Dobrodošli, Gost. Prijavite se ili registrirajte. Propustili ste aktivacijski email?

Autor Tema: help  (Posjeta: 6832 )

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline djani

Odg: help
« Odgovori #15 : 19-08-2012, 08:52:03 »
. ..   :question:

Offline Marija

Odg: help
« Odgovori #16 : 19-08-2012, 09:15:53 »
Pogledaj moj prvi post, napisala sam ti da se presađuje u sezoni mirovanja.
Čudno mi je da se baviš biljkama a ne kužiš sezonu mirovanja - sezonu vegetacije i što se kad radi na biljkama. To su osnove.
Pozdrav, Marija
https://meledabonsai.com/ | Meleda Bonsai

Offline alexhor

Odg: help
« Odgovori #17 : 19-08-2012, 16:19:05 »
Uh, ja bih rekao ups! :tup:
Od svih prisutnih vjerojatno imam najmanje prakse pa nisam baš kompetentan. No kako je Marija napisala da "stabla koja ti ostanu živa presadiš u sezoni mirovanja", razmišljao sam kako je baš bed da imaš stabalce koje nije zdravo, a još nije sezona za presađivanje. To je zanimljiv problem i nitko ne voli da mu se to dogodi.

Po meni nestručnom imao si izbor.
Prvo, nastaviti kao i do sad, što očito otpada jer je to uzrokovalo problem.
Drugo, ostaviti biljku bez zalijevanja da se "zemlja" malo isuši (možda uz malo špricanja po lišću, ali to nisam siguran), pa biti pažljiv s vlaženjem još par mjeseci da biljka nekako prestane trunuti u korijenju i preživi barem do mirovanja i presađivanja.
I treće, ovo što si sad napravio, ali svjestan da je potpuno krivo vrijeme za presađivanje. Naime ovo bi moglo ubiti i zdravu biljku.
No bilo koja od ove tri stvari bi vjerovatno završila fatalno.
S obzirom da si presadio nadam se da nisi puno previše čačkao po korijenju iako je i malo zapravo previše, i da se nadaš da će se sve nakako stabilizirati. Mislim da su male šanse, posebno ako nisi dobro pogodio supstrat. U "zemlji" se korijenje vjerojatno ugušilo od razmjene plinova i nedostatka kisika. Ako šteta nije prevelika možda ima nekakve šanse. Ne bih podcjenjivao prirodu, ali i 5% je nekakva šansa. Mala, ali ipak šansa. Sretno... :great:

Offline djani

Odg: help
« Odgovori #18 : 19-08-2012, 16:35:07 »
.hvala za to sretno .. no kad je mestar poput marije rekao da je to greska mislim da nemaju sanse .. mozda tih 5 % ..

Offline tomo

Odg: help
« Odgovori #19 : 19-08-2012, 17:57:07 »
Istu sam glupost i ja napravio prošlo ljeto.
I meni je Marija objasnila da je to velika greška.
TO JE VELIKA GREŠKA. Izgubit ćeš cijelu jednu sezonu ako prežive.
S obzirom na to da su u pitanju masline nemoj odustat.
Metni ih u hlad, mazi ih i pazi.
Neke će sigurno preživjet.

Offline djani

Odg: help
« Odgovori #20 : 19-08-2012, 20:40:51 »
. velika greska.

Offline DonQuijote

Odg: help
« Odgovori #21 : 20-08-2012, 09:59:32 »
Ma preživjeti će. Vjerojatno je riječ o mladicama, ako su sada u dobrom supstratu, malo hladovine i redovitog zalijevanja učiniti će čuda.

Eto tu se kriju zamke početničkih  pitanja. Često ovdje dolaze ljudi i pitaju, traže odgovore a nemaju vremena ili volje ozbiljno proučiti tematiku. Nema instant odgovora niti čarobne formule koja se može prenijeti u nekoliko riječi. Jedno pitanje jedan odgovor, no to na žalost nije dovoljno jer uz svako pitanje ide trideset potpitanja i bez njih niti jedan odgovor nije kompletan i upotrebljiv.

Sada sam si opet pogledao onaj Pallov članak o modernim supstratima, zalijevanju i gnojenju. Kako je sve jednostavno... a ipak nije.
Ja sam si  zeznuo lijepa drva slušajući Palla ali ne slušajući ga sa razumjevanjem i ne čineći sve što govori.


