Dobrodošli, Gost. Prijavite se ili registrirajte. Propustili ste aktivacijski email?

Autor Tema: Dilema: Proljetno vs jesensko kolektiranje / presađivanje  (Posjeta: 3961 )

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline mansa12

.... A zašto si je vadio sada a ne na proljeće? Imaš neki poseban razlog?
Možda malo prerano izvađeno....
imam nekako puno bolja iskustva sa presađivanjem u ovo doba godine nego u proljetnom djelu. možda je i bilo malo prerano ali lišće joj je već skoro otpalo tako da je ona već bila u stanju mirovanja...

Pre neki dan sam planirao napisati ovu temu, pa sam se premislio...sada nakon ovih poruka videlo mi se prikladno da to napišem opet.
Prošle godine četiri drva (tri graba i jedna bukva) bila su kolektirana tokom novembra. Bili su ostavljeni na otvorenom, zaštičeni samo od delovanje vetra tokom prošle zime. I sva četiri su prezivela i imam dojam da su bolje napredovala (osim bukve) tokom sezone rasta od ona koja su bila kolektirana tokom proleča. Dilema mi je još više naglasena i nakon rasgovora sa gospodinom sa bonsai centra (http://hbf.my-bonsai.com/index.php?topic=1686.msg24584#msg24584) koji mi je rekao da je kolektirao pretežno tokom docne jeseni.

Offline Andrija Zokić

Odg: Dilema: Proljetno vs jesensko kolektiranje / presađivanje
« Odgovori #1 : 13-11-2009, 20:07:58 »
Marija i ja vadimo kroz drugi i treći mjesec. Da imam plastenik ne bih uopće razmišljao koji je mjesec, samo bi mi bilo bitno da je sezona mirovanja. Ovdje mislim na listopadne vrste i masline, zelenike, planike i sl. mediteranske zimzelene.
andbonsai.com ~ andbonsai studio

Offline Andrija Zokić

Odg: Dilema: Proljetno vs jesensko kolektiranje / presađivanje
« Odgovori #2 : 26-01-2013, 19:51:49 »
Korijen jednog Prunusa danas fotografiran. Stablo je izvađeno početkom 12. mjeseca i smješteno u ne grijani plastenik. Korijen se već počeo oporavljati i rasti. Ako se imaju uvjeti (negrijani prostor, plastenik ...) u zoni 8 i toplije čini se da su jesen i zima bolje vrijeme za presađivanje i vađenje drva.
Odličan članak na tu temu:
http://www.evergreengardenworks.com/fallpot.htm
andbonsai.com ~ andbonsai studio