjen jedan koji mi je smetao a ostala su tri debljine prsta na ruci sa ful malo tankih zilica.Dali se mogu nadati tome da ce takvo drvo opstati ili ne.
Naslov: Odg: Drvo iz sume u plitku teglu
Autor: Adrian - 15-02-2017, 06:58:06
Započeti možeš na više načina. Od yamadorija, drveta iz rasada prebnosaia, drveta iz nekog rasadnika, mlađeg drveta iz šume.... no svaki način ima sasvim drugačiju tehnologiju u početku. Ako ne želiš godinama lutati u tehnologiji i fiziologiji kao što smo lutali mi koji smo pred 17 godina počinjali, moraš se povezati sa neki iskusnijim tko će ti prenositi znanje i učiti od njega. U Samoboru imaš udrugu Zen, a ni ja ti nisam predaleko.
Drugo, nema fotke toga što si iskopao....
Treće, vadi to ipak iz tih supstrata i ako nemaš ništ drugo posadi u mješavinu 1/2 zemlja za presadnice, 1/2 pijesak dobro izmješano. Provjereno dobar supstrat za SJZ HR dok se ne snađeš u pojmovima oko supstratologije....
Naslov: Odg: Drvo iz sume u plitku teglu
Autor: ridik - 15-02-2017, 07:07:13
A koje si drvo posadija.Neka drva mogu preživit a neka ne u takvom substratu.
Naslov: Odg: Drvo iz sume u plitku teglu
Autor: DanielGrgurinovic - 15-02-2017, 10:16:38
Hm stvarno neznam evo slikat cu pa vi procjenite koje je drvo posadio sam ga prije dva dana mada mislim da je rastao izmedju breza ali ovo mi ne izgleda kao breza hhahah

Naslov: Odg: Drvo iz sume u plitku teglu
Autor: Radovan - 15-02-2017, 10:32:20
Neznam zašto si u nedoumici kad ti sada već sve lijepo piše.Malo si prerano vadio za kontinentalni kraj.Još su uvijek niske temperature.Ako i skloniš drvo uvijek postoji veća šansa da ti rikne drvo koje je prerano vađeno.Na početku drvo može biti u bilo kakvoj posudi,a njezinu veličinu diktira veličina korijenove bale.Kako se preferira rezanje okomitog korijenja onda je bolje da je i posuda plića.Lakše je kasnije kod presadnje u pravu bonsai posudu.
Naslov: Odg: Drvo iz sume u plitku teglu
Autor: DanielGrgurinovic - 15-02-2017, 11:13:23
evo slike
Naslov: Odg: Drvo iz sume u plitku teglu
Autor: Adrian - 15-02-2017, 15:23:05
Na žalost to je materijal koji ćeš prije ili kasnije baciti kad shvatiš da od toga nemre nastati kolko tolko dobar bonsai.
Nitko od početnika ne voli da mu se to veli, ali....što prije prihvatiš bolje za tebe.
Naslov: Odg: Drvo iz sume u plitku teglu
Autor: DonQuijote - 15-02-2017, 16:26:02
Dobrodošao Daniele.
Vadili smo i lošije komade i redom s vrijeđali kada su nam iskusniji govorili da to nije to. Onda smo proučavali, njuškali učili, pa stvorili ovo :
http://www.hobibonsai.com/index.php?topic=892.0 (http://www.hobibonsai.com/index.php?topic=892.0)

No nije puno pomoglo, možda je bolje za pročitati ovo : http://www.hobibonsai.com/index.php?topic=1378.0 (http://www.hobibonsai.com/index.php?topic=1378.0)

Ako preživiš baviti ćeš se tim hobijem i dalje :lol:
Naslov: Odg: Drvo iz sume u plitku teglu
Autor: DanielGrgurinovic - 15-02-2017, 17:49:36
Nisam se ja uvrjedio ne brinite se.Znam da to nije bila ni namjera.Bas iz razlog sto neznam o tome bas puno mozese reci i nista sam se pridruzio da naucim.Ocekujem jako puno losih kritika ali to mi je i potrebno kako bi naucio. Ucili su me da nikad nepitam zasto nego da samo promjenim ili popravim.ali je tesko doci do odgovora ako ne pitas zasto nesto nije u redu hahah.Ja znam da ovo nije najbolje drvo.Samo sto zelim za pocetak postici da mi prezivi bilo kakav primjerak pa da se na njemu ucim i da uvidim nedostatke i da potrazim bolji bez istih.Niko mi jos nije rekao kad je vrijeme da vadim drvece iz sume.Pa mi to stvara problem a ne zelim kupiti biljku iz rasadnika u tome ja ne osjecam zadovoljstvo.zelim stvoriti nesto sto ce biti djelo mojih ruku i ociju.
Naslov: Odg: Drvo iz sume u plitku teglu
Autor: Radovan - 15-02-2017, 19:38:04
Tvoje drvo mi lići na jednu vrstu topole.One su inaće loše za održavanje u bonsai formatu.
Naslov: Odg: Drvo iz sume u plitku teglu
Autor: DonQuijote - 15-02-2017, 19:43:00
Pa eto, znaš kada je najbolje vrijeme za vađenje drva iz šume? Nikad!
Neki bi rekli da je najbolje vrijeme, vrijeme mirovanja, dakle čitavu zimu se može vaditi. Najbolji rezultati se postižu kada izvadiš drvo koje ima nabubrene pupove i sprema se probuditi iz zimskog sna, dakle pred kraj sezone mirovanja.

No u šumi ne možeš pronaći dobro drvo. U Šumi je mrak, drvo traži svijetlo i žuri porasti dovoljno da ugrabi svoj svjetlosni kolač zato je tanko i ravno, stremi visinama i nije dobar bonsai materijal. Strništa, krčevine, šikare koje se čiste svakih dvadeset godina ili vrhovi planina gdje raste tek pokoje drvo, priobalje. Pogotovo priobalje, oni zapušteni tereni po kojima raste bjelograb i tako. S vremenom ćeš skužiti gdje treba tražiti i što treba tražiti, a kad pronađeš moraš biti spreman i znati ponešto o zemlji, o supstratima,  posebno o prozračnosti supstrata, zalijevanju, posudama itd.
Dakle osnove su:,  a to možeš vidjeti na onom linku za početnike, vađenje u sezoni mirovanja i dobar, vrlo prozračan supstrat, takav da voda samo proleti kroz njega, sve ostalo ćeš skužiti s vremenom
Naslov: Odg: Drvo iz sume u plitku teglu
Autor: DanielGrgurinovic - 15-02-2017, 19:47:39
Evo ja sam mislio koristiti kao supstrat mrvljenu opeku tu su sve kuce gradjene od te pune cigle ona dobro drzi vlagu kad se natopi u mrvicama i to sam htio pomjesati sa kupovnom zemljom neznam vise ni sam hahah
Naslov: Odg: Drvo iz sume u plitku teglu
Autor: DanielGrgurinovic - 15-02-2017, 19:50:45
E sad cu jedan dan ici negdje bogu iza nogu u netaknuto a da nije suma samo da najdem nesto okej stvarno zelim taj hobi za sebe a nikako da startam cjelu zimu i jesen cekam proljece to boze da ne uvene ono sto izvadim iz zemlje
Naslov: Odg: Drvo iz sume u plitku teglu
Autor: Radovan - 15-02-2017, 23:17:35
Imaš puno raznih supstrata i materijala po trgovinama koji su bolji od cigle i zemlje i sa njima češ kao početnik manje griješiti i imati više uspjeha.Imaš recimo Pomice,Lava kamenje/možeš ga i dodatno usitniti/dodaš treseta ili supstrata sa više treseta i već je super.Od drvaca traži grab,javor,bukva,brijest..imat češ puno više izgleda sa time.Tražiš po krčevinama,uz rubove šuma i na mjestima gdje pase divljać ili kože.Ili u visokim gorama i planinama kako kaže Don.
Naslov: Odg: Drvo iz sume u plitku teglu
Autor: alexhor - 20-02-2017, 09:13:24
Hehe, dobrodošao na forum.
Kad čitam tebe , kao da čitam sebe prije 5 godina. Još si dobro prošao :) I mene su malo opleli (opravdano) prvih dana i na sreću nisam predugo srljao i to se isplatilo :) I da, točno je, ako preživiš prvu godinu možeš dalje.
Jasna mi je tvoja želja da iz ničega napraviš nešto. To kasnije izaziva konfuziju pa čak i depresiju. Ovaj kolac koji si izvadio će ići u svim mogućim smjerovima samo neće početi ličiti na bonsai. On ti neće pomoći da postaneš bolji, nego će ti stvarati frustraciju i samo će smetati tamo gdje ćeš graditi svoju kolekciju.
A stvar je reletivno jednostavna. Prisili se nekako biti strpljiv i nemoj skupljati doma sve što ti se sad čini da bi "možda jednom moglo"...
Vjerujem da si gledao jako puno fotografija bonsaija. Ono što trebaš tražiti je ono što vidiš između posude i krošnje: dakle baza stabla koja ima vizualnu dopadljivost, a ispod toga što više korijenja jer ti ta ljepota treba živa. A krošnju ćeš odraditi kad za to dođe vrijeme. Ovdje u kontinentalnom dijelu, što je već rečeno drveće ima tendenciju biti visoko i u skladu s tim raste. Ovdje često počinjemo bez krošnje i to je šteta. Ali u startu moraš imati  nebari (bazu) jer on u posudi neće narasti, nikad. Evo izvora iz mog iskustva:
- Na rubu šume sa strane prodire svjetlo. tu češ moći pronaći grab, bukvu, poljski javor (klen), glog. Oni su samonikli i svjetlo sa strane  ih ponekad zna lagano izuvijati u bazi. Ako je taj rub šume uz korisnu površinu (uz put, sjenokoša i slično) Ponekad ljudi čiste te rubove kako bi spriječili šumu da se proširi. Tako nastaju mali panjevi, a drvo preživi i pokušava rasti iz toga. Naravno, ne treba ti nešto što je lugar posjekao jučer, nego možeš naći primjerke koji su odrezani prije više godina, čak nekoliko puta, a zbog dobre okoline su relativno dobro kalusirali i stvorili zanimljivu kreaciju.
- Na tim rubovima nađe se i kakva divlja šljiva, kurika, trnina i slično niže drveće ili grmlje. Što god nađeš po rubovima uvijek budi spreman pročeprkati oko drveta da vidiš što se krije ispod lišća i prvog sloja zemlje. Ponekad nešto izgleda kao grm koji raste kao rozeta iz zemlje, a onda shvatiš da ispod toga ima zajednička baza skrivena pod lišćem i zemljom. Istraži... Ponekad se nađe i divlja jabuka ili kruška (do sad nisam bio te sreće) a one znaju izgledati sjajno.
- krčevine su tamo gdje je dijelom šuma porušena pa raste nova, a nađe se i drveća koje se oporavilo nakon stradanja kad su ga pregazili traktorom ili se na njega srušilo drugo drvo itd.
- ja sam mojim prijateljima rekao da se dobrovoljno prijavljujem pomoći ako budu krčili živicu ili kakvo drugo grmlje koje imaju po dvorištu ili oko vikendica. Tu zna biti lijepih primjeraka šimšira, ligustruma (kaline), a po vinogradima u sjajnih starih grabovih živica koje je majstor "brstio" godinama. Ljudi uređuju dvorišta ukrasnim grmljem , ali to grmlje s godima preraste svoju svrhu pa im samo smeta i onda se bore s njima i žele ih se riješiti. Tako ćeš naći Vatreni trn (pyracanta), šimšir, cvatuću dunju, neki se čak žele riješiti starije tise u kojoj možeš prepoznati potencijal...
- za vrhove planina i primorski krš ti ne bih govorio, kad budeš u prilici iskoristi

Sa svime se možaš malo poigrati, ali uz sve gore nabrojeno potraga je velika i dugotrajna. Van sezone si pamti ili označavaj, često koristimo pametni telefon za označavanje koordinata kako bismo kasnije pronašli isto drvo, jer nekad je drvetu bolje tamo gdje je i bržeće napredovati nego doma u posudi, ako ti ga netko ne popali (i to se dogodi, iako je mit da bonsaisti hodaju u grupama po pet u tri smjene).

Sve je najbolje vidjeti uživo. Zato se poveži s nekima od forumaša (koji su ljubazno u svoj profil stavili svoju lokaciju da vidiš koliko su ti blizu ili daleko.) K nekome ćeš otići planski "na kavu", a k nekima kad budeš slučajno na drugom području. Svatko će te rado prošetati kroz svoju kolekciju i o svakom primjerku ispričati njegovu priču. To je neprocjenjivo iskustvo.
Nađi vremena  posjetiti organizirana događanja ako su ti dostupna (prati forum Događanja). od tebi bližih Izložba se organizira u Samoboru (prošle godine sam propustio, ali ove nadam se neću), u Ludbregu, a i dečki u Međimurju naprave bar dvije tri samostalne godišnje. I tu ćeš upoznati ljude, a to je korisno. Udruga Zen također organizira i radionice pa prati obavijesti na forumu jer informiraju na vrijeme.

I još da ti kažem (da se malo naši forumaši nasmiješe), dobro bi bilo za iskapanje imati privolu vlasnika parcele, a isto tako, iza sebe ostaviti o zatrpanu i poravnatu rupu i koliko se može popravljen teren.
Naslov: Odg: Drvo iz sume u plitku teglu
Autor: DanielGrgurinovic - 20-02-2017, 17:29:22
 Evo po lisvu po podu bi reko da je javor ili nesto slicno
Naslov: Odg: Drvo iz sume u plitku teglu
Autor: DanielGrgurinovic - 20-02-2017, 17:32:24
Ovako na slici i ne izgleda nesto ali je savrsen tocno zam kako ce izgledati jednom ima savrseno korjenje i ulaz u zemlju rasiren i nakosen na stranu deblo debelo ko saka .sad ova mahovina malo prekriva korjenje i to ali je savrseno.uvjeren sam u to.zao mi je sto nemogu napraviti bolje slike .kad ne dozvoljava forum vece od 200 kb.
Naslov: Odg: Drvo iz sume u plitku teglu
Autor: alexhor - 20-02-2017, 18:08:56
Dakle, nadam se da znaš:
- da nemaš sužavanje na ovom panju
- da ništa ne znaš unaprijed dok ne preživi
- da ništa ne znaš dok ne vidiš gdje će odlučiti baciti pupove
- da će ti pupovi postati grane kojima će trebati 3-4 godine da bi premašile debljinu olovke
- da će trebati puno drilati
- da ti je ova mahovina sada suvišna
- da vjerojatno još nisi nabavio dobar supstrat (?)
- da će ti trebati više od 10 godina da ovo dobije bolju formu :)

Ali bez brige imao sam i ja takvog. :) I za njega vrijedi sve što sam gore napisao, sad je star 5 godina i baš ga ne pokazujem, a isto je bio savršen :)
Naslov: Odg: Drvo iz sume u plitku teglu
Autor: DanielGrgurinovic - 20-02-2017, 18:31:43
Samo nek se on ulovi da se ukorjeni i bice on dobar znam ja to
Naslov: Odg: Drvo iz sume u plitku teglu
Autor: DanielGrgurinovic - 20-02-2017, 18:33:32
Jansam i mislio da trebam drvce raditi i njegovati od 5 do petnajst godina hahah
Naslov: Odg: Drvo iz sume u plitku teglu
Autor: DanielGrgurinovic - 20-02-2017, 19:03:27
Ovako bi trebao izgledati ovaj tako zvani kolac sto nije hahah
Naslov: Odg: Drvo iz sume u plitku teglu
Autor: DanielGrgurinovic - 20-02-2017, 19:07:28
Uzivo izgleda milijun puta bolje nego na slivi na slici izgleda kao stari kolac na ogradi ali ima ulaz u zemlju razvijen i blago prirodno suzenje prema vrhu koje cu ja stopiti sa svime kako sam zamislio.Mahovina je suvisna znam to ali sam je stavio samo zato da kad zaljevam sa kantom da ne kopam rupe u zemlji  i procito sam negdje na internetu da je dobra za ukorjenjivanje .
Naslov: Odg: Drvo iz sume u plitku teglu
Autor: alexhor - 20-02-2017, 19:17:12
Mahovina, kad je osušena se može koristiti za zakorijenjivanje, kao dio supstrata (Sphagnum mahovina). Ovako po površini se obično slaže za nekakvu izložbu ili da malo spriječi isušivanje. U ovom slučaju tebi može uzrkovati prevlažan supstrat, posebno ako si napravio nekakvu vrtnu zemlju  i ako nisi napravio dobru drenažu. Drvo se obično zalijeva nastavkom s "kišom" ili tušem kako hoćeš, i to po mogućnosti da obuhvatiš što bolje cijelu površinu supstrata i da bi voda kad procuri skroz za sobom u šupljine i pore supstrata povukla svježeg kisika. S takvim zalijevanjem nećeš napraviti rupe... U svakom slučaju sretno ti bilo s njim:)

