Na Internetu se nađe svašta i ne znači da je sve točno, 95% su neiskoristive gluposti kada se radi o bonsaima.
Pročitaj članak o supstratu i sve će ti biti jasno. A, ovdje imaš savjete od ljudi koji ništa ne prodaju nego govore o nekom proizvodu iz iskustva.
Ok ja cijenim vase savjete i zato i pitam ovdje. Procitao sam clanak i jasno mi je nego me sad strah da usadim u vermikulit a ne znam kada cu moci da nabavim nesto drugo. Pa sam mislio da vidim da li je mozda neko drugi probao. I nije mi bas najjasnije, ako je vermikulit ustvari slican perlitu, zasto u njega ne bi moglo da se sadi a u perlitu moze?
Idemo ovak!!!
Postoji više vrsta perlita i više vrsta vermikulita, pa ni perlit i perlit nisu isti. Perlit može biti napravljen umjetno ili iz uzet iz nekih slojeva vulkanske šute, pa je mineralnog porijekla. Vermikulit može biti mljeven u listiće ili u granule, ovaj u listićima zadržava puno više vlage nego onaj u granulama. Ja sam koristio listiće dok nisam imao bijeli krupni treset, a onaj crni mi se nije svidio. Sve je stvar osobnog izbora i ne postoji univerzalno riješenje. Zašto?!?!? Zato jer uvjeti u mom dvorištu, nisu ni blizu uvjetima u dvorištu Sebastijana, koji je 5min. udaljen od mene. Odaberi sam i stekni nekakvo iskustvo, iz kojeg ćeš znati više.