Dobrodošli, Gost. Prijavite se ili registrirajte. Propustili ste aktivacijski email?

Novi Postovi

 Str: 1 [2] 3 4 ... 10
11
POČETNICI PITAJU / Odg: Sakura sjeme
« Zadnji post alexhor 27-04-2021, 18:11:52 »
Nije ti stiglo sjeme za bonsai. Ne postoji sjeme za bonsai. Svako sjeme drveta je samo sjeme drveta. Bonsai nastaje uzgojem u minijaturnu formu.
Ako si dobio koštice trebao si dobiti i upute, jer ne znaš kako je sjeme pripremljeno, je li stratificirano ili nije.
Ako nije, trebao bi ostrugati ili zarezati vanjski ljusku (skarifikacija), te u umjereno vlažnim uvjetima stratificirati u frižideru na oko 5 stupnjeva (donji dio frižidera), to može potrajati od par tjedana do par mjeseci. Za neke detaljnije upute, Googlaj "growing Sakura from seed". Sretno...
12
POČETNICI PITAJU / Sakura sjeme
« Zadnji post potala 22-04-2021, 16:13:10 »
Pozdrav. Stiglo mi je sjeme Japanske Sakure za Bonsai. Ima li netko iskustva što je najbolje učiniti za bolju klijavost. Zahvaljujem
13
POČETNICI PITAJU / Odg: Novi pozdrav od starog amatera :)
« Zadnji post alexhor 20-04-2021, 00:11:48 »
U onim danima kad si već jednom bio amater, perlit i tenisit su bili nadomjestak zbog nepostojanja boljih supstrata. I danas su nadomjestak. Kad već imaš to što imaš onda budi oprezan sa zalijevanjem, nadam se da si osigurao velike rupe na dnu, a ovisno o količini obične zemlje ovisit će kako ćeš zalijevati. Bude li sve to mokro cijelo vrijeme neće biti dobro, a što će se konkretno s ti supstratom dogoditi nakon par mjeseci ili kad počnu vrućine, hoće li se to zbetonirati ili ne, tko zna. U svakom slučaju, imaš vrem,ena tražiti bolji supstrat, pa ako nađeš i pripremiš, onda napraviš samo zamjenu posude (Swap pot, ili Flip pot), bez da diraš korijenje, prebaciš u veću i dodaš novi supstrat.
Za veličinu listića ne brini, ako ih je puno površina će biti velika, vidiš i sam veličinu krošnje. Ti si skinuo pretpostavljam preko 50%, ako ne i više, korijena, tanko korijenje (feederi) je ostalo u zemlji skupa s onim velikima koje si presjekao, tako da bi proporcionalno trebao smanjiti i zelenu masu jer korijen neće imati kapacitet vraćati dovoljno vlage u sustav. Da je moje ja bih to orezao drastično, ostavio samo potencijalne primarne grane (možda ostavio koju viška za buduće odluke) koje će potjerati nove izraste. Ako to preživi prvu godinu, iduće godine pustiš nek divlja koliko želi, da se stabilizira, uz eventualne manje korekcije.
Ali kao i uvijek, ovo je forum, govorim što bih ja učinio da je ovo moje. To odlučuješ, što ćeš.