I čini mi se da možda nije javor. Pukni još koju fotku, da se vidi struktura kore, i možda ovaj donji dio gdje je proširenje, tu ima nekih detalja...
Naslov: Odg: Drvo iz sume u plitku teglu
Autor: DanielGrgurinovic - 20-02-2017, 19:32:07
Ok sutra cu poslikati na suncu pa ce se valjda viti ja neznam sva drva su listopadna a listovi po podu su bilo ko od javora onako ko list celera samo veliko ili znak tref hahah
Naslov: Odg: Drvo iz sume u plitku teglu
Autor: Adrian - 20-02-2017, 19:40:28
Dakle, nadam se da znaš:
- da nemaš sužavanje na ovom panju
- da ništa ne znaš unaprijed dok ne preživi
- da ništa ne znaš dok ne vidiš gdje će odlučiti baciti pupove
- da će ti pupovi postati grane kojima će trebati 3-4 godine da bi premašile debljinu olovke
- da će trebati puno drilati
- da ti je ova mahovina sada suvišna
- da vjerojatno još nisi nabavio dobar supstrat (?)
- da će ti trebati više od 10 godina da ovo dobije bolju formu :)

Ali bez brige imao sam i ja takvog. :) I za njega vrijedi sve što sam gore napisao, sad je star 5 godina i baš ga ne pokazujem, a isto je bio savršen :)
Eeeh, ova ti je dobra... al nevjerojatno je da 90% novih ne vjeruje i mora proći tu fazu...
Naslov: Odg: Drvo iz sume u plitku teglu
Autor: Radovan - 20-02-2017, 20:03:25
Ako poslikaš list  možda ćemo moći determinirati o kojoj se vrsti radi.Možda bi mogao biti planinski javor,on ima veliko lišće.
Naslov: Odg: Drvo iz sume u plitku teglu
Autor: alexhor - 20-02-2017, 20:07:36
Ako poslikaš list  možda ćemo moći determinirati o kojoj se vrsti radi.Možda bi mogao biti planinski javor,on ima veliko lišće.
I meni se čini da je možda planinski, on i ima malo glađu koru. A smanjivanje lišća, ako je to taj... još jedna stvar koja tu malo šteka, tako da ti je onaj uzor na slici malo preoptimističan :)
Naslov: Odg: Drvo iz sume u plitku teglu
Autor: DanielGrgurinovic - 20-02-2017, 20:12:33
Dobro necem sad pokositi svaku nadu hahah uglavnom bilo je po podu veliko lisce oblika trefa .a bilo je i lisca hrasta luznjaka ali ovo nije hrast luznjak .
Naslov: Odg: Drvo iz sume u plitku teglu
Autor: DanielGrgurinovic - 20-02-2017, 20:13:52
A koja je prica sa planinskim javorom sto tu nije u redu hahah.e da recite mi samo sa cime da dohranjujem drvece
Naslov: Odg: Drvo iz sume u plitku teglu
Autor: alexhor - 20-02-2017, 20:24:33
Priča s planinskim javorom je da ima lišće veliko ko šlapa, pa ne izgleda lijepo tijekom cijele sezone.
Ne dohranjuješ ničim, bar ne zasad, proći će još vremena prije nego počneš dohranjivati.
Naslov: Odg: Drvo iz sume u plitku teglu
Autor: DanielGrgurinovic - 20-02-2017, 20:29:25
Znaci samo zaljevam
Naslov: Odg: Drvo iz sume u plitku teglu
Autor: DanielGrgurinovic - 20-02-2017, 20:32:14
Pa nije bas ko slapa ovi listovi su ko dlan bez prstiju
Naslov: Odg: Drvo iz sume u plitku teglu
Autor: jurica - 20-02-2017, 21:00:15
Pa nije bas ko slapa ovi listovi su ko dlan bez prstiju
Super , sada zamisli drvo veličine 50-60 cm sa listovima veličine dlana , dali će to biti približno onome na slici ?
Naslov: Odg: Drvo iz sume u plitku teglu
Autor: DanielGrgurinovic - 20-02-2017, 21:12:56
 face neman pojma stacu ja sa time sad jeli postoji nacin da se listovi smanje hahah
Naslov: Odg: Drvo iz sume u plitku teglu
Autor: DanielGrgurinovic - 20-02-2017, 21:14:13
Jeli mi moze ko pokazati sliku svojeg najveceg uspjeha hahah volio bi vidjeti
Naslov: Odg: Drvo iz sume u plitku teglu
Autor: alexhor - 20-02-2017, 22:09:32
Gle, s obzirom da ti je hahah u svakoj rečenici drago mi je da ti je zabavno. Ako misliš da te mi ovdje vučemo za nos siguran sam da ćeš naći još mjesta za učenje, no ovo će ti nedostajati. Bez zamjere, ali podsmjehom ćeš samo smanjiti broj ljudi koji su ti voljni pomoći na putu. Ništa od ovog što smo rekli nije zlonamjerno, samo ima svrhu skratiti ti početničko vrijeme na razumnu mjeru. Ne bi se trebao tome rugati...ok? :)
Naslov: Odg: Drvo iz sume u plitku teglu
Autor: DanielGrgurinovic - 20-02-2017, 22:13:54
Niko se ne ruga nisam mislio nista lose sa hahah to je meni kao vama taj smajlic na kraju recenice.Zao mi je da se osjecate izrugivano.Nisam imao niti imam tu namjeru.Do sad nikad nisam imo primjedbu na to niti se iko uvrjedio zao mi je.
Naslov: Odg: Drvo iz sume u plitku teglu
Autor: alexhor - 20-02-2017, 23:07:48
A onda ok, kad čovjek čita tekst ne vidi se da namiguješ. Drago mi je da dakle nemamo problema hahah :)
Naslov: Odg: Drvo iz sume u plitku teglu
Autor: DanielGrgurinovic - 20-02-2017, 23:19:52
Stvarno cjenim vase misljenje od svakoga od vas na forumu .Iz razloga da nesto naucim i jesam tu.sad stalno razmisljam dali ce mi se ovo drvo primiti ili nece uopce neznam kolike su sanse z to nije meni cilj da odma napravim savrsen primjerak nego da na tim losim drvcima ucim kako d aprezive. :dipl:
Naslov: Odg: Drvo iz sume u plitku teglu
Autor: DanielGrgurinovic - 20-02-2017, 23:25:14
Gospodin Adrian me pozvao da dojdem kod njega u cakovec da mi pokaze svoja drvca i malo poduci. Prvom prilikom idem kod njega.
Naslov: Odg: Drvo iz sume u plitku teglu
Autor: DanielGrgurinovic - 20-02-2017, 23:35:46
Gospon Alex bas mam gledo tamo neku sliku na forumu od vaseg javora i sve mi se cini da ovo moje drvo nije javor. baren ne ta vrsta neznam vase drvo ima nekako uze listove i puno tamniju koru.
Naslov: Odg: Drvo iz sume u plitku teglu
Autor: Radovan - 21-02-2017, 09:47:40
Planinski javori su lijepi na proljeće kad im je lišće još malo i bez lišća,ako su dobro formirani.Dosta veliki problem je postići i sitno grananje.Znaju imati vrlo lijep i jak nebarij.A lišće je veliko kako kaže i Alex.Ja ih imam dva.Tokom ljeta porežem svo veliko lišće da izgledaju malo normalnije.
Naslov: Odg: Drvo iz sume u plitku teglu
Autor: Radovan - 21-02-2017, 09:54:05
Gospodin Adrian me pozvao da dojdem kod njega u cakovec da mi pokaze svoja drvca i malo poduci. Prvom prilikom idem kod njega.
Kad budeš kod njega možeš navratiti i do mene,ja imam malo više listopadnog drveća.A od Adriana do mene ti je 4 km.
