Dobrodošli, Gost. Prijavite se ili registrirajte. Propustili ste aktivacijski email?

Autor Tema: Izvađeni Pinus nigra  (Posjeta: 5350 )

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline marinko beg

Odg: Izvađeni Pinus nigra
« Odgovori #15 : 13-04-2007, 13:26:55 »
Čitala sam na netu ili u knjizi koliko treba ostaviti biljku da miruje obzirom na vrstu i starost. I ako me pamčenje dobro služi, treba ga ostaviti u posudi 2-3 godine, al ne znam jel se to mirovanje odnosi i na krošnju!?
Mirovanje se odnosi na sve.Eventualno(zavisi od jacine rasta)nakon prve ili druge sezone se moze lagano gnojit.
Ma cuj,sve ti zavisi od zdravlja i brzine oporavka od stresa(to se kod pinusa vidi po velicini svijecica,i da li baca cvijet ili ne).Ima izuzetaka gdje se poneki borovi vec nakon godinu dana mogu formirat,recimo u jesen i onda u proljece u posudu,samo to rade iskusni bonsaisti koji vitalitet iskopanog yamadorija poznaju kao svoj dzep.Problem kod ovoga bora je strahovito duge grane,i trebat ce dosta vremena i pravilne tehn ike u pravo doba godine da bi novi izbojci poceli rast unutar grana blize deblu.

M

Offline helleborus

Odg: Izvađeni Pinus nigra
« Odgovori #16 : 13-04-2007, 13:45:56 »
Da, znam da je problem dugih grana. Al, evo, godine su pred nama. Još smo mladi i strpljivi.(Ak djecu do sad nisam podavila onda necu ni ova mirna stvorenja koja se ništa ne bune i ne zanovjetaju). A zato sam i mislila da krenem s tim čim vidim da je pinus dobro drži. I to čekanje me veseli. I napredovanje iz godine u godinu. Pa zar to nije isti gušt ili još veći nego kad imaš nešto već gotovo, kupljeno??

Offline marinko beg

Odg: Izvađeni Pinus nigra
« Odgovori #17 : 13-04-2007, 14:07:01 »
Pa zar to nije isti gušt ili još veći nego kad imaš nešto već gotovo, kupljeno??
Apsolutno jeste!I da si mogu priustit,nisam za kupovanje gotovih bonsaia,eventualno prebonsai na kojemu bi napravio restyling.Na gotova drva se ne mogu ni ponosit,ovako sam pronadjem,izvadim,presadim,cekam,oblikujem,presadim u posudu,primjenjujem razne tehnike i iz godine u godinu gledam kako napreduje...na te stvari se ja ponosim.Ili na ona dva bora koja su sluzila na demu "Gingko bonsai Award",dva puta uzastopce.Sama cinjenica da smo ih ja i moja zena pronasli i izvadili,a sad stoje u bonsai muzeju me raduje i ponosam sam na takve stvari.Ima kod nas u klubu jedan koji izgleda ima dosta novaca pa je u roku od par godina pokupovao gotova drva vrhunske kvalitete.Je li to nesto za se ponosit?Meni nije,cak mi je odvratno!!! :beurk:On nije ni svijestan da ga svi po tiho ogovaraju radi toga.Evo sad ce ove godine na "Gingko" sa "svojim" Larixom,koga je zamislite kupio od Maura Stembergera!!!
Svaka cast!Ako se po tome mjeri kvaliteta i znanje jednog bonsaiste,onda je bolje da ja sutra prestanem sa ovim hobijem.I sad recimo da to drvo dobije jednu od nominacija?Tko je sa tim drvom pobjedio,On ili Mauro???Po meni je Mauro,jer ga je Mauro napravio takvim kakav jeste a ne ovaj nas jebivjetar iz kluba.Srecom nisu svi kao on.

M

Offline helleborus

Odg: Izvađeni Pinus nigra
« Odgovori #18 : 13-04-2007, 21:08:34 »

Apsolutno jeste!I da si mogu priustit,nisam za kupovanje gotovih bonsaia,eventualno prebonsai na kojemu bi napravio restyling.Na gotova drva se ne mogu ni ponosit,ovako sam pronadjem,izvadim,presadim,cekam,oblikujem,presadim u posudu,primjenjujem razne tehnike i iz godine u godinu gledam kako napreduje...na te stvari se ja ponosim.Ili na ona dva bora koja su sluzila na demu "Gingko bonsai Award",dva puta uzastopce.Sama cinjenica da smo ih ja i moja zena pronasli i izvadili,a sad stoje u bonsai muzeju me raduje i ponosam sam na takve stvari.Ima kod nas u klubu jedan koji izgleda ima dosta novaca pa je u roku od par godina pokupovao gotova drva vrhunske kvalitete.
M


Evo to je uistinu nešto što raduje čovjeka. Čestitam na takvim lijepim priznanjima. Iako se večina nas bavimo svojim hobijima, bonsaima, zbog sebe, lijepo je ponosni smo kad nam i drugi odaju priznanje za naš trud i rezultate.

I ako se ovaj gospodin iz vašeg kluba raduje 'svojim' bonsaima neka mu je. On sam,  bolje nego svi vi drugi, zna koliko je jadan u svojoj koži. Bonsai su njemu vjerojatno kao nama slika na zidu poznatog slikara.