Dobrodošli, Gost. Prijavite se ili registrirajte. Propustili ste aktivacijski email?

Autor Tema: BOROVI  (Posjeta: 7696 )

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline istefano

Odg: BOROVI
« Odgovori #15 : 09-05-2007, 11:34:53 »
onda ona konstatacija hrvoja da kinezi uopce ne obrezuju korijenje i ima smisla ...

Offline helleborus

Odg: BOROVI
« Odgovori #16 : 09-05-2007, 20:17:39 »
Borove koji jako sporo rastu ne presađuje i po 10- 20 godina. ovo da 10-20 godine ne dira neke borove mi je totalno novost.  :surprised:
Dakle, to baš i nije za one koji imaju nekoliko drvaca u dvorištu ili na balkonu.. jer ljudi ŽELE RADITI. Ko će čekat toliko. A još ih i ne treba baš puno zalijevati. Totalno nestimulativno.  :mdr:

Meni nije,evo npr.Pius Notter svoje prve borove od prije 30 g. tek sada presadjuje.Inace ima oko drva i drugog posla osim presadlivanja, sta se tice ljenjivaca.Sta se tiice "ne treba bas puno zalijevati", to je ipak malo kompliciranije.Kad se drvo trenira trebalo bi svake sezone da se ima po jedan cilj, nikako dva. Dva cilja prepustite za profesionalce! Prvi cilj kroz prvu i drugu sezonu je dobiti sto zdravije i vitalnije drvo.sljedecu sezonu bi cilj trebao da bude dobivanje na masi izbojaka,van i unutar grana.Ako se ima odgovarajuca mjesavina zemlje sa izvrsnom drenazom, onda se moze sve ove prve godine zalijevati i do 4 puta na dan uz dobro prignojavanje. Tako ce drvo jos jace rast. Tek kad smo to sve postigli, onda imamo za cilj smanjenje iglica, smanjenje gnojenja i vode.
Neki bi sve ovo htjeli pokusat vec prvu godinu, i onda se nako 5-6 godina pitaju kako to da im drvo tako slabo raste.

M

Znas da je ovo o nestimulativnom bila šala. Jel da? I mi imamo dosta pinusa i mrak su i znam da ima puno posla oko njih. Zapravo sam samo htjela podijeliti s vama moje novo saznanje o vrlo rijetkom presađivanju neke crnogorice. I o tome kako se korijen ne orezuje pri presađivanju. Kužiš?!  :smile:

Offline marinko beg

Odg: BOROVI
« Odgovori #17 : 09-05-2007, 21:26:25 »
Isto sta sam ja htio oblasnit nesto o zalijevanju, jer je pravilno zalijevanje na prvi pogled jednostavna a zapravo komplicirana stvar.Sta se tice presadjivanja bez odstranjivanja korjenja, mozete to slobodno probat. Osim eventualno kod borova, to je meni cista kontroverzija.

M

Offline veljko

Odg: BOROVI
« Odgovori #18 : 09-05-2007, 22:19:44 »
Pa koliko znam Pall je i naveo samo crnogoricu, taj način kod bjelogorice ne spominje, iako mislim da ko god se malo duže bavi bonsaiem i ima iza sebe određeno iskustvo u presađivanju, a biljke su mu vitalne i zdrave, ne bi trebao baš previše eksperimentirat. :yes:

Offline gal

Odg: BOROVI
« Odgovori #19 : 10-05-2007, 08:17:36 »
Evo ove godine sam i sam presađivao borove koji su bili tri godine u privremenim posudama. Jedan je bio malo svijetlije boje iglica od druga dva. To mi je bio alarm, pa sam išao gledat. Kako je kod vađenja sitno korjenje bilo daleko (žila je išla za pukotinom u stijeni) tako sam korijenje samo smotal (dakle bez dodatnog rezanja) i posadio. Međutim tu je nastala neka zračna šupljina i korijenje je počelo trulit (bile se bjele gljivice). Porezao sam samo bolesne dijelove, odrezao onaj predugi korjen koji mu je omogučio preživljavanje, ostalo sam ponovo smotao (jer se nisam usudio više rezat) i eto ga zeleni se sve u šesnaest! Naravno slijedilo je presađivanje i ostalih no svi su imali full zdravo korijenje te ih nisam podrezivao već pažljivo smjestil u novu posudu i posadio. Sada kad je g.Wallter rekao da ne podrezuje borovima korijenje mi je stvarno lakše, jer me već načeo crv sumnje šta ću sa predugim korijenjem kod slijedećeg presađivanja u još manju posudu.

Offline marinko beg

Odg: BOROVI
« Odgovori #20 : 10-05-2007, 10:30:05 »
Mislim da onaj veci krug nije trulo korjenje nego mikoriza! Sudeci po kolicini korjenja, drvo nije bas bilo zrelo za presadjivanje, ali ako je preventivno, normalno je da moras da sacuvas sto vise korjenja bez odstranjivanja.

M

Offline gal

Odg: BOROVI
« Odgovori #21 : 10-05-2007, 10:35:39 »
Mislim da onaj veci krug nije trulo korjenje nego mikoriza!
M

Štogod.. iza bjele naslage je korjen bio mrtav, namam baš pravu sliku (mrtvo korijenje je bilo dublje) i tad mi više nije bilo do slikanja - požurio sam sa presadnjom.