Naslov: Odg: Drvo iz sume u plitku teglu
Autor: alexhor - 21-02-2017, 11:01:02
Gospon Alex bas mam gledo tamo neku sliku na forumu od vaseg javora i sve mi se cini da ovo moje drvo nije javor. baren ne ta vrsta neznam vase drvo ima nekako uze listove i puno tamniju koru.
Teško ti je to sad uspoređivati, slika drveta se mijenja kroz godinu, ne znam koju si sliku vidio, ali među javorima ima more vrsta. Moj je gorski ili planinski (Acer pseudoplatanus) koji ima nešto manje lišće od onog Mliječa (Acer platanoides). Taj potonji ima svijetliju koru i prilično duge peteljke na listovima tako da je prava umjetnost imati bilo kakvu kontrolu nad krošnjim. Ne znam jel itko u Hrvatskoj uopće ima Mliječa kao bonsai.
Osim onih lijepih japanskih, u našem podneblju je najčešći klen ili poljski javor, ima najsitnije lišće od naših vrsta, ali ima zato druge nedostatke.
Kad se vraćaš od Adriana i Radovana svrati kroz Ludbreg :)
Naslov: Odg: Drvo iz sume u plitku teglu
Autor: DanielGrgurinovic - 21-02-2017, 15:05:22
Ok vidjet cemo.
Naslov: Odg: Drvo iz sume u plitku teglu
Autor: DanielGrgurinovic - 21-02-2017, 17:30:02
 Evo jedno pitane.Cito sam svugdje da je jedan od vaznijih djelova rada na drvcima pravilno zaljevanje. Pa me zanima koliko cesto treba zaljevati drvce. I zanima me nakon koliko vremena treba poceti dohranjivati biljku.
Naslov: Odg: Drvo iz sume u plitku teglu
Autor: Radovan - 21-02-2017, 18:23:50
Zalijevanje se moraš naučiti.Ovisno o vrsti supstrata tako se i zaljeva.U ljeti češ morati zalijevati svaki dan,a ovisno o veličini posude i dva puta na dan.Voda hlapi kad su veće topline i vrućine.Na proljeće ne treba zalijevati svaki dan.Pratiš kakva ti je vlažnost supstrata.Prve godine možeš staviti malo čikenšita ili nešto slično.Kad se drvce primi i dobro ukorijeni,druge godine možeš dohranjivati i sa drugim gnojivima.I foliarno i preko koijena.Ne smiješ samo prekoračiti dozu ako nemaš iskustva sa time.
Naslov: Odg: Drvo iz sume u plitku teglu
Autor: DanielGrgurinovic - 21-02-2017, 19:19:04
 A kako odredjujem dozu i dali to vrjedi i za kokosji izmet. A za vlaznos prepostavljam da ako je na dodir vlazno da je okej jeli tako.
Naslov: Odg: Drvo iz sume u plitku teglu
Autor: alexhor - 21-02-2017, 20:26:51
To s provjerom vlažnosti ima smisla, ali vjerujem da nećeš za vrućina imati vremena svako malo kontrolirati vlažnost.
Mi uglavnom koristimo jako propusne supstrate, s dobrom drenažom i velikim rupama na posudi. Voda procuri a s vremenom naučiš koliko to dugo traje. Ja sam prošlog ljeta za drveće u razvoku  koristio mješavinu floreopora i treseta u omjeru 80:20. Zalijevao sam jednom na dan, za jakih vrućina dvaput, s tim da je drveće bilo na suncu samo ujutro i malo popodne. S obzirom da je nekad bilo na granici, dobro mi funkcionira i 80:30. To se nekako uklapa s količinama sunca , temperaturom i mojim navikama zalijevanja. Mnogi ovdje imaju svoje metode i svoje mješavine supstrata i to nije uklesano u kamen. Za početnika je najvažnije da imaš drenažu, jer zalijevanje tada dovodi kisik do korijenja i nemaš opasnosti od prezalijevanja.
Isto tako, zalijevanje ima veze i s vrstom drveta jer imaju različite zahtjeve i različitu otpornost na sušu ili previše vlage, a otkrit ćeš s vremenom da supstrat s obzirom na vrstu drveta nije univerzalan, postoje modifikacije do kojih se dolazi praksom. Teško češ dobiti pravi recept za zalijevanje u brojevima, moraš shvatiti principe, što radiš, zašto to radiš, kako biljka ragira, jel zalijevaš ili hladiš korijenje, ispireš ostatke gnojiva, kojom količinom zalijevaš, koliko dugo (npr. floreoporu treba duže da se "napije" bez obzira jel mu bacaš kišu ili ga zalijevaš iz cisterne pa imaš velike račune za vodu.....) puno je varijabli, najgore je kad staviš vrtnu zemlju, pa ti se s vremenom napravi beton od toga, nula bodova...
Naslov: Odg: Drvo iz sume u plitku teglu
Autor: Radovan - 21-02-2017, 20:35:35
A kako odredjujem dozu i dali to vrjedi i za kokosji izmet. A za vlaznos prepostavljam da ako je na dodir vlazno da je okej jeli tako.
Na manju posudu uzmeš jednu šaku,za veću dvije tri.Odrediš od oka,ne pretjeruješ,i sve lijepo ravnomjerno rasporediš po površini.Kako zaljevaš tako ti se to ispire i bubri,te polako ulazi u supstrat i hrani korijen.
Naslov: Odg: Drvo iz sume u plitku teglu
Autor: DanielGrgurinovic - 21-02-2017, 20:41:46
Ok super hvala . A jeli ima koja vrsta drveta a da voli blato jer ga ja na ovaj nacin kako sam sad pripravio nemogu imati.sada kada zalijem zemlja je mokra ali sav visak izidje van sve sto zemlja nemoze zadrzati za dranazu mi je sljunak a supstrat zemlja za presadnice i sljunak sitniji .
Naslov: Odg: Drvo iz sume u plitku teglu
Autor: DanielGrgurinovic - 21-02-2017, 20:48:43
Moj veliki problem je sto neznam prepoznati drvece dok nema listova uopce neznam u sto gledam kad sam u sumi. To me malo zivcira ali sto je tuje to je samo neznalje jednom da mi neko pokaze znao bi htio binaci za pocetak nesto na cemu se da uciti . Rekli su da je za to dobra bukva ili grab ali ja to neznam prepoznati pa nemogu ni naci . :question:
Naslov: Odg: Drvo iz sume u plitku teglu
Autor: Radovan - 22-02-2017, 23:40:26
Prepoznavanje drveta ući se s vremenom i sa godinama iskustva.Kreni sa foto herbarijem i šetnjama po prirodi u svim fazama razvoja drveta.Naučit češ polako raspoznavati koje su razlike između drveća.
Naslov: Odg: Drvo iz sume u plitku teglu
Autor: Adrian - 23-02-2017, 05:25:29
Moj veliki problem je sto neznam prepoznati drvece dok nema listova uopce neznam u sto gledam kad sam u sumi. To me malo zivcira ali sto je tuje to je samo neznalje jednom da mi neko pokaze znao bi htio binaci za pocetak nesto na cemu se da uciti . Rekli su da je za to dobra bukva ili grab ali ja to neznam prepoznati pa nemogu ni naci . :question:
dođi jedan vikend u rasad na tečaj raspoznavanja...
Naslov: Odg: Drvo iz sume u plitku teglu
Autor: IGOR MK - 15-03-2017, 12:51:28
Pozdrav svima

