Dobrodošli, Gost. Prijavite se ili registrirajte. Propustili ste aktivacijski email?

Autor Tema: Postolja za suiseki  (Posjeta: 60287 )

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline DonQuijote

Odg: Postolja za suiseki
« Odgovori #30 : 20-05-2007, 15:00:25 »
I brusi i turpijaj i brusi i drilaj i turpijaj i psuj, pa turpijaj...primjećuje se nervoza, valjda zbog toga što nema pivice  :mdr:

Eeee, nakon dobra tri-četri sata turpijanja i brušenja sada već postolje počinje ličiti na postolje a ne na drveni Picasov pladanj za banane.

Offline DonQuijote

Odg: Postolja za suiseki
« Odgovori #31 : 20-05-2007, 15:04:27 »
Ali mi se ne dopada jer je prenapadna i predebele su stjenke. Nogice su mi preagresivne i vjerovatno ću ih ipak maknuti.
 Ne znam još, sada ću je par dana gledati i točno zamisliti kakko je želim. Ipak, zadovoljan sam, pola posla je gotovo.
 Ako neko imam kakvu sugestiju ili savjet, dobrodošli.

Offline Sandev

 • Zaslužni član
 • *****
 • Postova: 1808
 • Lokacija: Zagreb
 • Total likes: 11
 • Never underestimate the power of stupid people
Odg: Postolja za suiseki
« Odgovori #32 : 20-05-2007, 17:42:17 »
Ovo što radiš je fenomenalno. Vidi se da si spretan i da kužiš posao. Ko zna-zna. Moja sugstija je samo- nemoj skidati nogice. Lijepe su.  Kad ih obradiš uklopit će se mrak. Samo, možda ih je previše. Ja bi ovo jednu, srednju, kada se od naprijed gleda, skinuo. Možda još koju. Ostavio bi cca četiri. Evo, po mom ukusu. Ali to ništ ne znači, samo prijateljski prijedlog. Ovo sve je jako lijepo i izgleda mi skroz znalački.  :worthy:  To treba i znat i moć i imat strpljenja.

Offline Sandev

 • Zaslužni član
 • *****
 • Postova: 1808
 • Lokacija: Zagreb
 • Total likes: 11
 • Never underestimate the power of stupid people
Odg: Postolja za suiseki
« Odgovori #33 : 20-05-2007, 17:45:19 »
A prilog koji si napisao, sve skupa sa ovim fotkama, ne bi se posramio niti bilo koji suiseki priručnik. Ovo mi je najbolji post na forumu do sada otkad je foruma i postova. Bravisimo. :worthy:  :yupi:  :great:

Offline DonQuijote

Odg: Postolja za suiseki
« Odgovori #34 : 20-05-2007, 22:02:00 »
Joj hvala
Što se tiće nogica, odlučio sam ih ostaviti. Štoviše naglasiti ih. Ne mogu stanjivati stijenke jer je drvo premekano i bojim se da ne pukne, ne mogu dakle napraviti diskretno postolje pa ću ga naglasiti jer mi to jedino preostaje :mdr:
Hvala na komplimentu, vidim da si se i Ti dao u foto stripove. To je super poučno i čini se da bi forum bio bolji da toga ima više. :great:

Offline Andrija Zokić

Odg: Postolja za suiseki
« Odgovori #35 : 20-05-2007, 22:31:45 »
Ovo je prvi suiseki u Hrvatskoj, ili ......?

Offline veljko

Odg: Postolja za suiseki
« Odgovori #36 : 21-05-2007, 00:22:18 »
Svaka čast Done, poso vrijedan svake hvale. Jako dobar slikovit prikaz svakog segmenta izrade, složio bih se sa Sebom da je ovo jedan od najboljih postova na forumu. :great:
Sad mi je krivo što kad sam radio stalak za bonsai nisam postupio kao ti :grrrrrr: , ali kad sam ga radio ni nije bilo foruma, pa ću ovaj put oprostit samome sebi :ange:

Offline gal

Odg: Postolja za suiseki
« Odgovori #37 : 21-05-2007, 07:17:58 »
 :worthy:   :worthy:   :worthy:

Offline Marija

Odg: Postolja za suiseki
« Odgovori #38 : 21-05-2007, 07:29:16 »
Odlično Done!  8) 8)
Očekujemo nastavak  ;)
Pozdrav, Marija
https://meledabonsai.com/ | Meleda Bonsai

