Dobrodošli, Gost. Prijavite se ili registrirajte. Propustili ste aktivacijski email?

Autor Tema: Korijenje / nebari od najnižih grana bjelograba?!  (Posjeta: 12563 )

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Marija

Odg: Korijenje / nebari od najnižih grana bjelograba?!
« Odgovori #15 : 08-01-2009, 17:39:08 »
Bilo bi zanimljivo vidjeli jer ovaj proces reverzibilan. Odnosno, jasno je da grana može postati korijen, a jel korijen može postati grana. Znamo da je npr. za bukve karakteristično da mogu iz površinskih korijena bacati izboje odnosno 'nova stabla'. Zato se možemo zeznuti pri kopanju kad vidimo neku lijepu malu bukvu... a ono... ona je samo dio jedne velike zajednice s 'mamom' bukvom. No ne znam jel to možemo računati da je korijen postao grana/deblo?!

Ne samo da bacaju bukve, nego i sve zimzelene mediteranske vrste s kojima smo radili: zelekike, masline, planika ... imaju jaku izbojnu snagu iz korijena odakle često i obilno bacaju izboje ....

Evo izboja koje je planika bacila prije nekih 15- ak dana za vrijeme onih ludih kiša  :hihihi:
Pozdrav, Marija
https://meledabonsai.com/ | Meleda Bonsai

Offline Aleksa

Odg: Korijenje / nebari od najnižih grana bjelograba?!
« Odgovori #16 : 11-01-2009, 23:32:38 »
Bjelograbi koju rastu u kršu i u šibljacima često imaju veliki broj grana jako nisko na deblu, pa čak u razini sa zemljom polegnutih po tlu. Te najniže grane, ukoliko se stvori dovoljno humusa od otpalog lišća, se često zakorijene. Ne znam kako je kod drugih vrsta ali to je kod graba pravilo.

Na kraju tih zakorjenjenih grana normalno raste krošnja, dok je grana donjim dijelom gdje je u doticaju sa zemljom puna korijenčića.

Pronašli smo u prirodi neke primjerke grabova pogodnih za bonsaije, pa smo razmišljali da sve te niske grane ne uklonimo odmah kao višak, već da vidimo da li se neka od njih može na neki način potaknuti da se zakorijeni (ovdje do toga nije došlo jer nije bilo dovoljno humusa pri vrhu). S tako zakorjenjene grane se može otkinuti cijela krošnja a ostatak grane sa žilama "pretvoriti" u korijen i na taj način poboljšati nebari - jer bi ona mjesta gdje je te grane spajaju sa deblom se našle van zemlje kad stablo bude u bonsai posudi ...

Evo par slika da vidite o čemu se radi ...

Molila bi Dudu da malo priskoči u pomoć i objasni kako uopće dolazi do toga da biljka na granama pušta korijenje?

Što mislite o ovome ... ideje, sugestije ...

Ovo bonsaisti u tropskim oblastima redovno rade sa fikusima... Oni su tek čudni, grane, korijenje, to im je sve isto... Mislim da bi sasvim fino moglo i sa ovim domaćim, žilavijim vrstama, samo što je vjerovatno potrebno više vremena za zakorijenjivanje.