Uzeti samo jedan savjet, recimo o agresivnom zalijevanju a zanemariti savjete o propusnosti supstrata, to je smrtonosno za drvo. Upravo to sam napravio, radeći se pametan i koristeči najskuplji mogući Japanski  supstrat. Naravno sa smrtonosnim posljedicama jer nisam bio dovoljno iskusan da primjetim da drvo pati, sve dok nije bilo prekasno.
Dakle čitajte, pitajte, ali pokušajte razmisliti o svakom primljenom savjetu jer ako ne vidite smisao i razlog nekog postupka, moguće je da ste nešto pogrešno shvatili.

Offline djani

Odg: help
« Odgovori #22 : 20-08-2012, 19:54:35 »
. ma jesu mladice sa stare masline al ujedno i nisu .. promjera su cca 6 cm .. a kako su lipo bile krenule  ..supstrat sam napravio od tenisita, stiropora, nesto ugljena i simbolicno zemlje ..

Offline djani

Odg: help
« Odgovori #23 : 22-08-2012, 20:07:53 »
.jos su zive   :ludilo:

Offline Marija

Odg: help
« Odgovori #24 : 22-08-2012, 21:57:39 »
Naravno da želim da ti stabla prežive, ali moraš znati da to što si napravio je veliki stres za biljku, posebno što su stabla imala problema i prije presađivanja.
Bonsai uzgoj je sam po sebi spori sport, a svaka greška te dodatno usporava. Ako stablo (maslina) sada slučajno preživi, može prostagnirat cijelu sljedeću sezonu.
Ovo govorim zato da početnici ne bi stekli dojam - "navodno se ne smije se presađivati ljeti, ali riskirat ću jer ponekad to zna upaliti".
Činjenica je AKO i upali sljedeću sezonu imaš stablo upitnog zdravlja.

Zdravlje biljke je osnovno za uzgoj bonsaija. Ukoliko stablo nije zdravo na njemu se NIŠTA ne radi. Bonsai se radi od zdravih, vitalnih dobro primljenih stabala. Ako se napravi neki krivi korak stablu može trebati sezona-dvije da se oporavi, ako se uopće oporavi... za to vrijeme ne radiš ništa na njemu, ono ne napreduje, a godine prolaze ..... eto to je šira slika!
Pozdrav, Marija
https://meledabonsai.com/ | Meleda Bonsai

Offline djani

Odg: help
« Odgovori #25 : 22-08-2012, 23:04:11 »
. razumin g. marija i svjestan sam sviju gresaka koje sam napravi .. najveca je svakako bila sadnja u zemlju, a mislio sam da je tako najbolje, ajmo rec prirodno.. sada vidim da je to bila naveca greska no eto sta je tu je .. cijeli postupak nije od pocetka radjen kako triba i posljedica je to u kakvom su stanju sada .. iducu generaciju cu strogo po vasem savjetu posaditi a ako jedna od ove dvije prezivi imat ce kraljevski tretman .. pozdrav .. djani.

Offline djani

Odg: help
« Odgovori #26 : 04-09-2012, 00:57:28 »
.evo jos su zelene i cak mislim da ce na mistu di su bili otpali listovi poceti rasti novi.. iako je rujan ..

Offline djani

Odg: help
« Odgovori #27 : 14-09-2012, 22:45:21 »
.evo poslije ovih kisa sam primjetio da je vosak kojim sam premazao rez napuhan tj voda je ispod  njega .. sta da uradim? . dali da ostavim tako il da ga uklonim .. po opipu znam da je tekucina ispod premaza .. hvala.

Offline DonQuijote

Odg: help
« Odgovori #28 : 15-09-2012, 10:47:38 »
Makni. Vosak u ovom slučaju služi da se zadržava voda, gljivice i raznorazne zaraze baš na mjestu gdje nisu poželjne.
I inače se kaže da vosak koristi vlasniku stabla za duševni mir nakon masakre  a da stablu uopće ne treba :ashamed:

Offline djani

Odg: help
« Odgovori #29 : 15-09-2012, 16:40:17 »
 :hvalaaa: