Dobrodošli, Gost. Prijavite se ili registrirajte. Propustili ste aktivacijski email?

Autor Tema: Ulmus/brijest - Članak o održavanju  (Posjeta: 7381 )

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline tomislav

Ulmus/brijest - Članak o održavanju
« : 12-03-2010, 19:25:50 »
ULMUS vrsta/ brijest
Rod od oko 45 vrsta listopadnog, poluzimzelenog drveća koje se pojavljuje u šumama , šikarama i živicama sjevernog umjerenog pojasa, Brijest ima naizmjenično izrasle, okrugle ili eliptične nazubljene listove vrlo nejednakih veličina. Večina vrsta ima lijepu jesensku boju lišča.
Ulmus vrste a posebno Ulmus parviflora/ kineski brijest se mješaju sa Zelkova serrata/ japanski brijest. Zelkova se svrstava kao zaseban rod od ulmusa jer imaju plodove koji su bez krilaca za razliku od ulmusa koji ima plodove sa krilcima. Zelkova se također razlikuje u tome što ima jednostruko nazubljene listove dok ulmus ima dvostruko nazubljene listove.

Najčešča vrsta ulmusa koja se koristi za bonsai je kineski brijest/ Ulmus parvifolia,međutim nepostoi razlog zašto se nebi bilo koja vrsta brijesta koristila za bonsai.
Napomene za bonsai uzgoj
Ulmus parvifolia/ kineski brijest se često prodaje kao unutrašnji (indoor) bonsai i kao takvi aklimatizirali su se takvim uzgojnim uvjetima, međutim kineski brijest je umjereno do potpuno otporno drvo na mraz. Kineski brijest uzgajan u kući (ili u područjima sa vrlo blagim zimama) ostaje sa liščem tijekom cijele godine, dok brijest u vanjskom uzgoju postaje bjelogorično drvo.
Iako bi brijest trebao biti u mogučnosti se nositi sa teškim uvjetima uzgoja u kući tokom cijele godine, on nikako neće biti tako snažan i u takvoj kondiciji kao njegovi vanjski kolege. Da bi kineski brijest bio u potpunosti otporan na zimu jesen mora provesti vani, nikada nemojte kineski brijest koji je rastao kao indoor bonsai direktno staviti van tijekom zime.
Pouzdano sam informiran da ako kineski brijest zaštitimo od hladnih vjetrova i posudu dobro prekrijemo malčom od slame ili kore, kineski brijest če se nositi temperaturama u klimatskoj zoni 6. Ako se brijest zasadi u zemlju preživjeti će zimu u zoni 5.

Pozicija
(indoor) unutrašnji – dobro osvjetljena, svježe mjesto (dalje od izvora topline) na osunčanom prozoru tjekom zime. Održavati listove vlažnima. Iznijeti ga van u petom mjesecu kada prođu svi mrazevi. Trebalo bi ga držati vani toliko dugo ujesen dok mu prirodno neotpadnu svi listovi, tek onda ga smjestiti unutra.
(outdoor) vanjski brijestovi/ aklimatizirani brijestovi su u potpunosti otporni na mraz, ako su izloženi hladnom vjetru pstoji mogučnost da će se najtanje gračice osušiti tijekom zime.

Zaljevanje
(indoor) unutrašnji nikada nemojte dozvoliti da se supstrat isuši do kraja, supstrat održavati ravnomjerno vlažnim. Vlažnost treba provjeravati svakodnevno, a zaljevati samo kada je to potrebno. Svakodnevnim zaljevanjem imat ćemo prevlažan supstrat što dovodi do truljenja korjena.
(outdoor) vanjski zaljevati kao i unutarnji više i češče tjekom razdoblja jakog sunca i visokih temperatura, zbog visoke temperature i jakog rasta tijekom proljeća moguće će biti potrebno češće zaljevanje.

