Dobrodošli, Gost. Prijavite se ili registrirajte. Propustili ste aktivacijski email?

Autor Tema: Potkornjaci  (Posjeta: 5488 )

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline becos

Potkornjaci
« : 11-04-2016, 16:38:50 »
ima li tko iskustva sa suzbijanjem potkornjaka?

Donio sam ih sa juniperima. Trenutna šteta su tek rupice s piljevinom ali jasno je da mogu ta stabalca otpisati ukoliko se ne riješim navedenih štetnika.
Bojim se da bi se mogli proširiti i na ostala drvca (ne samo junipere) pa me zanima i nekakva prevencija.

Našao sam, kao mogući odgovor, feromonske klopke ili alkoholnu otopinu. Ovo prvo mi je nedostupno, drugo izvedivo, ali prije bih čuo vaše mišljenje.

Offline LONICERA

Odg: Potkornjaci
« Odgovori #1 : 11-04-2016, 17:50:33 »
Ja se godinama borim s thujinim krasnikom (Palmar festiva).
https://www.google.hr/search?q=palmar+festiva&espv=2&biw=1680&bih=949&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ved=0ahUKEwjI2bXN7YbMAhVBoBQKHR7JAQMQsAQIGA#imgrc=lcv6bN2hRw
Moguće da imaš njega,  jer napada čemprese i juniperuse. Ne mora biti da si ga donio s juniperusima, jer leti i nekoliko kilometara pa ako u okolici imaš zaraženih npr.  thuja moguće su došle od njih.
Odrasle jedinke lete u petom mj. pa se tada tretiraju sistematikom, učinili su mi se djelotvorni confidor i boxer ( jedno te isto samo drugi proizvođač) . Tada odlažu jajašca u grane. Razvoj ličinke traje 2 godine. Prve štete se vide već u jesen , kada se pojedine grane gdje je ličinka počinju sušiti. 
Osnovna preventiva je uklanjanje zaraženih grana i njihovo spaljivanje. To za bonsai baš i nije alternativa, ali grane itako gubiš.
Što se radi s alkoholnom otopinom?

Offline Helio

Odg: Potkornjaci
« Odgovori #2 : 11-04-2016, 18:08:18 »
Malo googla, crvene za potkornjaka
http://agrosip.hr/ljepljiveploce.html

I

Offline becos

Odg: Potkornjaci
« Odgovori #3 : 12-04-2016, 18:34:07 »
Nisam primjetio thujinog krasnika. S iste lokacije sam prošle godine donio nekoliko primjeraka i oni su za sada u redu. Kako se ličinki navedenog insekta sviđa iziči nakon dvije godine, pretpostavljam da bi se i na prijašnjim primjercima moralo pojaviti isti trag.
Za sada sam mišljenja kako se ipak radi o potkornjaku.
Postoje sitne rupice iz kojih izlazi piljevina. Sve idu plitko pod koru, ne prema sredini promjera stabla.
Bilo bi gotovo bezbolno posjeći granu (jer od ovih drvaca tek trebam nešto napraviti, pa bih se zadovoljio onim što je ostalo), no gamad se odlučila napasti deblo u donjem dijelu. Problem je tim veći, na žalost.
Naletio sam na nekakvu klopku koja mi je najdostupnija - "Praćenje i suzbijanje potkornjaka može se provesti vješanjem plastičnih providnih boca na kojima smo napravili dva nasuprotna otvora i ulili mješavinu rafiniranog etilnog alkohola i vode. Na jedan hektar voćnjaka dovoljno je postaviti 7 takvih mamaca koji će mirisom etanola privući potkornjake i oni će se utopiti u tekućini." - samo se boijm da se to odnosi na odrasle jedinke, ne i na ličinke koje su već u stablu.
Hvala LONICERA  ;)

Na napasnike u letu se odnosi i klopka koju si ti naveo, Helio. Hvala i tebi  ;)


 

Offline LONICERA

Odg: Potkornjaci
« Odgovori #4 : 12-04-2016, 19:54:51 »
Hvala i tebi na infu. Imaš li kakve šanse fizički ih ukloniti iz drva ?

Offline becos

Odg: Potkornjaci
« Odgovori #5 : 23-02-2018, 13:50:29 »
Na žalost, sve što su dohvatili otpisano je. Vidim da od potkornjaka stradaju cijele šume crnogorice. Nema mi druge nego više obratiti pažnju već pri odabiru.