Dobrodošli, Gost. Prijavite se ili registrirajte. Propustili ste aktivacijski email?

Autor Tema: Što napraviti??  (Posjeta: 4231 )

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline suntzu

Što napraviti??
« : 20-04-2016, 14:21:11 »
    Ovako,ekipa....našao sam se pred malim problemom.Blizu moje kuće je zarasli i neodržavani dio grada u kojem sam našao malu oazicu mira i terena za eksperimentiranje sa biljkama(cijepljenje i priprema nesuđenih bonsaića za vađenje,4-5 god.pripreme)....sve je teklo super do danas(cijepio japansku trešnju na divlju i to prilično uspješno-od 45 pokušaja 28 primljeno) i hrpa pripremljenih yamadorija(dženerika,kurika,krkavina,divlja trešnja,klen,crni glog)...i danas sretnem bivšu profesoricu koja me pitala što radim tu u toj šikari.Nakon objašnjenja i njezinog oduševljenja mojim zanimacijama...izbečila je oči na mene i rekla mi da je sljedeći tjedan-"zeleni tjedan" i da će sve to krčiti i piliti!Znam da je vrijeme vađenja prošlo i sada sam u nedoumici...da li da pokušam počupati što mogu pa što se primi ili ostaviti se jalovog posla?

Offline Marija

Odg: Što napraviti??
« Odgovori #1 : 20-04-2016, 14:36:24 »
Vegetacija je već krenula.
Nema smisla. :smile:
Pozdrav, Marija
https://meledabonsai.com/ | Meleda Bonsai

Offline jurica

Odg: Što napraviti??
« Odgovori #2 : 20-04-2016, 14:38:16 »
Reci mi što imaš za izgubiti ? I ovako im prijeti pokoj vječni , ja bi vadio pa šta se ima za dogodit , dogodit će se .

Offline suntzu

Odg: Što napraviti??
« Odgovori #3 : 20-04-2016, 14:48:28 »
Budem ih probao prebaciti sa što većom balom zemlje u komadu i u debeli hlad pa što bude....ne znam bi li pomoglo da napravim mali ,niski plastenik ?Mare ,znam da nije vrijeme ...ali da jedan ostane živ,bit ću zadovoljan....pa gdje nađoše poslije svih ovih godina nerada "zeleni tjedan"???

Offline DonQuijote

Odg: Što napraviti??
« Odgovori #4 : 20-04-2016, 16:36:28 »

Ako je takva situacija da će ih pobiti onda pokušaj spasiti što se spasiti dade. Veliki korijen da ali velika bala zemlje baš i ne.  Izvadi to drvo s  velikom balom zemlje navečer , pa preko noći sve skupa ostavi u vodi da se razmoči, onda će zemlja sama otpasti bez velike štete po one najsitnije korjenove dlačice. Onda u dobar supstrat, pa dobro zalijevanje i teška hladovina. Drva su pretpostavljam skroz mlada pa imaju šansu.

Offline suntzu

Odg: Što napraviti??
« Odgovori #5 : 20-04-2016, 16:57:39 »
OK...hvala na sugestijama!Napravit ću tako.Ako ne pokušam,nemam se čemu ni nadati.....;)

Offline LONICERA

Odg: Što napraviti??
« Odgovori #6 : 20-04-2016, 17:36:57 »
Kažeš da si ih pripremao.... Jesi ih prijašnjih godina vadio i rezao korijen. To bi svakako povećalo šanse. Japanske trešnje vađene u cvatu do sada nekih 20-tak komada sve do jedne se primile. Šljive reagiraju lošije, list se posuši, ali znaju potjerati novi list. Ako imaš vrta ja bih preporučila da ih zajedno s balom sadiš ovu godinu u zemlju (namoči preko noći kako je Don rekao), jer će se u posudi još više patiti. Jednu kuriku mi je prošle godine negdje u ovo doba susjed donio na poklon jer je vidio da sam ih vadila pred kretanje vegetacije -naravno ta se nije primila. Jorgovan vađen usred ljeta nije ni primjetio da mu se nešto događa, dud je odbacio list, ali je onda podivljao.... Svaka biljka na svoj način i kad se mora vaditi onda nemaš druge.

Offline suntzu

Odg: Što napraviti??
« Odgovori #7 : 20-04-2016, 18:50:46 »
Budem pokušao.Japanske trešnje sam ove godine pokušao cijepiti prvi puta u životu(polovicom trećeg mjeseca)...to su samo sadnice,nisam ih planirao za bonsai.Provjeravao sam ih svakih par dana i 0d 45 pokušaja 28 se primilo...e ,sada ne znam da li će tako tek primljene imati šanse preživjet presađivanje....što se tiče pripremanih Yamadorija,samo sam ih orezivao,da ne troše snagu na grane koje ću i tako odrezati...recimo da sam im formirao samo deblo...no ,to je bio plan na duge staze u kojem sam planirao vađenje za par godina jer šumarak nije diran godinama pa sam mislio da imam još vremena...ali,eto misliti i....:(   
        Imam još pripremljenih drvaca ali su daleko i nemam ih vremena često obilaziti ...
       Već imam par kurika izvađenih prije 2-3 godine i moram reći da su se jako dobro pokazale što se tiče otpornosti i primanja,bijeli glog isto,dženerika također,imam samo jedan jorgovan kojeg smo stari i ja izvadili jer mu je smetao i lijepo se primio,hrastove sam vadio u osmom mjesecu i primili su se.
       Čačkam sa svim čega de mogu dohvatiti..imam dva ginka(daaaleko od bonsaija),judino drvo,liriodendron,albiciju,ukrasne lješnjake...ima toga ali dalek je put....ali je meni put bitniji od cilja.
       Ima li šta ljepše kad se digneš rano za vikend,skuhaš kavu i obilaziš sa šalicom u ruci svoje malo carstvo obasjano prvim zrakama sunca?Odmor za dušu...

Offline brko

Odg: Što napraviti??
« Odgovori #8 : 20-04-2016, 22:09:50 »
  -čeka te puno posla ali,imaš dosta šanse da ti se večina primi ,iskopaj jarak u vrtu i nosi doma i zagrči na godinu češ praviti reda.
  92 godine sam u maju mjesecu vadio i nosio iz varaždinskih toplica kući i 90% mi se primilo i živi su još i danas,samo pazi da ih ne udaviš i to se može ,ja jesam nekoliko .
  Ako ih sada presadiš ,možeš izgubiti nekoliko ,ako ne presadiš ,nažalost gubiš sve,jer kad dođu baje sa motorkama i strojevima sve ode pa pa.
na tebi je samo da nađeš pomočnika i navali na posao..