Dobrodošli, Gost. Prijavite se ili registrirajte. Propustili ste aktivacijski email?

Autor Tema: Pinus halepensis  (Posjeta: 13952 )

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline jurica

Odg: Pinus halepensis
« Odgovori #15 : 24-02-2016, 09:50:24 »
Isto i Zino kad ih stavi u trening posudu, stavi samo pumice, i kaze da ne bi trebalo da ima problem oko primanja. Ja neznam taljanski, imali smo jedan gost koji je znao, pa sam zamolio njega da pita Zina kad vadi i u kakav substrat presadi, evo shta je odgovorio: 'buon giorno Padre Nilo, di solito raccolgo da inizi di febbraio a metà marzo e pongo le piante  appena raccolte in pomice, di solito è sufficiente per garantirgli un attecchimento certo. va innaffiato con parsimonia e concimato poco, il pino di aleppo è una pianta molto rustica e di solito non ha problemi di malattie sia fungine che da parassiti. spero di aver tolto qualche dubbio, nel caso ci risentiamo, un abbraccio, zino."
Dobro bi bilo ako neko zna taljanski da se raspitamo kod njih koji imaju vishe iskustvo sa Alepo borove. Mozda znaju oni i engleski, ja malo znam, pa ne mogu pitati.
Jos sam zaprimetio, da prvo su pozutele, oni sa vishe grana i iglice...
Nil, evo ovo je prijevod što ti je napisao Zino:
Dobar dan oče Nilo , Obično vadim od početka 2. do polovice 3. mjeseca. Izvađene biljke posadim u pomice , obično je to dovoljnoda bi se zagarantiralo da će se primiti. Treba ih malo zalijevati i slabo prihraniti. Alepski bor je jako otporna biljka i obično nema problema sa bolestima uzrokovanim gljivicama ili parazitima. Nadam se da sam uklonio neke nedoumice , ako ne možemo se još čuti , pozdrav , Zino.

Offline StariHrast

Odg: Pinus halepensis
« Odgovori #16 : 24-02-2016, 12:12:35 »
Saljem u pp

Offline BONSAJ POCETNIK

Odg: Pinus halepensis
« Odgovori #17 : 24-02-2016, 15:10:25 »
Saljem u pp
Pa daj da vidimo i mi :smile:

Hvala Jurice na prevodu.

Offline Adrian

Odg: Pinus halepensis
« Odgovori #18 : 09-03-2017, 20:26:18 »
Priopćenje za javnost.
Ove zime sam jednog, pardon, jedinog malog Pinus halepensisa zaboravio i ostavio vani. Skužio sam to tek pred desetak dana.
Nakon zime kad je bilo i -14°C, skoro svaki dan, malac je savršeno živ. A preko mjesec dana supstrat je bilo skroz izmrznut.
Danas sam ga posadio u ilovicu u rasad.
Znači, iako je s mora, sasvim dobro podnosi i zimu. To pa si nisam mislil...