Dobrodošli, Gost. Prijavite se ili registrirajte. Propustili ste aktivacijski email?

Novi Postovi

 Str: [1] 2 3 ... 10
1
POČETNICI PITAJU / Odg: Breza iz sume
« Zadnji post alexhor 03-08-2020, 14:58:04 »
I još nešto važno, brezu ne možeš imati u kući, jedino vani...
2
POČETNICI PITAJU / Odg: Breza iz sume
« Zadnji post sokolica 03-08-2020, 14:27:38 »
alexhor, hvala puno na odgovoru, i bojala sam se da ce biti ovakav. da, reagovala sam impulsivno i bez prethodnog informisanja kad mi se ukazala prlika da je uzmem.
3
POČETNICI PITAJU / Odg: Breza iz sume
« Zadnji post alexhor 03-08-2020, 12:51:01 »
Sokolice. dobrodošla na naš forum.
Pitanje ti je zanimljivo i otprilike je slično situaciji da si skočila iz aviona bez padobrana, i sad imaš pitanja, a odgovore trebaš brzo jer ti se Zemlja približava. Prije nego ti kažem svoje mišljenje o brezici moram ti reći jednu važnu stvar. Nemoj nakon ovog odustati, ako te zanima bonsai. Početnici često krenu s ranim razočaranjem koje uzrokuje da odustanu. Što se tiče breze u ovom konkretnom slučaju ne vidim pozitivne stvari, samo negativne. Evo redom:

- premlada je za bonsai (i uz to previsoka)
- uzeta je iz šume u potpuno krivo vrjeme (sad vegetacija staje i radi na prikupljanju energije)
- vjerojatno je (pretpostavljam) iskopana s premalo korijenja (ne može zadovoljiti potrebe biljke)
- posađena je u običnu zemlju (istrunut će joj korijenje)
- ima previše lišća (dehidrirat će)
- breza je osjetljivija od ostalog i nije za početnika

Na tvoje pitanje je teško dati odgovor jer se bojim da nema recepta za preživljavanje. Čak i dobro iskopane breze, u pravo vrijeme, od strane iskusnijih bonsaista imaju problem s preživljavanjem, a kamoli ovo.

Ako baš mora biti nešto da se ne dignu ruke:

- zaboravi bilo kakva orezivanja
- vrati je u šumu, ili u vrt u hladovinu, bez posude, možda (ali samo možda) preživi. makni joj dio lišća da se smanji respiracija i time dehidracija ostavi svega par listova na vrhu svake grančice te pokrij nakim najlonom da zadržiš razinu vlage (to pomaže kod npr. gloga, ili nekih drugih primjeraka, breza će i s tim imati problem.
Sory. Da si prije pitala pa tek onda išla u šumu, ova breza bi te tamo čekala do neke bolje situacije.
4
POČETNICI PITAJU / Breza iz sume
« Zadnji post sokolica 03-08-2020, 12:08:21 »
Pozdrav svima!
Novi sam clan i totalni bonsai pocetnik, i kako nisam uspjela naci odgovore koji mi trebaju, otvaram novu temu.
Naime, juce sam u sumi iskopala brezu i posadila je u posudu sa zemljom. Sad mi trebaju savjeti, kako da to mlado drvo posijecem a da prezivi  :smile: Da li ga smijem posjeci nekih 20-30 cm od korjena ili da odsijecem gornji dio drveta i pokusam dobiti korijenje. Od juce su vec listovi poceli da se suse, pa moram brzo uraditi nesto sa njim.
5
HORTIKULTURA / Odg: Početnik pitanje
« Zadnji post alexhor 20-07-2020, 19:13:59 »
Pogledaj u porukama...
6
HORTIKULTURA / Odg: Početnik pitanje
« Zadnji post prigi21 20-07-2020, 16:14:15 »
Hvala puno na odgovoru.
Onda ću tako i postupiti.
Nego, možete li mi točno reći nazive ili lokacije vrtova koje ste spomenuli, jer ne uspijevam pronaći na internetu.
7
HORTIKULTURA / Odg: Početnik pitanje
« Zadnji post alexhor 20-07-2020, 14:23:26 »
Dobrodošao na forum.
Ako si početnik u bonsai hobiju onda prva lekcija glasi - nauči se strpljenju. To su nam svima rekli na početku. Nestrpljiv čovjek ima probleme, ne radi se samo o vremenu iskapanja nego i kasnije kad se budeš bonsaijem bavio desetak godina. Strpljewnje i staloženost. Zapamti gdje je tvoja četinjača kako bi je mogao pronaći u proljeće, a do tada prouči ovaj forum, nauči sve one stvari za koje misliš da ti ne trebaju, kako biljke žive, kako funkcionira korijen, kakve bi mogao nabaviti alate, posude, kakav supstrat (zašto ekspandirana glina + bijeli treset? Znam tako si pročitao, ok, ali nauči zašto). Mnogi smo počeli svoj interes usred ljeta, i najbolji savjet je učiti do proljeća, posjećivati bonsaiste (tako se gasi žeđ). Ako si iz Ivanca, na sat vremena od trebe imaš tri četiri bonsai vrta, pa čak i jednu udrugu. Uvijek si dobrodošao. U pet minuta razgovora saznaš više nego u pola sata tipkanja.
8
POČETNICI PITAJU / Odg: Pitanje motiviranog početnika
« Zadnji post alexhor 20-07-2020, 14:16:51 »
Dobrodošao na forum. Lijepa su pitanja, ali ako od bonsai znanja imaš tek ambiciju onda zaboravii bonsai iz vrtnih centara, a mogao bi preskočiti i mladice iz šume. Suprotno nekim mišljenjima za bonsai treba znanja (ovaj dućanski bez toga ne preživljava), i vremena i strpljenja (mladice  su na početku 5-10 godišnjeg perioda). Predlažem ti da prokrstariš po našem forumu jer ovdje već desetak godina ljudi pišu svoja saznanja, pa da sad ovdje ne ponavljamo sve. Naći ćeš teme koje ti trebaju pa ćeš imati neka pitanja o detaljima. Sretno.
9
HORTIKULTURA / Početnik pitanje
« Zadnji post prigi21 19-07-2020, 17:45:40 »
Lijep pozdrav.
Nedavno sam se počeo zanimati za bavljenje bonsaijem i čini mi se da sam se počeo zanimati u pogrešno vrijeme. Naime, nemam bonsai, ali sam pronašao prelijepu četinjaču i ne mogu se strpiti a da ju ne iskopam i posadim prema uputama (ekspandiranda glina+bijeli treset) pa me sad zanima može li biti opasno za biljku ako ju sad iskopam, može li biti kakvih posljedica?
Hvala :)
10
POČETNICI PITAJU / Pitanje motiviranog početnika
« Zadnji post TKlepac 19-07-2020, 00:07:16 »
Pozdrav.
Trebam prijedlog dvije-tri vrste drva, idealnog za razvoj prvog bonsai-a, na kojem mogu trenirati osnove održavanja. Da li da kupujem u centrima ili tražim mladice autohtonih vrsta po šumama?
Pozicija: Hrvatsko Zagorje.
 Str: [1] 2 3 ... 10