Dobrodošli, Gost. Prijavite se ili registrirajte. Propustili ste aktivacijski email?

Autor Tema: URADI SAM - PLASTENIK  (Posjeta: 4847 )

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline mansa12

URADI SAM - PLASTENIK
« : 21-02-2017, 22:12:55 »
Dugo se mučim sa preživljavanjem novo izvađenih drva, redovno najbolji primerci ne prežive. Za ovu sezonu dao sam si zadatak da uradim plastenik, da barem malo zaštitim drva nakon vađenja. Planirao sam da ga iskoristim i za zaštitu drva tokom zime, ali me snežno i hladno vreme preduhitrilo i nisam uspeo sve završiti, pred novu godinu postavio sam samo metalnu konstrukciju.
Metalna konstrukcija mi je od jedne stare nadstrešnice, koju su majstori tokom rušenja prilično oštetili. Nisam imao vremena da sve to popravim, pa je iskoriščena takva kakva je. Ipak ne planiram da konkuriram za godišni izbor naljepšeg plastenika  :mdr:

Offline mansa12

Odg: URADI SAM - PLASTENIK
« Odgovori #1 : 21-02-2017, 22:15:03 »
Zadnja nekoliko dana vreme se popravilo, pa u par dana sam završio ono što je bilo započeto krajem prošle godine.

Offline mansa12

Odg: URADI SAM - PLASTENIK
« Odgovori #2 : 21-02-2017, 22:17:38 »
Sada možemo oficijalno da označimo start yamadori lov 2017 u MKD.

Offline mansa12

Odg: URADI SAM - PLASTENIK
« Odgovori #3 : 21-02-2017, 22:19:28 »
Ima se još mnogo toga uraditi, popraviti i razlepšati, ali barem je kostur postavljen. Ja sam zadovoljan  :smile: :smile:

Offline josipivesic

Odg: URADI SAM - PLASTENIK
« Odgovori #4 : 22-02-2017, 01:42:17 »
nekako mi se cini kao tanak najlon  :zbunjen: sta ce biti kad zapuse vjetar?

Jesu li ti stabla zimi na zemlji? Drvca koja tek izvadis moraju biti u zasticenom prostoru dok ne dodje toplije vrijeme. Ugl. korjen tek izvađenog drvceta se ne smije izlagati zamrzavanju dok nakon prve sezone drvce ne ojaca a zatim ono postavi svoj obrambeni sustav (izbacuje vodu iz sebe) i ne smrzne... moja drvca su prije mjesec i pol bila u zaleđenom supstratu a jednom je islo i do -30 i apsolutno sve je zivo  :whistle:. Mislim da je plastenik dobra stvar zimi ali ne zbog zastite od hladnoca nego od vjetra da ne isusuje dodatno drvo kad je ono u zaleđenom supstratu i nije u mogucnosti povuci vodu jer je zaleđena. Druga dobra stvar kada dođe taj period kad mrzne pa po dani sunce pocne sjat plastenik tada sluzi za otopljavanje supstrata jer tada u plasteniku itekako raste temperatura pa drvo koliko toliko povuce vlagu do veceri dok bi vani bilo zaleđeno ili se jedva pocelo odleđivat. Jedina losa stvar po meni je sto se moze dogodit da drvo prerano pocne otvarati pupove...pa treba napravit balans i znat kad iznjet vani....ja sam svoja vec iznjeo vani (pricamo o proslogodisnjim). Naravno ova prica moze i bez plastenika ali je ukoliko mozes i imas manji broj komada kao ja nosat to tamo amo. Kada budemo imali 100 komada nece biti smisla to radit i lomit leđa. Bio sam kod Marije i Andrije i znam da oni za svaki slucaj sklone neka drvca al da im je bas muka. :boxing:

Offline StariHrast

Odg: URADI SAM - PLASTENIK
« Odgovori #5 : 22-02-2017, 09:32:38 »
Preporucio bih ti da si postavis sjenilo od 30 do 50 posto zasjenjenja, kako bi lakse odrzao optimalnu temperaturu i visoku vlagu u plasteniku:)

Offline Andrija Zokić

Odg: URADI SAM - PLASTENIK
« Odgovori #6 : 22-02-2017, 21:56:26 »
Vjerujem da će ti podignit postotak preživljavanja kao i nama. Najlon stvarno izgleda tanak. Ima li snažnog vjetra kod vas?
andbonsai.com ~ andbonsai studio

Offline mansa12

Odg: URADI SAM - PLASTENIK
« Odgovori #7 : 24-02-2017, 12:55:18 »
nekako mi se cini kao tanak najlon  :zbunjen: sta ce biti kad zapuse vjetar?....
... Najlon stvarno izgleda tanak. Ima li snažnog vjetra kod vas?

Nemam iskustva oko toga koliko debeo treba da bude najlon, kupio sam specijalnu foliju za plastenike, 150 mikrona, 12m širine, sa unutrašnom stranu koja ne dozvoljava da vlaga kaplje nego se sliva.... valjda su Izraelci nešto preračunali prenego to proizveli  :dunno:..
Inače baš tog dana kad sam radio oko plastenika, bilo je vetra (e sad ne tornado, ali puhalo više od normalog) i sve je bilo OK.

