Dobrodošli, Gost. Prijavite se ili registrirajte. Propustili ste aktivacijski email?

Autor Tema: bonsai iz sadnice ili reznice  (Posjeta: 16686 )

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Bocko

 • Zaslužni član
 • *****
 • Postova: 920
 • Lokacija: Zgb Rudeš
 • Total likes: 1
 • bocko.Shohin.bonsai
Odg: bonsai iz sadnice ili reznice
« Odgovori #30 : 29-03-2013, 20:17:17 »
Breza bi trebala dobro reagirati na margotiranje. Pokušaj.
Ali inače ti breza nije prezahvalno drvo za bonsai, prilično je čudljiva
Istina , 3 godina i čini mi se treča sreča.
When I grow up they will be a day when everybody have to do what I say!!!!!

Offline TamaraSU

Odg: bonsai iz sadnice ili reznice
« Odgovori #31 : 29-03-2013, 21:58:11 »
Hvala na odgovorima...
Ja bas volim breze,pa mi je zato palo na pamet...pokusacu pa cemo videti ko je tvrdoglaviji drvo ili ja  :hihihi:

Offline alexhor

Odg: bonsai iz sadnice ili reznice
« Odgovori #32 : 22-04-2013, 13:48:30 »
Mladice, sjemenke , yamadori... jako dobra tema, kroz to sam prolazio cijelo prošlo ljeto. Pa sam naišao na neki video na YT, sad ne znam koji je to, gdje je tip uzeo dvije sadnice, gotovo iste, od iste vrste drveta, jednu je posadio u teglu a drugu u vrt. Kasnije na videu prikazuje kako to izgleda tri godine poslije. Ova u tegli je bila nešto malo veća, a ova iz vrta nekoliko puta deblja. Jasno ko dan.

Ako mogu dodati par centi na ovu temu o sadnicama, mladicama i svemu tankom. Ono s čime ne treba žuriti je ta posuda koja daje konačni potpis gotovom bonsaiju. Pronašao sam da mnogi bonsaisti u vlastitom vrtu uzgajaju startni materijal, pa čak i rade na njima u smislu orezivanja pa čak i žicanja. Razlika je drastična.
Osobno imam od ovog proljeća dva izuvijana graba debljine palca s vrlo zanimljivim stablom. Odolio sam iskušenju da to stavim u posudu i posadio sam ih u vrt. Ispod korijenja je crijep kao bih ga natjerao da u razvoju korijenje pušta postrano (pa tek poslije u dubinu) što će biti korisno kasnije. A izvana zna se, pusti granu nek stremi u vis i sve dobiva na debljini, pa cutback, pa opet u vis. Čini mi se da je najbolja metoda rada sa mladicama pustiti ih da žive u vrtu, jer zapravo uzgajaš startni materijal, i kloniš se bilo kakve posude dok ne dođe vrijeme za to. Graham Potter čak mlada stabalca (ne grane) žica kako bi im u startu dao nekakav moving, pa kad odebljaju budu zanimljivija. I u vrtu funkcionira prihranjivanje i sve drugo što i u posudi samo s prirodno dobrim rezultatima.
Inače sam kao početnik, nakon početnog protivljenja, prihvatio opće mišljenje da je yamadori najbrži način doći do kvalitetnog drvca i najkraćem mogućem vremenu, jer kod yamadorija tražimo prvenstveno korijen i stablo s karakterom. Krošnja je manje bitna, krošnja se može napraviti i u posudi kroz 5-6 godina, pa ček znamo i za slučajeve gdje je zbog redizajna krošnja gotovo u potpunosti uklonjena da bi se napravila nova i bolja.
Nemam rezultate ovih lamentacija jer sam tek počeo ali se nadam da sam na dobrom smjeru. Prekretnica mog razmišljanja je bila kad sam jednog dana listajući forum napokon naletion na topic Krvavi počeci. (http://www.hobibonsai.com/index.php?topic=1378.0)
Eto...

Offline Bocko

 • Zaslužni član
 • *****
 • Postova: 920
 • Lokacija: Zgb Rudeš
 • Total likes: 1
 • bocko.Shohin.bonsai
Odg: bonsai iz sadnice ili reznice
« Odgovori #33 : 22-04-2013, 14:01:37 »
istu stvar sam ja napravio sa mladicom tise.. Onak pa nek raste
When I grow up they will be a day when everybody have to do what I say!!!!!