Dobrodošli, Gost. Prijavite se ili registrirajte. Propustili ste aktivacijski email?

Autor Tema: Vrijeme Margotiranja  (Posjeta: 12114 )

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline DonQuijote

Odg: Vrijeme Margotiranja
« Odgovori #15 : 09-09-2013, 12:28:31 »
Jap, tu se baš i nema što margotirati

Offline Marija

Odg: Vrijeme Margotiranja
« Odgovori #16 : 09-09-2013, 13:37:45 »
Piknuo sam dvije cijepljene masline iz rasadnika stare 3-4 god. na proljeće ih mislim margotirati...
Zašto bi to radio? Margotirat mladicu koja i bez toga NIJE materijal za bonsai?!

Da li smijem presaditi u novi supstrat i margotirati u isto vrijeme ?
Presađivanje je stres za biljku dovoljan sam po sebi, Biljka se od toga treba oporaviti, pa se onda svi zahvati koji se rade na biljkama rade nakon oporavka.
Ovo je nešto osnovno što treba shvatiti bilotko tko se bavi biljkama a ne samo bonsaisti, ukoliko žele uspjeh u tome što rade.
Osim toga postoji i vrijeme kad se nešto radi. Eto baš slučajno idealno vrijeme presadnje ne kolidira sa idealnim vremenom margotiranja.


Da li da ih sad nekako orežem i pripremim za proljeće i kako (ako smijem) ?? Dali su posude u kojima su trenutno dobre veličine ili da mijenjam na veće ili manje ??

Mislim da trebaš ozbiljno poraditi na svom znanju o hortikulturi.  :mdr:
Pozdrav, Marija
https://meledabonsai.com/ | Meleda Bonsai

Offline MR

Odg: Vrijeme Margotiranja
« Odgovori #17 : 11-09-2013, 10:43:47 »
Lijepo ste me oprali.....ne,nemam bolji materijal i ne mogu do njega doći bar za sada.. a ove masline i nisu bile tako jeftine da ne bi pokušao margotirati ili  nešto napraviti od njih pa makar dobiti mogučnost-više ako nešto "ubijem" od toga...da moje znanje o hortikulturi je oskudno i da sam znalac ne bi ovdje postavljao vama "glupa" pitanja. Jednostavno o maslinama ne znam dovoljno osim da mi je to prekokrasno drvo... i nisam misio presađivati i margotirati u isto vrijeme nego u istoj sezoni.....ipak hvala Vam na odgovorima ali vidim da ću morati nekeko po svom i uzmite u obzir da sam  novi u svemu ovom tj. još puzam..... :smile:

Offline Luc de Fuc

Odg: Vrijeme Margotiranja
« Odgovori #18 : 11-09-2013, 11:03:21 »
naj se ljutiti, ovo ti ekipa sve dobronamjerno piše...
moj savjet ti je, ako si sa kontinenta, zaboravi na ovu igru sa maslinama...pogotovo ovakvim sadnicama, jer bezveze buš se trudio, a drveće bu vjerojatno umrlo...tj. masline, kad tad...
kreni s nekim grabom, živicom ili sličnim...jer tak buš najprije "naučio hodat"  :mdr:

Offline MR

Odg: Vrijeme Margotiranja
« Odgovori #19 : 11-09-2013, 11:09:06 »
Ma neee,ne ljutim se,jednostavno napišem kaj mislim.....i fala ti Luc...."ću probam"....

Offline DonQuijote

Odg: Vrijeme Margotiranja
« Odgovori #20 : 11-09-2013, 13:24:51 »
Moraš početi od početka, naučiti neke osnove, to nije ništa komplicirano samo se treba potruditi i pitati ono što te zanima.
Bez nekih osnovnih znanja ta pitanja mogu djelovati besmisleno pa ti ljudi nemaju uopće volju odgovoriti.
To je otprilike kao da dodješ na forum građevinara, staviš fotografiju neke nagnute isklepane barake i pitaš, što mislite koju vrstu crijepa da koristim, Bramac ili Tondah, da bi postigao najbolju toplinsku izolaciju te da li je za krov bolje korisitit hrastove grede ili metalnu konstrukciju te da li bi u slučaju metalne krovne konstrukcije mogao podići još jedan kat bez narušavanja statike.
Sve su to legalna smislena pitanja na koje će ti građevinari dati odgovor ali kad vide sklepanu konstrukciju koja će se srušiti sama od sebe i bez krova, onda i odgovaranje na tvoja pitanja postaje besmisleno pa ti može zvučati arogantno, neprijateljsko, podcjenjivajuće ili slično.
Stoga moraš krenuti od temelja, pročitati teme za početnike i onda postavljati pitanja na koje ćeš sigurno dobiti odgovore kojima ćeš biti zadovoljan. :great:

