Dobrodošli, Gost. Prijavite se ili registrirajte. Propustili ste aktivacijski email?

Autor Tema: Bolest bukve  (Posjeta: 6377 )

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline DonQuijote

Bolest bukve
« : 08-11-2008, 14:29:37 »
Pričao sam vam kako su mi ove godine tri  bukve umrle kao od infarkta. Kako sam ih neposredno prije toga  folijarno pognojio, bio sam gotovo siguran da sam ih time ubio. Čini se da ipak nije tako. Sada sam mišljenja da ih je ubila neka meni nepoznata bolest. Naime kaj, jedna bukva je ostala u posudi do danas pa sam vidio nešto čudno. Gornji sloj kore, vrlo tanak se počeo ljuštiti i kovrčati a ispod njega neke male izrasline, bradavice. Na jednoj grani, kada sam malo ogulio koru ispod nje sam naišao na potpuno bijelu prevlaku, kao da je drvo ispod gornjeg sloja kore premazano kredom. Ta " kreda" se vrlo lkako skida noktom, bijeli prah, baš kao prava kreda. Da li je neko od vas naišao na takvo što?

Offline Sandev

 • Zaslužni član
 • *****
 • Postova: 1808
 • Lokacija: Zagreb
 • Total likes: 11
 • Never underestimate the power of stupid people
Odg: Bolest bukve
« Odgovori #1 : 08-11-2008, 16:25:10 »
To kad mi kažeš "bijelo" odmah me asocira na gljivice. Probaj protrljat to bijelo prstima i pomiriši prste...bu ti mirisalo po gljivama-ko šampinjoni. To sam već probavao. Ogljivičio se mrtvi kambij. Valjda. Ne govorim ti znanjem nego nagađanjem  :umm:, al prilično vjerujem u to što nagađam.  :mdr:

Offline DonQuijote

Odg: Bolest bukve
« Odgovori #2 : 08-11-2008, 22:08:27 »
Izgleda da je tako. Jel to uzrok smrti ili posljedica?

Offline Sandev

 • Zaslužni član
 • *****
 • Postova: 1808
 • Lokacija: Zagreb
 • Total likes: 11
 • Never underestimate the power of stupid people
Odg: Bolest bukve
« Odgovori #3 : 08-11-2008, 22:59:14 »
Izgleda da je tako. Jel to uzrok smrti ili posljedica?
A ne znam. I uzrok i posljedica bit će. Mislim da je to posljedica slabog metaboličkog stanja drveta koje je onda podložno infekciji koja ga na kraju ubije. Znači, mislim da drvo treba biti slabo da bi popušilo takvu infekciju fungima, jer jaka (čitaj zdrava, vitalna) drva od toga ne stradaju, ili barem stradaju bitno teže. I onda se na tak slabo drvo nakalemi još tekva gljiva i kokne ga do kraja. Kako je slabašno, tako se nema snage odhrvati bolesti. I krug je zatvoren.

Offline DonQuijote

Odg: Bolest bukve
« Odgovori #4 : 08-11-2008, 23:37:30 »
Zemlja bačena, drvo spaljeno. Nadam se da je to dovoljno

Offline helleborus

Odg: Bolest bukve
« Odgovori #5 : 10-11-2008, 08:41:25 »
MOžda je ipak bolje da u budućnosti ne zapostaviš toliko prihranjivanje kako bi ti biljke bile sposobnije, nakon vađenja, othrvati se raznoraznim boleštinama.
Moguće da si drvo već s tim gljivicama i donio doma.

Meni se često sviđaju neka drva s polutrulim rupama ili tako nečim, jer izgledaju starija, ali znam da je to velika potencijana opasnost da uzimam drvo koje je slabije nego kaj se čini. Tak da treba imati na umu da se vade zdravi primjerci. Znam da me S uvijek 'popljuje' kad mu pokažem nego 'staro' čitaj truljikavo panjasto drvo (koje zapravo izgleda mrak), no on uvijek veli da je trulo. Odnosno preslabašno da bi vjerojatno bez nekih posljedica preživilo vađenje i ostale 'torture'. Mislim ja i dalje upućujem ponekad na neko takvo, ne dam se ja, ali čini se da to baš i nije najbolje odabir.