Ja sam takodje nov na forumu,i bogu hvala da sam vas pronasao jer mislim da su ljudi ovde u svako vreme spremni da savetuju i upute pocetnike.
I ja , isto kao i moje kolege pocetnici, nakon dugog istrazivanja i citanja odlucio sam da preuzmem prvi korak te sam izaso u sumu i skupio nesto pocetnog materijala za koji  mislim da bi mogao da prodje.
E sada, ja sam iz Makedonije pa sam vec poceo da gnjavim Saska, koji mi je vec pomogo da nadjem pravi supstrat, i jos koju informaciju oko vrsta drveca u nasem regionu. I ja kao i drugi pocetnici ne mogu da znam koje drvece koje je vrste i momentalno radim na tome da mogu da odredim koja je vrsta kad podjem u sumu. Vikend koji slijedi planiram da podjem u novu berbu, ako vec nije kasno, jer tokom 5-6 dana posle zadnje nabavke uvideo sam da mogu da nadjem i puno bolji materijal (YAMADORI) nego ovaj koji sam vec pronaso i zasadio.
E sad, postirat cu slike od svojeg vec zasadjenog materijala, pa bih hteo da cujem sta o njemu misle iskusniji majstori i dali se do negde u ovome vidi solidan pocetnicki materijal, kako bih mogao narednih dana da bolje izaberem novi materijal.....UNAPRED ZAHVALJUJEM

