Dobrodošli, Gost. Prijavite se ili registrirajte. Propustili ste aktivacijski email?

Novi Postovi

 Str: [1] 2 3 ... 10
1
POČETNICI PITAJU / Da li sam na dobrom putu?
« Zadnji post Jelena 05-06-2024, 21:56:48 »
Ovo su fotografije mog drvceta, mislim da je vrsta japanski javor. Trenutno ga držim na polici koja je u blizini prozora ali nema direktne svetlosti, nekim danima ga stavim po pola sata baš na direktnu svetlost. Zalivam ga običnom vodom svaki treći dan. Drago mi je što je kod mene skoro mesec dana i svi ovi crveni listići su skroz novi. Ako imate neki savet kako da poboljšam uslove ili da nešto promenim, dodam, orežem, molim vas kažite. Pozdrav. 
2
POČETNICI PITAJU / Odg: Sluz na glogovima
« Zadnji post alexhor 28-03-2023, 12:09:56 »
Nemam ideju da bi glog ispuštao bilo kakvu sluz, posebno kad nema fotke. No moguće je da je to proizvod nečeg živog, ili nekog crva u drvetu, ili možda neke životinjice poput žabe koja je tu privremeno nešto radila, ili puža (ali teško jer oni još svi debelo spavaju).
3
POČETNICI PITAJU / Sluz na glogovima
« Zadnji post matej2 22-03-2023, 15:17:52 »
Pozdrav, ima li tko ideju što bi mogla biti sluzava tekućina na deblu gloga? Prije nekoliko dana sam prvi puta uočio i očistio jer sam mislio da je prljavo/blatnjavo, međutim opet se pojavilo u većoj mjeri. Nažalost nemam sliku jer mi je kasno palo na pamet pitati ovdje na forumu :) Unaprijed hvala na odgovoru.
4
Izgleda da smo premalo tržište, pa je trenutno najbolje aktualna nizozemska i slične zemlj. Akadama je u cijelom svijetu prilično skupa tako da bi kod nas vjerojatno ostala neprodana. U Hrvatskoj je dostupan napr Floreopor (primjenjiv u nekim situacijama), Vulkanski kamen (pomice), tu i tamo kakva kora, ili treset, ili treset s glinom, pa se s tim snalazimo kako znamo. Pretpostavljam da se nitko od uvoznika ne usudi riskirati s narudžbama za koje je diostribucija u Hrvatskoj prilična nepoznanca. Kroz udrugu ćemo probati napraviti pomak, makar mali.
5
Lijep pozdrav svima…

Ima li danas  igdje išta u hrvatskoj od ponude za bonsai? Sklon sam kojekakvim egzoticnim hobijima i uvijek bude muke oko nabavke, ali ovo je do sada najvece iznenađenje. Pa jel istina da moram narucivati iz nizozemske vrecu akadame?

Ako nema u hr…ima li neko prodajno mjesto u blizini hrvatske…slovenija, italija, austrija?

Pretpostavljam da je to davno opjevana tema na forumu, ali ne vidim nikakve aktualne podatke.

Hvala unaprijed
6
BONSAI LINKOVI / Razmjena sjemena
« Zadnji post prozor 05-10-2022, 15:53:11 »
Ako ste u potrazi za novim sortama, ili jednostavno želite podjeliti nešto iz vaše kolekcije sa ostalim ljudima, možda vam se svidi ideja i zamisao platforme Razmjena sjemena.

Topli pozdravi
7
POČETNICI PITAJU / Odg: Ficus ginseng microcarpa
« Zadnji post alexhor 02-07-2022, 09:03:29 »
Dobrodošla na forum.

Savijanje listova na ginsengu može se pojaviti iz više razloga.

Previše sunca -  ginseng je tolerantan na sjenu, izravno sunce ga umara. Drži ga u sjeni s puno svjetla
Preniska vlaga -  ginseng ne voli suhi zrak i mjesta kod radijatora ili grijanih površina
Nepravilno zalijevanje - vrijedi za sve biljke, bez vode ne može, a previše vode ih ubija (jer se uguši korijenje), zalijevati tek kad se prvih nekoliko centimetara površine osuši, supstrat mora biti propustan, voda se ne smije zadržavati u posudi
nametnici - pogledaj donju površinu skvrčenih listova, ako vidiš nametnike, ukloni te listove
hladnoća - ginseng ne voli preniske temperature, najboilje raste na 20-30°C, već ispod 16 ima neke primjedbe i zastaje