Offline DonQuijote

Odg: Postolja za suiseki
« Odgovori #39 : 21-05-2007, 20:31:41 »
Prije nego što nastavim, nekoliko savjeta za one koji odluče raditi tako nešto.
Ako si želite zakomplicirati život do bola, onda ostavite izbočene nogice. Oko njih ima toliko posla koliko i oko cijelog postolja, a rezultat nije bog zna što.
Drugo, ako želite nešto jasnih linija, dakle ravnu crtu ili kut- zaboravite. To je nemoguće postići bez stroja i čvrsto uglavljenog drveta koje ne može nikuda pobjeći. Ma koliko imali mirnu ruku, a ja je imam, ( niti jedno jedino pivo cijeli dan) savršeno ravnu liniju ne možete dobiti i bok. Ako baš jako želite, onda podestite bušilicu na max broj okretaja i pazite da vam god ne zanese driler. Meni nije uspjelo ma koliko pokušavao.
 Dobra stvar je što uvijek možete tu ravnu crtu pretvoriti u zaobljenu i na taj način popraviti stvar. Naravno nakon toga odlučno tvrdite da ste baš to i tako željeli i da postolje mora biti zaobljeno jer je u njemu oštar kamen pa je zbog kontrasta i umjetničkog dojma blagost linija neophodna. Ili izmislite već neki drugi razlog koji će naivci popušiti.

Offline DonQuijote

Odg: Postolja za suiseki
« Odgovori #40 : 21-05-2007, 20:33:04 »
I da još pokažem sa čime se rezbari i brusi da sve bude kompletno. Grube radove je najbolje izvoditi sa ovakvim nastavkom

Offline DonQuijote

Odg: Postolja za suiseki
« Odgovori #41 : 21-05-2007, 20:37:27 »
A nešto finije sa ovakvim brusnim nastavcima. Treba paziti da ih se stavi na pravu stranu tj u smjeru okretaja bušilice jer ponekad znaju puknuti a ako su okrenuti u krivom smjeru onda naprave štetu koju je gotovo nemoguće popraviti.
Bušilica je najeftinija iz Bauhausa i mogu reći da odlično drila i po tri sata bez pauze a uopće se ne pregrije. Doduše to je nježno drilanje, da se radi sa tvrdim drvetom , mislim da bi bila preslaba jer mi se i ovako par puta zaustavila kad sam prejako stisnuo.
Drila se sa najvećom mogućom brzinom koju podnosi nastavak a brusi se najsporije.

Offline DonQuijote

Odg: Postolja za suiseki
« Odgovori #42 : 21-05-2007, 20:46:40 »
Nekad davno sam sve radio sa rezbarskim nožićima ali ipak bušilica uštedi puno vremena. Najviše mi se sviđaju ti brusni nastavci jer se njima može baš fino i precizno raditi. Ipak završno ručno šmirglanje nište ne može nadomjestiti. Ja sam strojno brusio sve dok nisam primjetio da je drva sve manje i manje a da još nisam napravio to što želim. Nekim veleumnim metodama sam onda došao do zaključka da je vrijeme da pređem na ručnu obradu.
 Šmirgla se prvo malo grubljim šmirglom, a druga ruka ide čistom nulom. Nula je izraz za nafiniji brus papir. Nelogično jer baš on ima najviše zrnaca po kvadratnom milimetru...piksela da se kompjuterski izrazim :mdr:

Offline DonQuijote

Odg: Postolja za suiseki
« Odgovori #43 : 21-05-2007, 20:48:48 »
Još jedno upozorenje. Unutarnji rub nemojte previše šmirglati, nije toliko bitno jer se ne vidi, a može se dogoditi da previše razlohate kamen i da on više ne prisjeda onako savršeno kako bi trebao. Meni se to dogodilo...ali nije tako strašno

Offline DonQuijote

Odg: Postolja za suiseki
« Odgovori #44 : 21-05-2007, 20:56:01 »
I još jedno. Gornji rub, tzv. "ogradu" oko kamena obrađujte posljenji jer će te ga inaće obrađivati barem dvaput. To je najvidljiviji dio i ako se obradi prije svih ostalih površina, sigurno će se barem malo oštetiti a onda novo brušenje. Oštar kut na njemu se može ublažiti samo jednim potezom finog brusnog papira.
 I da, kod brušenja, kao i kod rezbarenja treba voditi računa o smjeru godova, linija drveta. Uvijek pokušajte slijediti te linije a ne ići kontra njih.
 Na ovoj fotki gore je postolje spremno za završno, fino brušenje. Treba još popraviti par detalja, pooštriti linije nogu, ispraviti neke loše linije zobljavajući ih, doraditi "stopala" na nogicama, ali to je u biti završni izgled. Treba još jedno dva sata posla prije bojanja.