14
POČETNICI PITAJU / Odg: Novi pozdrav od starog amatera :)
« Zadnji post lalek 19-04-2021, 23:20:39 »
Hvala puno na lijepom odgovoru. Odabrao sam perlit jer sam ovdje procitao da je dobar za prvu godinu (privremeno), a bio mi je najdostupniji. Onaj prvi puta ikad kada sam vadio drva koristio sam tenisit i makar sam bio u kojecemu nespretan, mogu rec da je bilo uspjesno, ali ga sada nisam mogao nabaviti. Svi su novi posadeni u dosta malo supstrata tako da se nadam da ce imati dovoljno kisika. Porezati svakako mogu puno i drago mi je da mogu odmah jer nisam htio stresirati tek izvadena drva. Izvadeni su na brdovitom i trusnom terenu i cini se da ce imati male listove pa se nadam da respiracija nece biti jako velika da isusuje drvo. Svakako ne zelim racunat na srecu nego zelim da napravim maksimum da prezive. Samo bih konkretno molio za informaciju da li onda mogu samo ovu prvu godinu ostati u perlitu? A vec sutra cu poceti rezati onda. :)
15
POČETNICI PITAJU / Odg: Novi pozdrav od starog amatera :)
« Zadnji post alexhor 19-04-2021, 20:50:49 »
Zanimljivi su, ima tu još posla, posebno s ovim stršećim korijenjem koje je viška (ali može pozlužiti dok se drvo ne stabilizira). Generalno, mislim da si ostavio previše granja. To što tjeraju pupovi je normalno jer drvce ima energije za to pokrenuti, no to nije znak da se korijen stabilizirao i da je dobar. Ono što može biti problem su preguste krošnje. Sigurno je da si veći dio finog korijena izgubio iskapanjem, pa kad se svo ovo lišće razvije, drvce bi moglo brzo dehidrirati jer će respiracija biti velika, a korijena je premalo da nadoknadi gubitak. Ako tome dodamo da perlit s običnom zemljom nije najbolja kombinacija i da će ti ravnoteža vode i kisika na korijenju ići malo previše u korist vode, korijen će se razvijati sporije ako se ne uguši prije toga. Ovo su biološke neminovnosti i nadam se da sam u krivu, ali ovo što sam naveo stoji. Bit će drugačije jedino ako budeš imao sreće. Ja volim reći "prvo zdravlje, onda ljepota". Već sad bi se trebao riješiti suvišnih grana na svakom od ovih iskopanaca. Ostaviti samo one koje ćeš koristiti, te eventualno još koju da osiguraš dovoljno energije. Kod bjelogorice često počinjemo samo s korijenjem i panjom bez ijedne grane, drvo napreduje koliko ima energije i koliko može te se razvija sukladno razvoju korijenja. A kod ovih visokih nisi računao da ćeš imati još izrasta prema gore znači, previsoko je već sad, osim ako misliš napraviti neki vrlo neobičan literati stil. I tako, ima tu dosta toga za raspravu.
Da skratim ne bi bilo loše da osiguraš malo bolji supstrat, fali ti u ovome još malo nečeg grubog poput floreopora (da zadržiš više prozračnosti). U kišnom travnju to je ključ.
16
POČETNICI PITAJU / Odg: Novi pozdrav od starog amatera :)
« Zadnji post lalek 19-04-2021, 19:41:55 »
:)
17
POČETNICI PITAJU / Odg: Novi pozdrav od starog amatera :)
« Zadnji post lalek 19-04-2021, 19:39:34 »
:)
18
POČETNICI PITAJU / Odg: Novi pozdrav od starog amatera :)
« Zadnji post lalek 19-04-2021, 19:37:49 »
:)
19
POČETNICI PITAJU / Odg: Novi pozdrav od starog amatera :)
« Zadnji post lalek 19-04-2021, 19:36:04 »
evo par slika, ima ih jos, ali su svi slicni tip ko ovi koje cu stavit. Dakle, svi su posadeni u perlit s malo zemlje. Onima, koje sam morao rezati da stanu u auto, rezovi su zatvoreni sa vocarskim voskom. Onima kojima nije bilo potrebno, nisam odstranio nista da im ne pravim stres. Stoje vani ne na suncu i stavljeni su na palete da otice visak vode. Bilo koji savjeti kako da se svi stabiliziraju su dobrodosli. Cini mi se da su svi prezivjeli vadenje i da pupovi ili bubre ili su vec otvoreni. Za grab jedino znam koji su, ostale nisam siguran. Hvala puno svima na savjetima unaprijed :)
20
POČETNICI PITAJU / Odg: Pumice - kamen plavac
« Zadnji post alexhor 18-04-2021, 13:14:13 »
Zadnje pumice smo kupili u Sloveniji, jer u Hr nismo našli. Ako netko ima informaciju , bit će nam drago da je podijeli.
 Str: 1 [2] 3 4 ... 10