U svakom slučaju, kao što kažeš, "nešto" se događa. Provjeri sve gore navedeno i eventualno napravi promjenu. Moj ginseng je u ljetno vrijeme smješten vani, a tek kad se snize temperature onda ide unutra. Iz iskustva poretpostavljam da je tvoj problem zalijevanje, jer je to najčešći slučaj. Ljudi brinu o biljci pa zalijevaju, i onda kad se nešto pčne događati, prva pomisao je da ga treba još zalijati. A ne treba. Mogu ti predložiti, a to će od tebe tražiti malo više angažmana, da ga u proljeće presadiš u neki propusni mixani supstrat (o supstratima potraži više na ovom forumu), a kako vjerojatno nemaš sve elemente za nabaviti, niti ti se ne isplati za jednu biljku, najbliže što ćeš eventualno naći je neki supstrat za kaktuse koji ima slične karakteristike. Ima različitih proizvoiđača, ali potraži nešto što sadrži granulirane elemente, na dodir je poput sitne riže. Presadi u posudu s dobrim otvorima, bez donje posudice, na dno stavi nešto krupnije za drenažu, pri sadnji štapićem pročačkaj da supstrat uđe među korijenje i da nema zračnih džepova. Tako pripremljenu biljku trebaš zalijevati redovito, na način da zalijevaš "prekomjerno" da voda kroz posudu i supstrat "procuri". Druga metoda, da ga skupa s posudom uroniš u neki lavor ili sličniu posudu, ostaviš da desetak minuta da se čestice supstrata "napiju" vode, te ga zatim ocijediš). Kad se ocijedi, možeš ga staviti na suhu podložak (ako je unutra) da ti se dodatrno ne cjedi po podlozi. Ako ga držiš vani, samo ga dobro zaliješ i pustiš nek iz njega curi. S propusnim granuliranim supstratom ga ne možeš prezalijati jer se u njemo zadržava samo ona voda koju čestice upiju, te se ona ne zadržava u posudi i ne guši korijenje. Naravno, kako i svako rješenje, i ovo ima negativnu stranu, nema zaboravljanja zalijevanja, jer propusni supstrati se relativno brzo isušuju. Mi bonsaisti koji imamo više drveća navikli smo na svakodnevno zalijevanje bez iznimke (osim za kišnih dana), ali nekome tko nije vičan, može se dogoditi da bi preskočio jedan ili više dana. Jedina nepoznanica je što tih "kaktusnih" supstrata ima raznih, pa ako je u njemo previše onoga što liči na običnu "zemlju za cvijeće" onda nije dobar jer će upijati kao spužva, a onda si na istom. Ako ima tamo nekih resursa, pogledaj pronalaziš li kakve materijale pod nazivom, Floreopor, Pomice, treset, vulkanski kamen, lava, išta što ima granulaciju 2-5 mm. Ako nađeš onda možeš napraviti i vlastiti priručni mix.
8
POČETNICI PITAJU / Ficus ginseng microcarpa
« Zadnji post M✨ 02-07-2022, 08:02:28 »
Pozdrav svima,
treba mi pomoć. Imam ficus ginseng microcarpa kojem se je počelo nešto događati sa listovima, neki listovi su se kao  skvrčili. Što mislite od čega je to? Kako mu mogu pomoći? Gdje griješim?
Unaprijed zahvaljujem na odgovoru!
9
Vidim da nije odgovoreno. Tu specifičnu mahovinu nisam kupovala, ali jesam drugu za različite projekte, i to najčešće na Etsyju. Malo sam potražila i ima prodavača koji je prodaju: https://www.etsy.com/listing/1101962131/live-sphagnum-moss-carnivorous-cuttings?ga_order=most_relevant&ga_search_type=all&ga_view_type=gallery&ga_search_query=sphagnum+moss&ref=sr_gallery-1-5&pro=1&variation0=2397998416

Pročitaj komentare kod svakog prodavača da vidiš je li legit. Sretno!
10
POČETNICI PITAJU / Odg: Katsura
« Zadnji post alexhor 03-06-2022, 12:55:24 »
Na dno posude svakako krupnije granule. I naravno propisne rupe. Sad nije vrijeme za presađivanje, ali se može napraviti tzv. zamjena posuda (pot swap). To podrazumijeva presad u veću posudu bez diranja originalne korijenove bale i zemlje. Dakle na dno nove veće posude (da je veća bar 3-4 cm sa svake strane) krupnija granulacija, kompletan sadržaj sadašnje posude pažljivo na sredinu, te dopunjavanje složenim novim supstratom do rubova nove posude. To će omogućiti razvoj korijenja u novi supstrat bez da se postojeće korijenje sad remeti na bilo koji naćin. U proljeće ide druga priča.
Zalijevati pažljivo jer ovaj postojeći supstrat je poput spužve, to je ovima u Lidlu bilo ok, proda se prije nego nastanu problemi.
 Str: [1] 2 3 ... 10