PS Izvinjavam se zbog gramatike :mdr:
Naslov: Odg: Drvo iz sume u plitku teglu
Autor: IGOR MK - 15-03-2017, 12:56:07
prvi materijal
Naslov: Odg: Drvo iz sume u plitku teglu
Autor: IGOR MK - 15-03-2017, 12:57:14
i jos jedan
Naslov: Odg: Drvo iz sume u plitku teglu
Autor: IGOR MK - 15-03-2017, 13:01:40
Sve od ovoga takodje planiram da presadim za koji dan u pravilni supstrat, jer tek sutra treba da dobijem zeolit i sitan pesak 3-6mm. zhvaljujuci Saskovih informacija
Naslov: Odg: Drvo iz sume u plitku teglu
Autor: Radovan - 15-03-2017, 19:50:13
Materijal za učiti i trenirati.Morao bi naći bolji materijal.Neka te Saško malo uputi.
Naslov: Odg: Drvo iz sume u plitku teglu
Autor: IGOR MK - 15-03-2017, 21:03:05
Hvala Radovan
Naslov: Odg: Drvo iz sume u plitku teglu
Autor: Radovan - 16-03-2017, 09:43:47
Imate vi u Makedoniji po kršu i kamenju idealnog materijala,samo se treba pomućiti i pronaći ga.
Naslov: Odg: Drvo iz sume u plitku teglu
Autor: Marija - 16-03-2017, 13:35:14
Pokušaj naći bolji materijal, to su mladice kojima nedostaje starosti i karaktera za bonsai.
Naslov: Odg: Drvo iz sume u plitku teglu
Autor: IGOR MK - 16-03-2017, 14:10:16
Slazem se..... I ja isto mislim da mogu bolje... Takodje prvo sam pronaso i zasadio taj materijal a zatim pronasao ovaj forum, i bogami tokom nedelje sam puno toga procitao....Pre toga nigde nije bilo ovako puno infarmacija na jednom mjestu. Tokom nedelje sam isto pronaso neku strucnu literaturu koje drvo kakvog je izgleda,izgled kore,forme i oblici listova i slicnog jer na forumu oko toga nema gotovo nista... ili ga ja nisam pronaso. Kako god,pocetnicima je vrlo bitan vas komentar i zahvaljujem na tome...

Pozdrav i cujemo se ponedeljkom kad posaljem fotke sa novog materijala
Naslov: Odg: Drvo iz sume u plitku teglu
Autor: mansa12 - 16-03-2017, 21:05:59
Dobrodošao na forum Igore, ovo je pravo mesto za učenje. Kao prvo pročitaj teme o substratima (http://www.hobibonsai.com/index.php?topic=705.0 (http://www.hobibonsai.com/index.php?topic=705.0) i http://www.hobibonsai.com/index.php?topic=1553.0 (http://www.hobibonsai.com/index.php?topic=1553.0)) i temu o prihrani http://www.hobibonsai.com/index.php?topic=72.0 (http://www.hobibonsai.com/index.php?topic=72.0)

Sve od ovoga takodje planiram da presadim za koji dan u pravilni supstrat, jer tek sutra treba da dobijem zeolit i sitan pesak 3-6mm. zhvaljujuci Saskovih informacija
Ono što sam ti rekao o zeolitu i pesku je samo rešenje dok ne nađeš nešto bolje, da ti ne propadne sezona. Bitno je da napraviš prozračan substrat. Ako se opet organizira neka zajednična naračka ekspandirane gline možeš da se priključiš.
Ono što si sakupio je tipičan početnički materijal, ništa lošiji od onog što su mnogi među nama sakupljali kad su startovali. I potrudi se da ono što sakupiš ima što više korena da ima više šansi da se primi.
Naslov: Odg: Drvo iz sume u plitku teglu
Autor: IGOR MK - 23-03-2017, 18:51:55
Pozdrav svima

Hteo bih da cujem sta mislite oko mog novog materijala za presadjivanje. Mislim da sam  ovog puta puno bolje izabrao.Siguran sam da je jedan od ovih grab, a za ostala dva poima nemam sta su.....