Offline Radovan

  • Zaslužni član
  • *****
  • Postova: 1933
  • Lokacija: Nedelišće, Čakovečka 13
  • Total likes: 84
Odg: Vrijeme Margotiranja
« Odgovori #21 : 11-09-2013, 13:49:19 »
Ljepo ti kaže Luka.Bez veze češ se mučiti sa mediteranskim vrstama i eksperimentirati sa tehnikama koje ti nisu bliske.Inaće mislim da se masline lako zakorjenjuju.Ako od ovih svojih želiš raditi bonsai,morao bi ih kao prvo skratiti na proljeće,na visinu od oko 20 cm i iz nova formirati cjelo stablo.Pretpostavljam da su to sadnice maslina koje služe za uzgoj.Bolje su ti inaće divlje masline koje rastu sa makijom po jadranu.Svi naši odgovori su dobronamjerni.Samo nas ponekad smeta što ne pročitate osnove a koje su jako važne za dalnje aktivnosti u svijetu Bonsaia. ;)
Med Murom i Dravom Međimurski je cvetnjak!

Offline Marija

Odg: Vrijeme Margotiranja
« Odgovori #22 : 12-09-2013, 08:29:22 »
Lijepo ste me oprali.....

Pokušala sam ti pomoći.  :smile:
Žao mi je ako si se uvrijedio ....

Da sve to napraviš na tim maslinama što si tu napisao biljka bi vrlo brzo bila mrtva. Bi li bilo bolje da smo ti to prešutali?
Pozdrav, Marija
https://meledabonsai.com/ | Meleda Bonsai

Offline MR

Odg: Vrijeme Margotiranja
« Odgovori #23 : 12-09-2013, 14:13:53 »
Ma ljudi,nisam se uvrijedio i nisam ljut. Sada kad malo bolje pogledam svoj post,izgleda nekak ljutito ali nisam to želio samo sam u brzini napisao šta mi je bilo na pameti...i ....ispalo je tako nespretno. Nije da baš ništa nisam tu na forumu pročitao  i ništa naučio ali od toliko pročitanih postova malo mi se neke stvari i brkaju u glavi (znam,znam,pametan piše a bedak... e jbg...) jednostavno sam nesiguran pa tražim potvrdu od Vas. Za koju godinu ću vjerojatno znati prepoznati dobar materijal i moći suvislije s vama razgovarati o problemima ali do tad me trpite...."tak Vam je pal grah".... 8) 8) 8)

Offline Marija

Odg: Vrijeme Margotiranja
« Odgovori #24 : 12-09-2013, 16:41:41 »
Super, bitno da nitko nije ljut.  :hihihi:

Ova natipkana slova nemaju intonaciju, pa se da nekada krivo razumjeti ....
Pozdrav, Marija
https://meledabonsai.com/ | Meleda Bonsai

Offline Andrija Zokić

Odg: Vrijeme Margotiranja
« Odgovori #25 : 20-03-2017, 09:06:24 »
Može li netko podijeliti nova iskustva oko margotiranja? Planiramo margotirati nekoliko somina - Juniperus phoenicea (slična je Sabini). Primjerci su stariji, verojatno preko 100 godina. U koje vrijeme obaviti margotiranje? Koliko dugo margota treba stajati? Da li je nužno održavati vlažnost u vrećici? Neki dodatni pametni savjet?

