Dobrodošli, Gost. Prijavite se ili registrirajte. Propustili ste aktivacijski email?

Novi Postovi

 Str: [1] 2 3 ... 10
1
HORTIKULTURA / Odg: Sve o zemlji / mješavini
« Zadnji post Dena 15-05-2020, 12:39:01 »
Ako uzmemo da je voda sacinjena od dva atoma vodonika i jednog kiseonika,onda se odgovor sam po sebi namece !?! Da,i korijen uzima kisik kroz zalijevanje !Pooozz.
2
POČETNICI PITAJU / Odg: Koje je drvo?
« Zadnji post Zlufek 01-05-2020, 20:03:05 »
Super. Hvala ti na odgovoru. Isto bi rekao da se radi o sivoj topoli. Budem sutra detaljnjije proucio.
3
POČETNICI PITAJU / Odg: Koje je drvo?
« Zadnji post alexhor 01-05-2020, 19:54:56 »
Da, po kori i dalje mislim što sam rekao, siva topola ili jasika.  Kad stigneš, a s obzirom da možeš do drva, skini jedan normalan list pa ga slikni odozgo i odozdo. Da ti napomenem, kad tražiš identifikaciju dsrva svaka je sitnica bitna. Izgled lista, mladog i zrelog, površina odozgo, odozdo, (dobro je snimiti više listova), položaj listova na grančici (nasuprotni u paru ili alternativni), izgled kore mladih grančica, izgled kore debla, izgled pupova ako ih ima, cvijet ako ga ima, pa čak i podneblje gdje drvo raste ako je poznato... Tako se sužava izbor i veće su šanse da netko otkrije o čemu se radi.
4
POČETNICI PITAJU / Odg: Koje je drvo?
« Zadnji post Zlufek 01-05-2020, 19:29:42 »
Evo izasao i poslikao :)
5
POČETNICI PITAJU / Odg: Koje je drvo?
« Zadnji post alexhor 01-05-2020, 19:25:17 »
To odmah na prvu težak zadatak. Pitanje je koliko je ovo reprezentativan list jer je oštećen, možda je drugog oblika, možda je mlađi ili stariji, tko zna. Ovako na prvu mi liči na neku sivu topolu (Populus x canescens - https://www.plantea.com.hr/siva-topola/), ili jasiku (Populus tremula - https://www.plantea.com.hr/jasika/)
6
POČETNICI PITAJU / Koje je drvo?
« Zadnji post Zlufek 01-05-2020, 18:23:39 »
Pozdrav,
Jel netko moze prepoznati koje je drvo po listu? Slucajno sam pobrisao drvo  :zabezeknut:
7
POČETNICI PITAJU / Odg: Pomoć molim
« Zadnji post jurica 26-04-2020, 08:12:05 »
Hm , Ruj čudna biljka i bez nekog razloga grana samo ode . Imam ih ali nemam pametni savjet što napraviti . U koji supstrat je posađen ? Ja sam svoje primjerke nakon dvije godine presadio iz Pomice-a natrag u Liapor sa 40% treseta , puno više im paše. Lavu svakako izbjegavaj ne odgovara im . A što se tiče nametnika nikad nisam ništa našao na Ruju , s tim da ja kad biljke počnu pupati sve poprskam sa insekticidom!
8
POČETNICI PITAJU / Odg: Saveti oko hrasta
« Zadnji post alexhor 21-04-2020, 16:06:52 »
A onda dobro, sretno s njim, sad nek ojača, pa ćeš kasnije razmišljati...
9
POČETNICI PITAJU / Odg: Saveti oko hrasta
« Zadnji post Voorh 21-04-2020, 15:11:14 »
Drzim ga vani, redovno zalivam, i ne dopustam da se zemnja isusi, drzim ga u vecoj posudi,  be molim se da uspe, jer mi je jako lep  :zalijevanje:
I kad sam ga zasadio imalo jendosta mnogo korena
10
POČETNICI PITAJU / Odg: Saveti oko hrasta
« Zadnji post alexhor 21-04-2020, 14:52:51 »
Uh, kao prvo, dobrodošao na forum. A sad dalje s hrastom, ne znam uopće od kuda početi. :) Par bitnih stvari: prema fotografiji fotkao si unutra, nadam se da ga ne držiš unutra. Hrast nije za sobu. Ne vidi se u što si ga posadio (posuda i materijal). Ako si ga uzeo u jesen, velike su šanse da sad tjera listove iz energije pohranjene u tkivu, i da neće stići razviti dovoljno korijenja za nastavak rasta. Po pupovima vidim da će to biti puno lišća, pa je moguća dehidracija (do nje ne dolazi zbog nezalijevanja, nego zato jer je respiracija lišća veća i brža nego što korijenje može nadoknaditi vlage).  Malo te plašim, ali to je tako. Svi koji počinju s bonsaijem obično krenu s nečim poput hrasta. Nisi odabrao najlakše.
S obzirom na ono što o hrastu znam i vidim, i da je moj, ja bih ga ostavio vani, ne na izravno sunce i pustio na miru. Nadam se da ti je supstrat propustan i da voda pri zalijevanju protiče skroz. Ako bude, kad razlista i kad se listovi povećaju, počeo pokazivati znakove malaksalosti bit će problem. Ja bih tada maknuo dio lišća (s vrhova grana) te eventualno interventno sklonio pod crnu vreću radi zadržavanja vlage. Itd. Teška tema, puno pitanja. Ono što moraš znati da ne možeš u šumi ubrati bonsai već tek startni materijal. Prva stvar je da preživi u pravim uvjetima, a ljepota je trenutno potpuno u drugom planu. Mi volimo reći, prvo zdravlje - onda ljepota. Pretraži malo po forumu o hrastovima, saznaj više...
 Str: [1] 2 3 ... 10