Dobrodošli, Gost. Prijavite se ili registrirajte. Propustili ste aktivacijski email?

Autor Tema: Pinus-DENSIFLORA, PARVIFLORA, THUNBERGII  (Posjeta: 5924 )

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline tomislav

Pinus-DENSIFLORA, PARVIFLORA, THUNBERGII
« : 16-03-2010, 20:11:22 »
PINUS DENSIFLORA
Crveni bor

NAJRJEĐI od tri japanska bora, ali ipak jako cijenjen zbog ljuskave kore i sjajnih svijetlozelenih iglica. Crveni bor sporo raste pa treba puno vremena da se razvije bonsai, što je i razlog njegovoj rijetkosti i odgovarajućoj visokoj cijeni.
Podrezivanje borova s dvije iglice (crvenog i crnog bora, Pinus thunbergii) sastoji se od pažljivo tempiranog ciklusa zakidanja i obrezivanja u razdoblju rasta, zasnovanog na godišnjem ciklusu rasta. U proljeće se pupovi ne otvaraju jednako kao kod ostalih vrsta; postupno rastu, a na njima su sitne iglice čvrsto stisnute uza središnji izbojak. Kako se nastavlja produženje tih "svijeća", iglice rastu i odvajaju se od izbojka. Napokon, narastu do pune veličine i stoje, više-manje, pod pravim kutom prema izbojku, a na vrhu se pojavi mnoštvo pupova.
Postupak zakidanja sastoji se od jednostavnog otkidanja svake dugačke "svijeće" prije nego što dosegne zrelost. Međutim, prilagođavanjem vremena zakidanja, postižu se razni rezultati: • Za jačanje slabih grana i stvaranje guste krošnje. Kad se iglice izduže, ali prije nego što se odvoje od izbojka, otkinite oko dvije trećine svijeće. Do kraja ljeta na slomljenom će se kraju oblikovati dva ili tri pupa, i još jedan ili dva u bazi izbojka. To provedite na cijelom stablu u razdoblju od jednog ili više
tjedana. Počnite na najslabijem dijelu, a završite s najjačim. • Za produženje grana. Pustite da "svijeća" raste dok ne dosegne žel¬jenu dužinu. Najbolje bi bilo da se iglice odvoje od izbojka, ali da imaju samo trećinu svoje pune veličine. Otkinite oko četvrtinu
"svijeće". Jedan ili dva nova pupa oblikovat će se na vrhu, ali i u bazi izbojka. Sljedeće godine za izgradnju krošnje primijenite opisanu tehniku.
• Za poticanje stražnjih pupova. Do sredine ljeta izbojci će biti skoro zreli. Na vrhovima će se oblikovati pupovi, a iglice će biti gotovo u punoj veličini, ali blijedozelene. Skratite izbojak ostavljajući samo nekoliko pari iglica. Ovaj prilično drastičan postupak ubrzat će stvaranje velikog broja pupova na svim dijelovima grane do sljedećeg ljeta. Kad ti pupovi jednom potjeraju, možete, ako to želite, ukloniti starije grane. Starije se iglice moraju redovito iščupati u kasno ljeto, ali pazite da ostavite one parove iglica koji između sebe imaju razvojni pup. Ako se čini da su iglice prevelike u odnosu prema obliku stabla, lako ih možete skratiti tehnikom opisanom za crni bor.

PINUS PARVIFLORA
Bijeli bor


OVA PRILIČNO "ŽENSKA" vrsta smatra se kraljicom svih borova. Njezine iglice koje dolaze po pet u skupini (drugo je botaničko ime za bijeli bor P. pentaphylla - petero-lisni), plavkasto su zelene na naličju i plavo-bijele iznad. Izbojci su plavo-bijeli, dajući cijelome stablu srebrn i nekako dalek izgled. Bijeli borovi imaju glatku koru, čak i na vrlo starim stablima. Da bi bonsai bio privlačniji, bijeli se bor cijepi na deblo crnog bora (P. thunbergii), čija je jako raspuknuta kora puno poželjnija. Mjesto cijepa bit će uvijek vidljivo pa se nekako mora zamaskirati. To se čini tako da se prva grana uzgoji odmah iznad cijepa i postavlja u položaj u kojemu će lišće prekriti mjesto sjedinjavanja.
Gusti snopovi iglica, toliko karakteristični za bijeli bor, skrivaju mnoštvo pupova na vrhu svakog izbojka koji brzo mogu oblikovati veliko mnoštvo listova. Za nekoliko će godina listovi biti pregusti i preveliki pa treba obrezati vrhove grana zbog unutrašnjeg rasta svakih nekoliko godina. Taj se preostali unutrašnji rast žicom može dovesti u položaj da zamijeni dijelove koji su bili uklonjeni.
Ljetno je zakidanje lako. Kad izbojci narastu, mogu se jednostavno otkinuti prstima, pazeći da se pritom ne slome pojedine iglice. Uklonite otprilike polovicu svakog izbojka, počinjući postupak na dnu grane i završavajući otprilike tjedan dana poslije na vrhu.
Donje su grane slabije jer biljka prirodno usmjerava većinu snage u vrh da bi dobila na visini. Ta se snaga može preusmjeriti smanjivanjem količine lišća na jače izraslim dijelovima. Učinite to pojedinačnim čupanjem starijih iglica. Ostavite četiri ili pet snopića na najjačem dijelu stabla, povećavajući količinu preostalih na slabijim granama, a najslabije ne dirajte. Za nekoliko godina taj bi postupak trebao popraviti svaku neravnotežu.
Naravno da stare i iscrpljene iglice treba povremeno čistiti kako bi svjetlost i zrak mogli prodrijeti u unutrašnje dijelove.