Offline zen

Odg: URADI SAM - PLASTENIK
« Odgovori #8 : 24-02-2017, 13:52:45 »
Folija je uredu! Nadam se da si konstrukciju dobro učvrstio i povezao kako bi bila stabilna, foliju moraš dobro zategnuti, učvrstiti kopčama i obavezno ukopati. Kod malih plastenika najveći problem je ako imaš jedan otvor za prozraku pa kada ga zaboraviš zatvoriti kad puše jaki vjetar... Ono što je isto problem kod malih plastenika je što temperatura  i vlaga jako varira. Još jedan problem uzgoja u plasteniku je brzo širenje i napredovanje bolesti. No kao i za sve potrebno je iskustvo pa ćeš već nekako skužiti koje su prednosti i mane budućeg plastenika koje treba izbjegavati.

Offline Andrija Zokić

Odg: URADI SAM - PLASTENIK
« Odgovori #9 : 24-02-2017, 18:20:04 »
Onda folija nije dobro zategnuta. To ti treba napravit netko sa iskustvom.
andbonsai.com ~ andbonsai studio

Offline mansa12

Odg: URADI SAM - PLASTENIK
« Odgovori #10 : 18-05-2017, 15:45:09 »
Raport od dosadašnjeg iskustva sa plastenikom.
Prvo, preživeo je dosta vjetrova i ostao čitav, ali moram priznati da je najlon bio dopunski pričvrščen i zategnut, nakon komentara ovde na forumu  :smile:.
Drugo, sva ovogodišna yamadori drva su bila sklonjena u plasteniku i od 27 preživelo 20. Za mene zadovoljavajuči postotak. Nisu preživeli pet grabova koja su bili sakupljeni sa dosta korenja, sa juga zemlje, gde su temperature u to vreme bile veče nego ovde na severu, a uhvatilo ih je kasnije hladno vreme kad su več bili u saksijama. Grabovi sakupljeni ovde na severu svi preživeli. Oni su samo nakon dve nedelje u plasteniku počeli otvarati pupove. Na njih je pozitivno delovala veča temperatura nakon minusnih stepena koje su imali u prirodi. Nisu preživjele i dve divlje kruške.
Otkriče sezone je jasen. Ako do sada nisam imao uspeha u preživljavanju, ove godine 100%. Svi su bujno krenuli u plasteniku. Napravio sam jedan eksperiment sa primerkom koji je bio najjači i izvadio ga napolju ranije. Odmah je stao u razvoju i sad kasni iza onih koji su ostali  duže u plasteniku. Sad su svi napolju na suncu.
Drenovi sa kojima i do sada nisam imao problema razlistali jače ispod plastenika.
Bukve su isto iznenadenje. Svi primerci su bili sakupljeni sredinom Aprila, vegetacija oko njih je bila krenula, a kod njih pupovi nisu bili ni otvoreni. Nakon samo dva dana u plasteniku pupovi su nabubrili, a sve razlistalo nakon desetak dana. Eksplozija. Kad je vlaga u plasteniku počela da smeta na listovima sve je povadjeno napolju i za sada je OK.
Jedini glog koji je sakupljen ovu sezonu, nakon brzog razlistavanja u plasteniku stao je u razvoju. Pre neki dan je izvaden na sunce bez neke vidljive promene. Možda glog nevoli plastenike.
Treče, od drveta koja su bila presadjena ove sezone (grabovi, bukve i javorovi), a bila zastičena u plasteniku preživeli samo javorovi. Grabovi su vec krenula ka rajskim vratima, ali tu racunam i ona nepresadjena i problem sa njima je enigma za mene, a bukva koja je ostala u plasteniku se muči, grane pocele da crvene, mozda je toplina u plasteniku aktivirala neke funguse, a mozda je i kasnija hladnoca učnila svoje, a ona koja je presadjena i ostala napolju nema problema.

Offline mansa12

Odg: URADI SAM - PLASTENIK
« Odgovori #11 : 18-05-2017, 15:47:17 »
ZAKLJUČAK (možda preuranjen):
Plastenik - promenio dosta u mojim postupcima i shvačanjima ali ima još dosta da se uči (na primer kako tretirati drva u malom plasteniku, a ne ugušiti se)
Grabovi - fakju
Jasenovi - moja nova ljubav
Bukve - držim ih pod budnim okom i treba još vremena da počnem da vjerujem u njih.
Dren - lovju
Brestovi - nisam ih ranije spomenuo ali iznenadili - pozitivno
Zelenike - isto ih nisam spomenuo, ali pozitivno reagirala na plastenik. I primerak koji se mučio dve godine, nakon presadjivanja skromno je pustio nekoliko listica, i to je dobar znak. Oni su kandidati za ostajanje u plasteniku.
Buxusi - malo je falilo da kazem nevr mor, kad ono najizdrzliviji od svih. Niti jedan nije bio u plasteniku i svi preziveli surovo vreme napolju.
U kratkim crtama to je to.

Offline Andrija Zokić

Odg: URADI SAM - PLASTENIK
« Odgovori #12 : 18-05-2017, 20:33:38 »
Nama je plastenik definitivno podigao prosjek primljenih stabala ali je i stvorio neke manje probleme koje svake godine pomalo ispravljamo i reguliramo.
andbonsai.com ~ andbonsai studio