Hobi bonsai forum

HBF - javna zona => POČETNICI PITAJU => Autor teme: Vladan - 17-07-2017, 16:42:59

Naslov: Sušenje na krajevima listova
Autor: Vladan - 17-07-2017, 16:42:59
Na grabu mi se na pojedinim listovima pojavljuje sušenje kao na slici. Da li mu nedostaje vode pošto su visoke temperature ili mu nedostaje neki element? Grab je na mjestu koje je na direktnom suncu od 13 do uvece.
Naslov: Odg: Sušenje na krajevima listova
Autor: LONICERA - 18-07-2017, 09:37:36
Rubne ožegotine lista , vrlo vjerojatno zbog suše. S obzirom na ove vrućine i sunce koje ovako prži bilo bi dobro da ima neku zasjenu. Meni je grab na suncu dobio iste takve rubove lista, dok ih onaj u hladu nema.
Naslov: Odg: Sušenje na krajevima listova
Autor: Adrian - 18-07-2017, 11:04:43
Grab ti po ovim vrućinama kao i većina bjelogorice mora biti na mjestu gdje je na suncu od 6 ujutro do oko podneva, a popodne u polusjeni ili sjeni i ako je dobar propusan supstrat i dva puta dnevno zalijevaj.
Naslov: Odg: Sušenje na krajevima listova
Autor: Andrija Zokić - 24-07-2017, 17:40:11
Može biti od pretjerane prihrane za vrijeme visokih temperatura. Kada su temperature preko 30 i nešto stupnjeva možeš reducirati dozu gnojiva za duplo.
U Dalmaciji gdje je veoma vruće ljeti sva stabla su nam na suncu gotovo tokom cijelog dana. Sa ovakvim ožeglinama sam imao dugo problema i također sam smatrao da je do sunca pa smo zato napravili veliko sjenilo u vrtu. Ožegline su se smanjile ali nisu nestale. Problem je u tome da sam tokom godina unosio promjene i sa vodom i sa gnojivom i sa supstratima pa u tako kaotičnom načinu često ne možete skužiti što točno uzrokuje neku promjenu na biljci. Neke biljke su nam bile u sjeni, neke na suncu, neke u plasteniku a neke u malom plasteniku unutar velikog plastenika (dodatno pojačana vlaga) i efekti su svagdje bili različiti. Moj je zaključak da se ovakve ožegline dešavaju zbog dehidracije uzrokovane solju. Sunce može biti samo pojačivač ovakve dehidracije. Glavni razlog su soli iz gnojiva ili iz vode ili oboje u kombinaciji. U bunarskoj vodi koju koristim soli su duplo više sadržane nego u vodovodnoj vodi. Zatim, gnojiva koja sam koristio u velikim dozama sadrže u sebi sol ... a ispirao sam ih bunarskom vodom. Također sam prihranjivao vrlo snažno po vrućim ljetnim danima, što stvara dodatnu dehidraciju jer biljka u tom periodu ima jaču potrebu za vodom i ignorira hranjiva pa se soli nagomilavaju u posudi. Sol se ponaša poput spužve i izvlači vodu iz biljke tako da je povremeno ispiranje supstrata čistom vodom nužno. Neke vrste su otpornije od drugih na sol odnosno dehidraciju, npr. maslina se pokazala puno otpornija od graba.
Naslov: Odg: Sušenje na krajevima listova
Autor: Andrija Zokić - 25-07-2017, 11:18:45
... još jedna zanimljivost. Većina stabala koja su nam u plasteniku zapadnu u stanje mirovanja kada su visoke temperature (iznad 35c u plasteniku), međutim stabla u malom plasteniku (koji je unutar velikog) i dalje su veoma aktivna iako je u njemu temperatura iznad 40c ali i jako visoka vlažnost. Također u malom plasteniku su ožegline minimalne iako je temperatura najviša.
Naslov: Odg: Sušenje na krajevima listova
Autor: Marija - 25-07-2017, 19:30:11
A što je ovo? Photinia. Živica.
Već 2. godina, nikako riješit.
Naslov: Odg: Sušenje na krajevima listova
Autor: Andrija Zokić - 25-07-2017, 23:03:14
A što je ovo? Photinia. Živica.
Već 2. godina, nikako riješit.

Off topic :D