Dobrodošli, Gost. Prijavite se ili registrirajte. Propustili ste aktivacijski email?

Novi Postovi

 Str: [1] 2 3 ... 10
1
POČETNICI PITAJU / Ruj ili ne?
« Zadnji post zeko1986 13-01-2019, 14:25:21 »
Pozdrav svima,može li mi neko potvrdit dali je ovo ruj? Planiram ih vadit još malo ali vidim da kolege savjetuju margotiranje,svaki savjet dobro dođe.
2
POČETNICI PITAJU / Odg: Pomoć mladom Juniperusu
« Zadnji post Helio 11-01-2019, 21:56:56 »
Čitao sam dosta po američkim forumima o sličnoj situaciji,poklon juniperus u ovo doba godine iz plastenika. Svi su dobili odgovore od iskusnih bonsaista kao i ti ovdje-juniperus je za vani. Tako i kolege ovdje su rekli sve po pravilu.
No tamo su povratne informacije od dosta njih pokazale da juniperus iz plastenika ne može sad preživit temperature ispod +5 stupnjeva,pogotovo tako s mladim izdancima.. Bolje su prolazili ono koji su ga ostavljali u kući. Ja ti savjetujem da ga ostaviš unutra gdje nije grijano i zaljevat 1 u mjesec dana kad je već u tome u čemu je. I čim bude stalno 10 stupnjeva odmah vani s njim .
3
POČETNICI PITAJU / Odg: Pomoć mladom Juniperusu
« Zadnji post alexhor 10-01-2019, 00:01:45 »
Da ga vani pokrije snijeg to bi bilo super. Iako ćeš naći da netko može uzgajati junipera u sobi, malo je stvar kompliciranija. On treba najmanje tri mjeseca spavanja na nižoj temperaturi, odnosno da ne prelazi +15, iako je i to već puno. Otvaranje prozora u kuhinji ti nije neka metoda. To ti je kao da spavaš pa te netko svaki čas budi. Misliš da koristi? S ovom temperaturom gdje ga čuvaš njemu je proljeće, a moguće je da umre od gladi, jer je u kuhinji mrak. Da znam imaš veliki prozor itd. ali to je neusporedivo. Sitnim iglicama treba puno svjetla, i dovoljno sunca. A to u sobi nije to, zato kažem mrak. U svakom slučaju, poremećen mu je ciklus, tko zna u kakvom je supstratu, kompas mu se pokvario. Možda mu neće sad biti ništa, ali ćeš posljedice vidjeti tek kasnije. Moji su svi juniperusi vani, trenutno nema snijega, posude su na zemlji a stavio sam ih na stranu gdje mogu preko dana loviti južno zimsko sunce a od sjevera ih štiti zid. Temperature su bile ovih dana u minusu, i siguran sam da podnose do -5 bez problema. Bude li išlo niže, umotat ću posudu u nešto a drva eventualno pokriti platnom ili najlonom da ih zaštitim od vjetra, ili ih privremeno prebaciti bilo kamo, u podrum makar dok se temperatura ponovo ne približi nuli. Ne kompliciraj puno, jer ako je počeo tjerati mlade izdanke, već si malo uprskao situaciju, u kuhinji ćeš dobiti nezdrave, neotporne, duge zelene izdanke koje ćeš trebati prilagođavati u proljeće na vanjski zrak.  E da, a ovi dimovi u kuhinji, posebno ako imaš kuhanje na plin, to je katastrofa, lijepi se po svemu. I posuda ti je katastrofa, pretpostavljam da nema rupu na dnu, dakle nema drenaže, pa nemaš niti kontrolu nad vlagom, možda su mu noge u vodi. A i da ima rupu ne možeš zalijati na ovoj komodi. Evo, to je moje mišljenje, ako netko ima još koje, drugačije, savjetovat će te.
4
POČETNICI PITAJU / Odg: Pomoć mladom Juniperusu
« Zadnji post Raca 09-01-2019, 23:31:13 »
Hvala najlepse!

Javljam ako uspem da ga prebacim napolje. Trenutno je na temperaturi izmedju 15-20C u kuhinji gde je cesto otvoren prozor.

Plasim se da je vec izasao iz "zimskog sna" (pogledajte slike), pa sam jos uvek u nedoumici da li da prebacujem sad dok ima snega ili tek u kasnoj zimi ili na prolece.

Slike: https://imgur.com/a/hbjPwUT
5
POČETNICI PITAJU / Odg: Pomoć mladom Juniperusu
« Zadnji post alexhor 09-01-2019, 22:59:09 »
Ovo tražiš:

http://www.floraekspres.rs/flora/agril-folija-8258

U RS pod nazivima Lutrasil ili Agril, to je ono o čemu ti je govorio radovan.
7
hvala bogu nisu topole :worthy:
izgleda da jeste drvo johe po google imagesima
 :hvalaaa: :hvalaaa: na odgovorima  kao inace!
8
Treće i četvrta slika su pretpostavljam isto drvo, prilično sam siguran da je joha. Ako malo otvoriš bazu mislim da bi trebao na njoj vidjeti prilično lijepo zvjezdasto razvijeno korijenje. No johe su također kolci ali ako budeš pažljiv raste prilično rapidno, pa možeš relativno brzo razviti novu krošnju. Jako su žedne.
9
Prve dvije slike su ti breze sigurno, zadnja je smreka. Za trecu u cetvrtu nisam siguran, neka kazu iskusniji...


Sent from my iPad using Tapatalk
10
i nakraju nekoliko ovih u polju rastu svi manji od metra jako cudno :wow:
 Str: [1] 2 3 ... 10