Dobrodošli, Gost. Prijavite se ili registrirajte. Propustili ste aktivacijski email?

Novi Postovi

 Str: 1 2 3 [4] 5 6 ... 10
31
POČETNICI PITAJU / Odg: Prihrana - ujutro ili navecer
« Zadnji post coki 27-04-2019, 20:37:04 »
Zanima me u nedjelju navecer da li opet zalijes?


Sent from my iPad using Tapatalk
32
POČETNICI PITAJU / Odg: Prihrana - ujutro ili navecer
« Zadnji post Adrian 27-04-2019, 20:35:05 »
u principu uvijek porvo zalijem šlauhom da sve dobro natopim u subotu navečer i onda mi se lijepo otopina gnojiva u nedjelju upija odmah u supstrat dok je vlažan. Ili ujutro u nedjelju zalijem, pa za pol sata idem zalevati s kanticom s gnojivom. :zalijevanje: :chinaman:
33
POČETNICI PITAJU / Odg: Prihrana - ujutro ili navecer
« Zadnji post coki 27-04-2019, 20:32:24 »
Ali onda zalijes drva navecer ili ne ?


Sent from my iPad using Tapatalk
34
POČETNICI PITAJU / Odg: Prihrana - ujutro ili navecer
« Zadnji post Adrian 26-04-2019, 21:04:32 »
Nema nikakve veze da li se prihranjuje ujutro ili navečer. Pumica, liapor i slične stvari imaju jako mali kapacitet za adsorpciju kationa, a anioni se ionak ispiru. Zato treba razmišljati prvenstveno u smislu - čim se više mora zalijevati i ljeti hladiti korijen to više i ispiremo hranjiva. Kak veli Alex turgor, transpiracija vuku vodu iz supstrata preko korijenja, a u vodi se bi morali naći otopljeni i kationi i anioni iz prihrane. Neka logika bi onda bila da čim je toplije, jača je transpiracija i brže se vuku i hranjiva, ali velim to je tolko nebitno da o tome ne treba razbijati glavu. Dušik kao anioski nitrat je jako ispirljiv, amonijski i amidni puno manje. Kalij je osrednje ispirljiv. Za fosfor se veli da je podložan fiksaciji, koja ga čuva od ispiranja, ali bogme ne i u našim supsratima nego u ilovici. Bor je izuzetno ispirljiv ionak, a tek kak je onda u našim propusnim supstratima. I onda kad cijeloj priči dodamo da porast i kvaliteta rasta i razvoj zavise o najslabijoj kariki (elementu), jasno je da te naše propusne supstrate moramo zalijevati i sa jačim koncentracijama i češće. Ja to radim u nedelju ujutro sa duplom dozom zelene plantele ili po novom plantete univerzal.
 kofi ja inače jedem čim se dignem, i naravno kavicu... :ludilo:
35
SUISEKI / Odg: solna kiselina
« Zadnji post snena 26-04-2019, 14:34:51 »
To za ispiranje sa sodom bikarbonom prvi put čujem, kad nešto radim sa soljom kiselinom (10%) uvijek isperem s običnom vodom.
36
SUISEKI / Odg: Volim kamen !
« Zadnji post snena 26-04-2019, 14:30:23 »
I meni je stan krcat raznoraznim jednobojnim i šarenim kamenčićima, rijetko kad se vratim iz šetnje po morskoj obali a da doma ne donesem barem jednog...
37
Nakon puno pregledanih videa, pročitanih stranica i razgovora s ljudima koji se bave određenim materijalima, odličio sam se okušati u izradi bonsai posuda, uglavnom za potrebe mog vrta. Nimalo jednostavan ili brz, ali zato zabavan i kreativan posao. Faze su sljedeće:

1. Ideja dizajna
2. Izrada kalupa, 2-3 sata (stiropor, profilirani stiropor, lajsne i štukature)
3. Izrada armature, 1 sat (varena cinčana mreža, kvadratno oko 16x16 mm)
4. Punjenje kalupa i oblikovanje 1-2- sata (Fleksibilno ljepilo za keramiku, Ceresit CM16)
5. Stvrdnjavanje i sušenje /nakon 12 sati skidanje kalupa, nakon 48 brušenje)
6. Brušenje (30 min)
7. Pigmentiranje i impregnacija 1-2 sata (pigmenti u prahu, završno Allcat impregnator, sve na bazi vode)

Kroz proces i eksperimentiranje sam uočio gdje nastaju problemi, što bih drugi put mogao popraviti, koje su manjkavosti i prednosti određenih metoda, uglavnom, zabavno. Ovo je prvih 5 koji su ogledni primjerci. Iako nije vidljivo, sve posude imaju ispravne rupe za drenažu i pričvršćivanje.
Temeljem stečenog iskustva s ovih mislim da mogu i bolje.

Meni su ove posude jako lijepe, čak mi se čine više za unutrašnjost nego za izvan kuće...
38
POČETNICI PITAJU / Odg: Ginseng Ficus ; potrebno spašavanje drva
« Zadnji post bully 17-04-2019, 17:00:40 »
Heheheh govorio opcenito sto prodaju i pod kojim nazivima, pa spomenuo šumsku koju koristimo za dosta toga, a ispada da je sasvim ok, naravno uz perlita te hranjivo.  Nisam ju mislio koristit za bonsai , on je dobio tu sta je dobio, kupovnu.
39
A dobro, izgleda da ima neku granulaciju, vide se nekakvi komadići nečega. Svejedno, pusti ga sad i njeguj, a do iduće godine ćeš naučiti da bonsai i šumska zemlja ispod lišća ne idu zajedno, jednostavno zato jer šumska zemlja u šumi i šumska zemlja u posudi nisu isto. Pronađi na forumu sve os supstratima za bonsai, akadama, pumice, drobljena paljena glina, treset, pa mu za iduću godinu složi takav supstrat i onda možda postane pravi fikus ginseng bonsai. :)
40
POČETNICI PITAJU / Odg: Ginseng Ficus ; potrebno spašavanje drva
« Zadnji post bully 17-04-2019, 16:33:41 »
Heheh nemam ravno 4 vrece sam puko unutra.... Ali evo koja fotka da usporedite... ova druga je T.magma cini mi se.. doista je skroz drugacija od svih supstrata na koje sam naisao i lagana je, ne stisce se..ono cini mi se kvalitetna, kao neka zemlja za spašavanje polumrtvih drva, ili za oziljavanje reznica, problematicno klijanje.. A vrt mi pun svega,milion saksija a i brdo toga u zemlji po vrtu ; od kalemljenih i margotiranih biljaka do onih oziljenih iz reznice... vidio svasta u prodaji kao "zemlja ili supstrat" a ono spaljuju otpad pa to pakiraju i prodaju nama pod svakojakim imenima... Najbolja mi je ona iz šume di pilim, ispod visokog sloja lisca, pod velikim stablima..
Uglavnom i drvo je propupalo i prethodno lisce poraslo , dobilo zdraviju boju od kad je presadjeno u taj pot, tu zemlju i od kad je korijenova bala rijesena…   
 Str: 1 2 3 [4] 5 6 ... 10