Dobrodošli, Gost. Prijavite se ili registrirajte. Propustili ste aktivacijski email?

Autor Tema: Najveći bonsai na svijetu....  (Posjeta: 5742 )

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline sgulan

Najveći bonsai na svijetu....
« : 07-12-2009, 14:17:42 »
Ljubitelji bonsaia!

Nedavno sam dobila na poklon jedan ogroman bonsai (mislim da je fikus) pa pošto nisam imala pojma da potoje tako veliki primjerci zanima me koliko vi znate o tome??? Da li netko ima tako veliki bonsai doma? Kako se njeguje, gdje se drži i koliko se zalijeva? I da li možda znate koliko koštaju takvi primjerci i koliko je otprilike ovaj star???

Offline DonQuijote

Odg: Najveći bonsai na svijetu....
« Odgovori #1 : 07-12-2009, 14:59:30 »
Sasvim sigurno nije najveći bonsai na svijetu, zapravo nije ni bonsai, to je fikus u tegli koji liči na bonsai, košta možda nekih 400-600 kuna

Offline Sandev

 • Zaslužni član
 • *****
 • Postova: 1808
 • Lokacija: Zagreb
 • Total likes: 11
 • Never underestimate the power of stupid people
Odg: Najveći bonsai na svijetu....
« Odgovori #2 : 07-12-2009, 17:28:03 »
To su ti biljke koje se u velikim količinama proizvode na jugoistoku Azije...jug Kine, Taiwan, Vietnam...Nemaju vrijednost kao Bonsai. Ajmo reći, to su fikusi, najčešće.. retusa, microcarpa... oblikovani u uvijek slične oblike koji zadovoljavaju više-manje osnovnu "kvazi bonsai" komercijalnu estetiku.  Na žalost ( a nemoj da te to obeshrabri i ubije tvoju volju za bonsaijem) takve biljke nemaju nikakvu vrijednost kao bonsai, niti s bonsaijem imaju bilo kakvih estetskih, pa čak niti tehničkih poveznica. Jednostavnije rečeno, ovaj fikus nije bonsai. Niti u najširem smislu.
Preporučam po Netu potražiti fotografije bonsaija (čak ne moraju biti posebno kvalitetni primjerci) prosiječne kvalitete i usporediti.
MEĐUTIM, ovakva biljčica svakako može odigrati izvrsnu i presudnu ulogu u daljnjem razvoju tvoga interesa za bonsai-PRAVI BONSAI ili barem nešto što bonsai pretendira biti.
Ne daj se obeshrabriti, ovdje na forumu ćeš naći dobrih savjeta kako održati biljke na životu i koje su potrebe fikusa kao vrste. Uz to, naći ćeš puno puno savjeta početnicima.  Naći ćeš i raznoraznih tekstova o estetici bonsaija, dizajnu i stilovima, tehnikama uzgoja. Ukoliko ostaneš sa nama i postaneš svakodnevni dio ove zajednice, siguran sam da ćeš naučiti štošta i, za koju godinu ili manje, bolje razumijeti zašto tvoj fikus nije bonsai i što čini pojavnost i kvalitetu biljaka koje zovemo bonsai.
Još jednom, ne daj se obeshrabriti, sve je to vrlo naučljivo!!!
I nemoj se, niti u buduće, ni u kom slučaju libiti pitati bilo što što ti se čini nejasno.

Offline Sandev

 • Zaslužni član
 • *****
 • Postova: 1808
 • Lokacija: Zagreb
 • Total likes: 11
 • Never underestimate the power of stupid people
Odg: Najveći bonsai na svijetu....
« Odgovori #3 : 07-12-2009, 17:44:24 »
Ah da, i par odgovora na tvoja pitanja...
1...znamo o tome ponešto :)
2...Da, imam ja jedan fikus koji je jedno 5x veći od ovoga i jedva ga se čekam riješiti na proljeće iduće godine :). Naime, potrebna su dva čovjeka da ga podignu s poda.
3...Njega ukratko: zalijevati  kada se supstrat površinski počne sušiti, drenaža supstrata mora biti izvrsna, fikus voli treset u mješaviti tako da su dobri miksevi čak i 50-50 (pomice, floreopor ili nešto slično-treset).
Drži se na što svjetlijem mjestu, dalje od radijatora. Minimalna poželjna temperatura 13-15 stupnjeva C ali tolerira do +5. Na nižim temperaturama mladi izrast prvo počinje pokazivati ireverzibilna oštećenja i nekrozu tkiva. Vlaga zraka što veća. ne može se dogoditi da bude prevelika. 100%. Iako to ne možeš postići. Trebala bi imati plastenik. Najbolje raste i počinje tjerati nove izboje iznad 20-25 stupnjeva C. Prihranjivanje tijekom vegetacijske sezone svakih 10-15 dana. Moguće raditi defolijaciju kod zdravih i snažnih biljaka. Presađivanje svake 2 godine.
U kućnim uvjetima će ti jako slabo rasti i do slijedećeg kasnog proljeća kada ćeš ga moći iznijeti van izgubit će gotovo svu zelenu masu.
4...ovo ti je mlada biljka...par godina starosti. (između 5 i 10)
5...košta...upravo toliko koliko ti je Don napisao u prethodnom postu.

:)

Pozdrav  :hvalaaa:

Offline sgulan

Odg: Najveći bonsai na svijetu....
« Odgovori #4 : 08-12-2009, 10:18:05 »
Hvala vam na ogovorima!

Meni je biljka prekrasna i nema tko mi nije došao u kuću da joj se nije divio...tako da, bila bonsai ili ne meni liči na bonsa htjela bih da ostane živa što je duže moguće jer takav fikus stvarno još nigdje nisam vidjela!!!

pozdrav!