Dobrodošli, Gost. Prijavite se ili registrirajte. Propustili ste aktivacijski email?

Novi Postovi

 Str: [1] 2 3 ... 10
1
POČETNICI PITAJU / Odg: AcerP.- dilema
« Zadnji post Handysan 01-01-2020, 20:41:17 »
Hvala na savjetima! Videl budem kakvo je korijenje na proljeće. Trenutno sam skloniji tome da sezonu provede u miru, a onda kreće rezanje.
2
POČETNICI PITAJU / Odg: AcerP.- dilema
« Zadnji post jurica 27-12-2019, 19:16:54 »
Dobro govori Alexhor , i ja bi isto drastično skratio nešto kao na ove tri slike . Znam da se čini to teška odluka ali ako želiš od tog drva napraviti Bonsai onda bi po meni trebalo krenuti tim "putem"
3
POČETNICI PITAJU / Odg: AcerP.- dilema
« Zadnji post alexhor 25-12-2019, 19:36:02 »
Ja sam kod tih sadnica brutalan. Ona donja grana koju si označio žutim, to ja vidim kao buduću nadgradnju debla, sve ostalo u proljeće pa-pa, presadnja u pametni supstrat i onda bildati dalje, pustiti je raste cijelu sezonu pa opet tako. Ali tako bih ja napravio da je moje :) A nije :)
4
POČETNICI PITAJU / Odg: AcerP.- dilema
« Zadnji post Handysan 11-12-2019, 12:13:59 »
Ok, onda bude rasla biljka u miru  :hihihi:
5
POČETNICI PITAJU / Odg: AcerP.- dilema
« Zadnji post Radovan 10-12-2019, 22:48:15 »
Sve to važi što bonsaista priča,ali ne u tvome slučaju i na taj način.Imaš sadnicu i za sada je najbolje da raste i jača.
6
POČETNICI PITAJU / Odg: AcerP.- dilema
« Zadnji post Handysan 10-12-2019, 21:14:00 »
Mislio sam presaditi u veću teglu na proljeće. Pitanje je dal da ga presadim u supstrat ili ostavim zemlju? Hvala na savjetu! Čitam dosta forum, ostale forume, članke i videe na youtubu. Evo gdje sam čuo informaciju o metru grane = širina (debljina) debla u cm: https://www.youtube.com/watch?v=pa-cu9kkAFk
7
POČETNICI PITAJU / Odg: AcerP.- dilema
« Zadnji post suntzu 10-12-2019, 20:02:23 »
Ne znam za to pravilo ali ne čačkaj po njemu.Najbolje što možeš napraviti za drvo je da ga pustiš na miru.Na proljeće (neka me neko ispravi ako krivo pišem čovjeku) eventualno ga presaditi tek toliko da pogledaš korijen(znaju ih ostaviti u mrežici) i promijeniti odgovarajuću zemlju.Uostalom,imaš tokom zime što pručavati na forumu a imaš i puno stručnijih od mene koji će ti se javiti.Budi strpljiv i uporan te ne odustaj (ako bude neuspjeha a bit će ih).Pitaj ovdje sve što te zanima ali prije pitanja provjeri na forumu jer vjerovatno odgovor već postoji.Ekipa ovdje je pokrila skoro sve moguće teme,samo traži i naći ćeš.No,svejedno pitaj jer postavljati pitanja drugima ili sebi je uvijek ok...
8
POČETNICI PITAJU / Odg: AcerP.- dilema
« Zadnji post Handysan 10-12-2019, 19:47:48 »
Ne znam dal je istinito pravilo: metar u visinu ili širinu = cm u debljinu debla. Samo ne bi htio da mi se vine previše u zrak i da ostane tanak. Istina, mučim se s strpljenjem   :smile: dobar trening imam sad.
9
POČETNICI PITAJU / Odg: AcerP.- dilema
« Zadnji post suntzu 10-12-2019, 19:29:56 »
Ne znam koliko sam mjerodavan za odgovor ali ne diraj ništa.Pusti ga neka se deblja uz povremeno skraćivanje grančica.Na proljeće ga možeš recnuti malo jače ako znaš što želiš.Pišem ti jer sam imao dobro iskustvo sa njim i ove godine sam napravio krivi potez zbog kojeg sam ostao bez meni dragog drveta.Napravio sam pergolu i poslagao drveće oko vanjskog ruba(još sam se dvoumio jer je bio manji od drugih)očekujući goste da malo uredim okućnicu i zaboravih ga maknuti sa sunca(ostali su bili veći i preživjeli su ,mada mi je još jedan sumnjiv).Rezove je lijepo kalusirao,recimo da je već dobio formu i onda sam ga s....!!Za sada po meni,budi strpljiv a to je najteže!
10
POČETNICI PITAJU / Odg: AcerP.- dilema
« Zadnji post Handysan 10-12-2019, 19:12:20 »
Dodao sam još dvije slike na gornji link. Visina je 87cm. Na slici 1 sam s crnom označio gdje bi skratio glavnu granu i to bi bilo na visini od 56cm. Na slici 2 je žutom označena grana koju bi svakako ostavio iz 2 razloga: jedan je da deblo dobi na širini, a drugo jer je kontra smjeru gibanja debla, tj glavne grane. Prvi cilj mi je da drvo dobi na širini debla, pa bi ga presadio u veću teglu gdje bi pustilo korjenje, a ostale grane bi pomogle u daljnjem razvijanju debla. U konačnici bi drvo bilo veličine od oko 40cm +/- koji cm, a to bi bilo malo iznad račvanja grana. Nisam siguran dal je to ok ili bi bilo bolje da ga pustim neka raste kako je u većoj tegli, bez ikakve intervencije.
 Str: [1] 2 3 ... 10