što tražiti
Izbjegavajte bonsai bijelog bora uzgojen iz sjemena jer će kora uvijek biti glatka i dosadna, a biljka će se sporo razvijati. Neka je mjesto cijepa neuočljivo i sakriveno iza pametno postavljene grane.

Na što treba paziti
Svi borovi najbolje uspijevaju u dobro dreniranoj zemlji, a brzo propadaju u vlažnim ili prenatopijenim uvjetima. Iako su potpuno otporni, bijeli borovi mogu stradati u oštrim zimama pa ih je dobro zaštititi protiv suhih vjetrova i dugog razdoblja smrzavanja.

PINUS THUNBERGII
Crni bor

AKO JE P. PARVIFLORA kraljica borova, onda je ovo zasigurno kralj. Njegova tamna, hrapava kora i sjajne zelene iglice koje izgleda stalno stoje uspravno, razvijaju se u snažno, muško stablo. U Japanu se kaže da su početnici oduševljeni nježnom bojom bijelog bora, ali poznavatelji više vole snagu i trajnost crnog bora.
Zaista, u Japanu je crni bor obično stablo na ulici ili u parku, a izabran je zbog toga što podnosi slabu zemlju i suhe uvjete i što jako dobro reagira na obrezivanje. Goto¬vo se svako stablo na ulici ili u parku u Japanu redovito obrezuje i oblikuje ručno svake ili svake druge godine, pa pogled na ovaj "divovski bonsai" oduzima dah zapadnim posjetiteljima.
Većina bonsaija crnog bora koji se izveze iz Japana, uzgojena je u formalnom ili neformalnom uspravnom stilu, kao zdepasti, trokutni oblici. Ove je stilove lako održavati na srednjim i velikim bonsaijima, ali puno teže na manjim stablima zbog duljine iglica. Manji bonsai treba imati puno jednostavniju strukturu da bi bio uspješan.
Iako su iglice na crnom boru dugačke, jednostavnim će se postupkom smanjiti veličina bilo kojega godišnjeg rasta lišća. Taj je postupak pogodan i za crveni bor. • U proljeće pustite da "svijeće" narastu pa ih otkinite.
•   Iglice dosežu savršenu duljinu-recimo 19-25 mm - prije nego što one ili izbojak sazriju. Čim dosegnu tu duljinu, smanjite zalijevanje puštajući da se zemlja osuši (ali ne potpuno).
•   Sve dok se zemlja drži prosuhom, iglice neće rasti.
Do sredine ljeta iglice će "očvrsnuti". Boja će potamnjeti i stajat će uspravno u odnosu na izbo-jak. Sada se uobičajeno zalijevanje se mora ponavljati svake godine da bi se održala podjednaka duljina iglica.
Redovito ljetno zakidanje i podrezivanje jako je lagano i može se preinačiti prema rezultatima koje želite postići. Za potpun opis postupaka, pogledajte crveni bor .

Sto tražiti
Crni borovi rastu prilično brzo pa poneki bonsai može imati dugačke nezrele grane s jako malo obilježja. Uvijek se isplati potražiti primjerak s dobrim, hrapavim deblom i granama. Bonsai crnog bora uzgaja se većinom iz sjemena pa nema opravdanja ako vaš nema dobro oblikovan površinski sustav korijenja.

Na što treba paziti
Najrizičnije je, najvjerojatnije, preobilno zalijevanje. Od toga će iglice požutjeti, smanjit će se stvaranje povratnih pupova, a korijen će gnjiliti. Svaki dan provjeravajte zemlju, a stablo zalijevajte samo kad vidite znakove isušenosti (osim ako se ne koristite postupkom za skraćivanje iglica). Budite osobito pažljivi u kišovitim zimskim mjesecima. Iako je u cijelosti otporno, korijenje može stradati u dužim razdobljima smrzavanja. Nedavno odrezane grane također mogu uvenuti ako su izložene smrzavanju odmah nakon obrezivanja.

Izvor teksta: Colin Lewis, BONSAI priručnik za održavanje

Slike preuzete sa:
http://www.artofbonsai.org/

Offline tomislav

Odg: Pinus-DENSIFLORA, PARVIFLORA, THUNBERGII
« Odgovori #1 : 16-03-2010, 20:15:56 »
nadam se da se smiju ovakvi članci objavljivati, ne znam dali kršim kakav zakon :-)

Offline Andrija Zokić

Odg: Pinus-DENSIFLORA, PARVIFLORA, THUNBERGII
« Odgovori #2 : 16-03-2010, 20:21:53 »
Tekst je preveden prvenstveno u svrhu edukacije i autor je potpisan. Nadam se da bi to razumio. Pall dopušta prevođenje svojih tekstova i korištenje fotografija u svrhu edukacije, za Colina ne znam. Pošalji mu mail i pitaj ga.
andbonsai.com ~ andbonsai studio