Prihrana
Unutrašnji uravnoteženo prihranjivanje tjekom proljeća i ljeta svakih nekoliko tjedana. Kroz zimu mjesečno jednom, nemojte prihranjivati u razdoblju kada nema lisča. (ako niste sigurni u ono što radite bolje manje prihranjivati nego previše) PREVIŠE UBIJA DRVO
Vanjski jednom kada otvara pupove, svaki tjedan sa dušikom prvih mjesec dana, poslje svaka dva tjedana do kraja ljeta uravnotežena prehrana . (ako niste sigurni u ono što radite bolje manje prihranjivati nego previše) PREVIŠE UBIJA DRVO

Presađivanje
Jednom godišnje u proljeće kada pupovi nabubre.brijestovi imaju vrlo jak korjenov sistem koji je potrebno jednom godišnje orezati. Brijest koji ima preskučen korijen slabo napreduje. Drveče koje se ujesen vrača unutra može se presaditi u jesen kada mu otpadnu svo lišče.

Orezivanje
Jedna od glavnih značajki brijesta je veliku kontrast koji se može postići između debljine debla i izrazito finog rasta grana. Izbojima dopustiti da izrastu na tri do četiri lista onda skratiti na jedan ili dva lista. (nemora nužno biti tako..........)
Rezanje velikih grana tjekom prolječa i ljeta može uzrokovati velike ožiljke, veličina ožiljaka se može smanjiti ako se glavno orezivanje vrši tjekom kasna ljeta ili jeseni.?? (taj dio mi baš nije jasan valjda grane budu tanje ili ......

Žicanje sredinom ljeta, iako se indoor bonsai može žicati i preko zime posebno ako su bez listova. Treba pripaziti kod žicanja kora jako brzo urasta. Na zdravim drvima defolijacija se može napraviti i tjekom zime ako je to potrebno i tjekom ljeta da se omoguči lakše žicanje drveta.

Razmnožavanje saditi sjeme u otvorenu zemlju tjekom jeseni ili prolječa. Zelene reznice tjekom ljeta. Odrvenjele reznice tjekom zime. Margotiranje nakon što proljetni izboji odrvene...

Bolesti-otporan je na nizozemsku bolest brijesta koja uništava naše lokalnu populaciju, od nametnika treba se čuvati crvenog pauka i lisnih uši...

Članak preuzet sa: http://www.bonsai4me.com/SpeciesGuide/Ulmus.html
Slike preuzete sa: https://facultystaff.richmond.edu/~jhayden/landscape_plants/summer_woody_plants/summer_woody_plants_2008.html
http://sidiao.myweb.hinet.net/2000htm/p15.htm

Offline tomislav

Odg: Ulmus/brijest - Članak o održavanju
« Odgovori #1 : 12-03-2010, 19:28:09 »
ako nešto nevalja vičite da popravim  :smile:

Offline Mario

  • Zaslužni član
  • *****
  • Postova: 6904
  • Lokacija: Zagreb
  • Total likes: 4
  • Yamadori Selektor
    • Mario yamadori selektor
Odg: Ulmus/brijest - Članak o održavanju
« Odgovori #2 : 12-03-2010, 21:05:36 »
Sve je dobro, osim što je to prijevod prijevoda i veči dio teksta je globaliziran i ugrubo izrečen. No ti si se potrudio prevesti i to je super. Onaj koji krene u bonsai, ovo će mu biti od velike koristi, a ako ostane u bonsaiu, steći će svoja vlastita iskustva koja će mu biti mjerodavna.
Sigurno nisam iznimka, no ja ni na jednoj vrsti ne radim prema ovim ili sličnim preporukama... različita podneblja i uvjeti su najbolje knjige i preporuke, ako znaš čitati te signale.
Samo naprijed, dobro je to što si napravio, pa možeš i nastaviti sa drugim vrstama  :takoTreba:

Offline tomislav

Odg: Ulmus/brijest - Članak o održavanju
« Odgovori #3 : 13-03-2010, 13:55:02 »
znam da su to neke preopćenite smjernice ali mislim da za onoga koji nabavi takvo drvo ovaj tekst može poslužiti za dobar početak....... a za daljnji napredak treba prakse i puno proučavanja.

a za daljnje vrste kad dobijem neku inspiraciju prevest ću koji članak premda baš nisam nešto prevješt u prevođenju..... :smile: 

Offline Andrija Zokić

Odg: Ulmus/brijest - Članak o održavanju
« Odgovori #4 : 13-03-2010, 18:01:01 »
Hvala! Stavit ćemo sticky na temu.
andbonsai.com ~ andbonsai studio