Dobrodošli, Gost. Prijavite se ili registrirajte. Propustili ste aktivacijski email?

Autor Tema: Raspoznavanje hrasta  (Posjeta: 1648 )

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline alexhor

Raspoznavanje hrasta
« : 21-04-2017, 21:00:16 »
Zanimljivo, imam dva hrasta u posudi, gotovo su jednako velika, iste debljine s istim brojem grana, iste kore, isti oblik listića, ista dužina peteljki (jako kratke kao lužnjak) , isti novi izrast na vrhu grančica s rozeticom od 4-5 listića. na istoj su sunčanoj poziciji, jedan kraj drugoga,  sve isto.

Jedina bitna razlika je da jedan ima mlade grančice zelene, i lišće žućkasto-zeleno, a drugi ima crvene grančice i lišće crveno. Naravno, govorim o mladim listićima koji su sad veličine cca 2-3 cm.

Zna li neko zašto je ta razlika, je li riječ o dvije vrste ili je stvar u nečem drugom?

Ako su životni uvjeti u pitanju, ovaj zeleni je sad u istoj posudi treću godinu, a crveni je ove godine posađen u posudu, do sad je bio u vrtu.  Supstrat im nije isti, jer crveni ima nešto smeđeg treseta u floreoporu, dok zeleni nema (ako to nešto znači u smislu PH ili što).
Nisam uspio naći baš ništa pametno na internetu, pa evo, pitam, a ujutro ću staviti i fotke da ilistruiram rečeno (sad mi je već mrak :)

Offline Helio

Odg: Raspoznavanje hrasta
« Odgovori #1 : 21-04-2017, 21:54:17 »
Ph utiče, ali to su nijanse iste boje, možda imaš Quercus rubrum ili Quercus robur (lužnjak) varietet purpurea.

Offline alexhor

Odg: Raspoznavanje hrasta
« Odgovori #2 : 21-04-2017, 21:58:38 »
Prošlog ljeta mislim da su zreli listovi bili iste boje, i ovaj što je sad mlad crven je definitivno bio zreo zelen. I za oba vjerujem da su Quercus robur, no sad su me iznenadili s mladim izbojima. Čini mi se da se takva stvar javlja i kod gorskog javora koji zna prolistati zeleno ali i crveno a kasnije se izjednači. Možda ima veze s onim čega pronalazi u supstratu, ili je nedostatak nečega. Dušika možda?

Offline Helio

Odg: Raspoznavanje hrasta
« Odgovori #3 : 21-04-2017, 22:09:34 »
Ma viš vraga sad kad si me podsjetio i meni je jap.javor jedan isto krenuo crven ,a drugi  nije ,a razlika je isto da je ovi "crveni" presađen sad. Isto su "tovljeni".

Offline Adrian

Odg: Raspoznavanje hrasta
« Odgovori #4 : 22-04-2017, 05:07:03 »
Normalno za hrastove i poljske javore. Kod mene u rasadniku sve nijanse osim plave...