Dobrodošli, Gost. Prijavite se ili registrirajte. Propustili ste aktivacijski email?

Autor Tema: 20 godina Bonsai udruženja Beograd  (Posjeta: 3198 )

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Solecar

20 godina Bonsai udruženja Beograd
« : 24-12-2013, 23:44:52 »
https://fbcdn-sphotos-a-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash3/601631_789235414435202_1378766210_n.jpg
20 godina Bonsai udruženja Beograd


2014. godine , Bonsai udruženje Beograd slavi 20 godina postojanja. O aktivnostima vezanim za proslavu , bićete obaveštavani u toku godine , kako budu dolazili.

FB: https://www.facebook.com/groups/162404851228/

Offline Solecar

Odg: 20 godina Bonsai udruženja Beograd
« Odgovori #1 : 24-12-2013, 23:51:05 »
U našoj zemlji su pojedini entuzijasti počeli da na svoju ruku odgajaju patuljasta drvca pre vise decenija. Zbog nedostatka znanja iz ove oblasti, pojavila se potreba za razmenom iskustava samih uzgajivaca. Najpre su to bila lična prijateljstva i kontakti, a od marta 1995. godine postoji i bonsai sekcija Društva kaktusara Srbije. Sa redovnim mesečnim sastancima sekcija je počela 8. decembra 1997. godine. Šest godina od osnivanja sekcija je prerasla u samostalno društvo - Bonsai društvo Beograda. U aprilu 2001. godine je održana osnivačka skupština, a istovremeno je osnovano i istureno udruženje, podružnica, u Kruševcu.
Društvo trenutno broji 100 članova i nekoliko puta više pristalica.

Sastanke održavamo svakog drugog ponedeljka u mesecu u Botaničkoj bašti Jevremovac.

Od aktivnosti koje je organizovalo Bonsai društvo Beograda i njegovi članovi, mogu se izdvojiti:

    1992. u okviru izložbe saksija, u Malom Singidunumu, Beograd, Novica Blažić i Zoran Nikolić su izložili nekoliko svojih biljaka
    1996. u Domu omladine Beograda, bonsai izložba u organizaciji Novice Blažića, Žarka Lazića i Dragana Tanaskovića
    maja 1998. u Botaničkoj bašti 'Jevremovac', Beograd, bonsai izložba u okviru manifestacije 'Čudesni svet biljaka 4' sa nazivom 'Čarobni patuljci'
    juna 2000. u Botaničkoj basti 'Jevremovac', Beograd, bonsai izložba u okviru manifestacije 'Čudesni svet biljaka 6', 'Bonsai u Jevremovcu', u organizaciji botaničke bašte i Bonsai sekcije
    juna 2000. u Novom Sadu, bonsai izložba u organizaciji Bonsai sekcije
    maja 2001. u Žablju, samostalna bonsai izložba Jovice Vezilića
    juna 2001. u Kruševcu, bonsai izložba, u organizaciji kruševačke podruznice Bonsai društva Beograd.
    maja 2002. u Novom Sadu, bonsai izložba, u organizaciji Bonsai društva Beograd, autor postavke Boženka Ocovaj.
    septembra 2002. u Beogradu, Botanička bašta, izložba serijala 'Čudesni svet biljaka 9.' pod nazivom Čarobni patuljci 2002', organizacija Biološkog instituta (Botaničke bašte) i Bonsai društva Beograd, autor postavke Novica Blažić
    maja 2003. u Novom Sadu, bonsai izložba, u organizaciji Bonsai društva Beograd, autor postavke Boženka Ocovaj.
    juna 2003. u Kruševcu, bonsai izložba, u organizaciji Bonsai društva Beograd, kruševačke podružnice; autor postavke Novica Blazić, organizatori: Slobodan Grašić i Slaviša Milić.
    maja 2004. u Novom Sadu, bonsai izložba, u organizaciji Bonsai društva Beograd, autor postavke Boženka Ocovaj.
    maja 2004. u Beogradu, Botanička bašta, izložba bonsaija "Od hrasta do trešnjinog cveta", povodom otvaranja "Japanskog vrta"
    u toku 2005. godine bile su održane tri mini izložbe komercijalnog karaktera, na kojima su posetioci mogli da kupe unikatne bonsaije domaćih uzgajivača.

Offline zen

Odg: 20 godina Bonsai udruženja Beograd
« Odgovori #2 : 25-12-2013, 12:47:41 »
Svaka čast, jel postoji još koje bonsai udruženje u Srbiji osim vašeg?

Offline Solecar

Odg: 20 godina Bonsai udruženja Beograd
« Odgovori #3 : 25-12-2013, 13:51:46 »
Zvanično ne. Ima Bonsaista u Kragujevcu i Nišu , i oni bi mogli da osnuju svoja udruženja , ali ne znam zašto to još nisu uradili. ja sam im to predlagao. Takođe ima još pojedinaca koji su raštrkani po Srbiji , i koji ponekad učestvuju na izložbama našeg društva , koje se održavaju u Botaničkoj bašti "Jevremovac" , ukoliko uspeju da obezbede transport biljaka. U bašti se održavaju i sastanci društva.

Mali update što se tiče članka o društvu. Trenutno nas nema baš mnogo , oko 10 - ak nas stalno aktivnih , i još 10 - ak koji povremeno dolaze. Prvobitno smo bili zajedno sa kaktusarima , ali kako smo u jednom trenutku imali zaista veliki broj članova , morali smo da se razdvojimo. Danas je problem što mnogi uzimaju komercijalne bonsaije i misle kako će oni to lako , a kada im biljka ugine kroz mesec dva , za šta oni nisu krivi , oni se razočaraju i dignu ruke , uz konstataciju kako to nije za njih.

Ja sam na jedan sličan način krenuo da se bavim bonsaijem , ali nisam digao ruke. Kako sam zalčjubljenik u prirodu i umetnička sam duša , odlučio sam da se bavim bonsaijem , koji je spoj dve pomenute stvari. Posadio sam seme i kada mi je biljka nikla , bio sam oduševljen. naravno sve to sam radio potpuno pogrešno , jer sam biljku držao u stanu tokom zime. Naravno , na proleće , kada sam izneo biljku napolje , ona je uginula. Nakon toga sam odlučio da odložim do daljnjeg bavljenje sa bonsaijem , jer sam u to vreme sređivao stan. Par godina kasnije , odlučio sam da krenem ozbiljnije u priču , i najpre sam kupio knjige na engleskom , a nedugo zatim i dobio na poklon komercijalni bonsai. Naravno , kako je on počeo da propada , odlučio sam da ga odnesem na sastanak udruženja , gde su mi rekli da za njega nema spasa. Ja se nisam obeshrabrio , već sam krenuo sa novim biljkama , uglavnom sadnicama iz rasadnika , i počeo sam da formiram svoje bonsaije i da se usavršavam.