Offline alexhor

Odg: Vrijeme Margotiranja
« Odgovori #26 : 20-03-2017, 11:42:45 »
Ja sigurno nemam jako pametni savjet, ali ono što znam i što sam probao, prenosim bez garancije da je sve 100% točno:
 - na granama koje vise u stranu, pa onda margota visi, korijenje često ide samo s donje strane, zato je bolje ako je margota okomita (ili je grana sama po sebi okomita ili se može savinuti da bude okomita na mjestu margote
- u vrećicu stavljam samo onu dugu mahovinu. Dobro je ako imam suhu, požutjelu, ostavim je u vodi 15 minuta i zatim dobro ocijedim poput spužve. no probao sam raditi i s relativno svježom mahovinom (cca tjedan dana od skupljanja) koja je još imala zelenu bolju ali je bila malo dehidrirana. Sve je bilo isto.
- Po jednom savjetu sam napravio na vrećici rupe da mogu zalijevati, no pokazalo se da je više vlage izlazilo van nego što sam se ja sjetio to vlažiti, a plus toga nema nekakve kontrole kad je sve smotano. Stoga više to ne radim. Složim vrećicu improvizirano toliko da prihvati mahovinu, i onda sve omotam stretch folijom, onom uskom kupljenom u polj. apoteci. ne prečvrsto, ali opet ne niti labavo.
- često je najlon dovoljan ovisno o vrsti viljke i pozicije, ali dobro je još preko napravljene margote omotati npr. alufoliju ako je margota na izravnom suncu da se spriječi zagrijavanje ali i upad svjetla. Ako nije vrućina može i tamna folija od vreće za smeće, to će spriječiti razvoj gljivica i drugih stvari u bali. Ta zaštitna folija koja radi mrak se mora moći lako skinuti da se provjeri izbija li korijenje.
- treba paziti kolika je širina izrezanog prstena kore, ja radim 3-4 cm za svaki slučaj.
- kad se makne kora, golo drvo treba dobro i pažljivo ostrugati skoro do suhog drva, jer se može dogoditi da drvo premosti ranu i onda ništa od korijenja
- Prije stavljanja vrećice, još jednom oštrim alatom obrežem gornji rub margote, jer ako je rez iskrzan to je mjesto za bakterije.
- nanošenje malo IBA hormona na gronji rez je plus.
- ako margota uspije, ne diram balu koju čini korijenje i mahovina nego posadim sve skupa bez raščešljavanja. Ta bala bude dosta kompaktna pa je bolje ne dirati ništa da se sačuva fino korijenje, a osim toga mahovina nije nimalo štetna, kao što znamo :)
- što se tiče vremena, pokazalo se da je najbolje raditi u proljeće neposredno prije listanja. Kad sam radio u drugo vrijeme obično se sve nekako oteglo, a ako margota dočeka zimu onda nastaju novi problemi. štitio sam margotu zamatanjem u komade dekice i slično, ali onda je opet u proljeće sve na početku.
- S obzirom da se margota omotava svega s nekoliko slojeva prozirne folije, lako je kroz nju opaziti razvoj korijenja jer izbije van iz mahovine i krene uz foliju, kad se dovoljno korijenja pojavi to je to. Negdje na internetu postoji link koji sam izgubio gdje su bila navedena približna vremena za pojedine vrste biljaka, nekima treba duže nekima kraće. U svakom slučaju, tako dugo dok je grana iznad toga živa vrijedi čekati.
- i na kraju,, kad se razvije nekakvo korijenje ono je relativno slabo i kad odrežemo granu ispod margote to je kao da smo odrezali centralni korijen, stoga treba prije sadnje sukladno tome prikratiti krošnju kao kod yamadorija.
- ako se radi na drvetu koje je već u posudi (drugi bonsai), onda nije loše napraviti gnijezdo s razrezanom teglom na jestu margotiranja. Onda se lako koristi standardni supstrat, s vlagom nema problema jer drvo ionako zalijevamo pa zalijevamo i gore i dolje
Eto, do sad sam usšješno margotirao divlju šljivu u krošnji cca 7 cm promjera, japansku cvatuću dunju cca 6 cm, trenutno radim krušku. a ovo gore napisano rezultat je nekih neuspjelih. Crnogoricu još nisam probao, jer nemam gdje :)

Offline mihaljkovic.danijel

Odg: Vrijeme Margotiranja
« Odgovori #27 : 20-03-2017, 12:17:34 »
Kako dobiti lijep nebari od margotiranja. to meni nejde u glavu.

Poslano sa mog SM-A500FU koristeći Tapatalk


Offline jurica

Odg: Vrijeme Margotiranja
« Odgovori #28 : 20-03-2017, 12:47:01 »
Može li netko podijeliti nova iskustva oko margotiranja? Planiramo margotirati nekoliko somina - Juniperus phoenicea (slična je Sabini). Primjerci su stariji, verojatno preko 100 godina. U koje vrijeme obaviti margotiranje? Koliko dugo margota treba stajati? Da li je nužno održavati vlažnost u vrećici? Neki dodatni pametni savjet?


Ja sam već dosta toga margotirao u prirodi i to primjerke starosti 50+ godina a promjera i 20- 30 cm i za sad je uspjeh odličan. Doduše do sad nisam margotirao crnogoricu već listopadna drva (brijest , rašeljka , koprivić , ruj) međutim i ja imam u planu vadit somine pa sam se raspitivao kod susjeda Talijana. Sve Somine koje vade se margotiraju , margotiraju ih na debelom korjenju i postupak traje najmanje 2 . god. ,dok kod listopadnog drveća to traje 3-4 mjeseca. Probaj kontaktirat Andreu M. znam da on to radi na Sardiniji , vjerujem da će ti objasnit ako neželi javi pa ćemo sigurno dobit info. šta i kako sa njima.

Offline Andrija Zokić

Odg: Vrijeme Margotiranja
« Odgovori #29 : 20-03-2017, 13:06:21 »
Može li netko podijeliti nova iskustva oko margotiranja? Planiramo margotirati nekoliko somina - Juniperus phoenicea (slična je Sabini). Primjerci su stariji, verojatno preko 100 godina. U koje vrijeme obaviti margotiranje? Koliko dugo margota treba stajati? Da li je nužno održavati vlažnost u vrećici? Neki dodatni pametni savjet?
Sve Somine koje vade se margotiraju , margotiraju ih na debelom korjenju

Koliko sam vidio po netu zadnjih godina, ne mora biti uvijek na debelom korjenju. Može biti i posred debla.