Dobrodošli, Gost. Prijavite se ili registrirajte. Propustili ste aktivacijski email?

Autor Tema: Japanski javor  (Posjeta: 37359 )

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline volverine

Odg: Japanski javor
« Odgovori #75 : 27-04-2017, 11:58:46 »
Japanski javori rado oboljevaju.Malo mi lići na bolest,jer mu polako odumiru grane.A moguće je da mu i nešto sa korjenom baš nije u redu.Kakav ti je to supstrat.
a kupio zemlju u trgovini...crna, kao i sve te iz ducana

Iako vidiš javore da rastu vani po dvorištima u običnoj zemlji, moraš znati da obična zemlja u posudi više nije obična zemlja. Dimanika tla je drugačija i u ovoj zemlji za cvijeće će ti javor vjerojatno imati probleme. Na forumu imaš ouno pisanja o supstratima.
i sto sad? opet ga presaditi u drugu zemlju? :(

Offline alexhor

Odg: Japanski javor
« Odgovori #76 : 27-04-2017, 13:02:26 »
Gle, to su živa bića, napraviš mu operaciju pa bi bilo dobro ostaviti ga da se oporavi. Ali teško je nokome reći što da sad napraviš jer ishodi mogu biti različiti. Ovo sa zemljom za cvijeće nije dobro. Moraš si dati truda pročitati o supstratima i kako ih napraviti, a posebno je važno da razumiješ zašto. Prvenstveno zato da bude supstrat propustan za vodu, ali i da na taj način dovlači kisik do korijenja itd. itd..

Neću ti reći što da napraviš jer o tome ti odlučuješ, tvoja je biljka, a mi ostali vidimo samo sliku.

Znam samo da bih ja napravio nešto od sljedećeg:
1. presadio ponovo uz minimalno prčkanje po korijenju, u supstrat koji je primjeren za bonsai, a ako ga nemaš onda
2. Presadio ga nekamo u vrt, da dođe k sebi, pa onda idućih godine od početka

Zatim bih mu smanjio broj listova jer s ovoliko njih on sad jako snažno respirira i ako korijenje još nije u funkciji zbog presađivanja, biljka dehidrira, ma koliko je ti zalijevao (a što je možda i razlog što ti lišće ovako kilavo izgleda).

Eto, to bi bilo drastično, pa bih se na kraju nadao da nakon svega možda preživi i doživi duboku starost, ali bih bio spreman i na to da ću uskoro morati potražiti drugi primjerak. :)


Offline Helio

Odg: Japanski javor
« Odgovori #77 : 27-04-2017, 15:25:39 »
Zatim bih mu smanjio broj listova jer s ovoliko njih on sad jako snažno respirira i ako korijenje još nije u funkciji zbog presađivanja, biljka dehidrira, ma koliko je ti zalijevao (a što je možda i razlog što ti lišće ovako kilavo izgleda).

Ovo ti je vjerovatan razlog problema. Ta drva preživljavaju u rasadnicima u običnoj zemlji i više godina pa tako može i tvoj.
To je daleko od optimalnih uvjeta,ali preživljavaju. Ti si to drvce presadio,napravio stres korijenju, a pritom si ga vratio u
iste uvjete u kojima je bio, možda i gore ako je ta zemlja iz dućana lošije kvalitete. Korijen jednostavno ne donosi dovoljno vode da zadovolji potrebe lišća jer je zagušen viškom vode i ne razvija se shodno potrebama biljke (loš supstrat + prezalijevanje) najčešći uzrok.
 Lišče ubrzano gubi vodu - vjetar (jap.javor posebno osjetljiv),jako sunce, a izgleda da je tvog i malo mraza dohvatilo dok je lišće bilo još mlado.
I onda se ulazi u spiralu, ti vidiš da se suši i navališ sa vodom i još više gušiš korijen i drvcu je još gore. Posebno ''talentirani'' onda još navale sa gnojivima da ga ubrzano dotuku. Tebe je na početku opeklo da ga nisi dovoljno zaljevao pa sad pretjeruješ. Jednom tjedno u toj zemlji je sasvim dovoljno,ali dobro natopit da počne curit na dnu posude.
Ako ne nabaviš pravi supstrat nema ga smisla opet presađivati , malo ga pošišaj i stavi u hlad i zavjetrinu dok se ne oporavi ,a to češ vidit tako što će izbacivat nove pupove poslije šišanja. Naravno da češ izgubit na razvoju, ali sad je prioritet preživljavanje.
Eventualno ,ako nađeš zemlju za citruse ili kaktuse ona je bolja od tih ''crnica'' od 10 kuna pa malo otresi i prebaci u to.
Bez supstrata ili vrta kako ti je Alex rekao ništa bolje ne možeš napravit trenutno.
I onda kad ti je drvce u običnoj zemlji ne možeš ga njegovati prema standardnim bonsai uputama već prilagođeno tvojim uvjetima.

Offline volverine

Odg: Japanski javor
« Odgovori #78 : 27-04-2017, 23:31:23 »
hvala na odgovorima

Offline volverine

Odg: Japanski javor
« Odgovori #79 : 02-07-2017, 19:16:12 »
opet sam ga isao ozivljavat, ono potapanje u vodu, pa u vrecu...mislim da cu odustat. zivot me posteno isamarao zadnjih dana, tako da vjerujem da ne mogu dobit niti jednu bitku...mislim da je nakon presadivanja presaden u najbolji moguci subrstrat, da bi mi crkao. ne mogu protiv svemira. nadam se da cete vi uspjet uzgojit prekrasna drvca

Offline alexhor

Odg: Japanski javor
« Odgovori #80 : 07-07-2017, 11:42:09 »
A, gle... ideš dalje. Svakome od nas je otišlo drvo iz ovih i onih razloga. A Svemir ti nije uvijek negostoljubiv.

Uspjeh rezultat iskustva. Iskustvo je posljedica neuspjeha.