Unapred hvala
Naslov: Odg: Drvo iz sume u plitku teglu
Autor: Radovan - 23-03-2017, 20:43:10
Sve ti ima jako malo korjenja i izgleda kao da si čupao iz zemlje.Prva dva neznam dali će ti se primiti.Drugi sigurno ne.Treće drvce mi se čini da je poljski javor-Acer Campestre.
Naslov: Odg: Drvo iz sume u plitku teglu
Autor: mansa12 - 23-03-2017, 22:22:39
Potrudi se da sačuvaš što više sitno korenje i da to bude što bliže do stebla. Nije dobro da stablo ima korenje samo sa jedne strane. Drva koja si sad našao su puno bolja od onih što si prije izvadio ali kako Radovan kaže nemaju baš dobru šansu da prežive. Ja pre nego što otkopam drvo, prvo proveravam dali glavno korenje se širi na više strana i dali ima sitnog korenja, ako nema ne vadim. Imaš još vremena da pronađeš bolji materijal.
Naslov: Odg: Drvo iz sume u plitku teglu
Autor: IGOR MK - 23-03-2017, 23:41:19
Svakako planiram da pronadjem jos materijala.Dobro je da u blizini mog kraja je puno kamenjara i materijala ima kolko hoces... E sad ja se uvek iznenadim kad pocnem da kopam koliko toga ima ispod zemlje, i tek kad otkopam skoro sve ondah mogu da vidim dali ima sitnog korenja.....Osim toga, drvece ne cupam iz zemlju rucno jer je to i nemoguce,ali zato vodim rat sa njime jer nemam taj cajkomlat, pa mlatim i bijem zemlju i kamenje sa motikom, heblom, stemajzom,kopacem i mislim da je to najtezi poso za pocetnike. :zabezeknut:
I jos jedno pitanje. Kad kazete supstrat, dali se pod toga podrazumeva celokupna mjesavina za sadnju drveca ili je supstrat samo dodatak u takoreci pjesku il zemlji. Procitao sam negde da je supstrat hemija za bolji razvoj biljkama.
I jeli bjeli treset, najobicnije bjelo sitno kamenje.Znaci li TRESET pjesak ili zemlja  :zbunjen:
Naslov: Odg: Drvo iz sume u plitku teglu
Autor: Andrija Zokić - 24-03-2017, 12:09:11
Supstrat je mješavina u koju se sadi biljka. Ako si u bonsai hobiju ovo je obavezno za uzgoj zdravog stabla. Posaditi bonsai u običnu zemlju (vrtna zemlja, humus, zemlja iz šume...) je pogrešno i dugoročno gledajući imat ćeš mnogo problema sa takvom sadnjom. Osnova supstrata za Bonsai je nekakav porozni šljunak (ekspandirana glina, vulkanski šljunak....) u koji možeš dodati bijeli treset ili kokosova vlakna, omjer ovisi o vrsti i fazi uzgoja. Bijeli treset je raspadnuta spagnum mahovina, i bolje je ako je grublji. Potraži malo po netu o hidroponskom uzgoju.
Naslov: Odg: Drvo iz sume u plitku teglu
Autor: Marija - 24-03-2017, 14:21:58
Ovdje ima dosta materijala za čitanje početnicima, a tu je i tekst o substratima http://www.hobibonsai.com/index.php?topic=892.0 (http://www.hobibonsai.com/index.php?topic=892.0)
Naslov: Odg: Drvo iz sume u plitku teglu
Autor: IGOR MK - 24-03-2017, 15:25:43
hvala svima
Naslov: Odg: Drvo iz sume u plitku teglu
Autor: IGOR MK - 05-04-2017, 21:42:36
Pozdrav svima
Jos sam tu, i jos uvek cupam drvece... Normalno da ne mogu da pronadjem dobar yamadori i nije mi svejedno , ali zelja me ne napusta. Danas sam posadio jos jedan novi primerak. Znam da nije bas kako treba da bude ali bar ovaj put ima dosta vise korenje nego dosadasnjih drveca..
E sad, zanima me kad bi ovo bio neki dobar primerak, kad bi se primio i fino pustio korenje,recimo kad bi sve bilo u redu sa njim. Kolko bi mu otprilike trebalo vremena da od pupke narasnu grane debeline otprilike 1cm. 5-6god ili mozda jace od 10?!?
Nadam se da pitanje nije glupo
Naslov: Odg: Drvo iz sume u plitku teglu
Autor: IGOR MK - 05-04-2017, 21:50:16
A da. Zaboravio sam da dodam da ste u temi POCETNICI PITAJU propustili da navedete, da je moguce da nekog pocetnika pojede zmija il neka druga zivotinja :lol: :lol:
Naslov: Odg: Drvo iz sume u plitku teglu
Autor: Andrija Zokić - 05-04-2017, 22:25:29
Kolko bi mu otprilike trebalo vremena da od pupke narasnu grane debeline otprilike 1cm. 5-6god ili mozda jace od 10?!?

Ovisi o vrsti i zdravlju biljke. Moguće je da u 5-6 godina odeblja 1cm pa i više u idealnim uvjetima.
Naslov: Odg: Drvo iz sume u plitku teglu
Autor: Adrian - 06-04-2017, 06:34:39
A da. Zaboravio sam da dodam da ste u temi POCETNICI PITAJU propustili da navedete, da je moguce da nekog pocetnika pojede zmija il neka druga zivotinja :lol: :lol:
Vrlo lako! Na to stalno pazimo.
Naslov: Odg: Drvo iz sume u plitku teglu
Autor: Radovan - 06-04-2017, 20:47:16
Podzemni dio dobar nadzemni loš.Što da ti drugo kažem.Trebat će ti godine i godine da od tog nadzemnog dijela nešto stvoriš.