Dobrodošli, Gost. Prijavite se ili registrirajte. Propustili ste aktivacijski email?

Autor Tema: Moj prvi pokušaj  (Posjeta: 1527 )

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Vladan

Moj prvi pokušaj
« : 02-05-2017, 21:16:48 »
Pozdrav svima, pročitao sam forum skoro "od korice do korice" :) i vidim da je ovo mjesto sa puno iskusnih i nadasve kreativnih ljudi kada je bonsai u pitanju. Nalazim se u Crnoj Gori i ovdje je situacija po pitanju uzgajanja i oblikovanja bonsaija praktično nepostojeća.
Čini mi se da imam solidnu teorijsku bazu da budem uspješan početnik, za praksu ćemo vidjeti :)

Uglavnom, nedavno sam izvadio jedan mali klen i grab pa bih volio da mi date komentare kako da ih oblikujem za početak, koliko da zalivam, pod uslovom da materijal ima ikakvog potencijala za dalji razvoj, pa makar i za učenje. Stavio sam ih u kuglice glinapora jer se drugačiji supstrat ne može naći i pored toga dodao manji dio treseta. Ako ne valja, slobodno pišite, ne valja ovo ništa, pokušaj ponovo kad zahladni :)

Offline Adrian

Odg: Moj prvi pokušaj
« Odgovori #1 : 02-05-2017, 22:05:41 »
Durmitor, putevi prema Ščurevcu, prema zaseocima Crna Gora, kanjon Pive, Gornji dio klisure Morača...   bogatstvo yamadorija crnogorice kakvo sam samo tamo vidio...

Offline Andrija Zokić

Odg: Moj prvi pokušaj
« Odgovori #2 : 03-05-2017, 10:14:34 »
Razmišljam u pravcu kao i Adrian. Materijal je početnički i vrlo prosječan u usporedbi sa onim što CG nudi. Ne bih se začudio da kod vas raste top klasa yamadorija u svjetskim okvirima.

Evo tema o zalijevanju. Kao što možeš vidjeti nije za svako stablo isto:
http://www.hobibonsai.com/index.php?topic=3797.msg56675#msg56675

Nemoj se previše zamarati oko oblikovanja prvu sezonu rasta nego se više potrudi da ti stabla postanu maksimalno zdrava.
andbonsai.com ~ andbonsai studio

Offline Radovan

 • Zaslužni član
 • *****
 • Postova: 1961
 • Lokacija: Nedelišće, Čakovečka 13
 • Total likes: 86
  • Donator foruma
Odg: Moj prvi pokušaj
« Odgovori #3 : 03-05-2017, 10:56:35 »
Moraš dobro paziti na zalijevanje jer cijeli glinopor-floreopor manje pije vodu nego lomljeni.Pa ti se brže isušuje supstrat.Radi sigurnosti možeš staviti malo više treseta i kontrolirati vlažnost supstrata.Drvca su ti dobra za trening i učenje,a za dalje traži jamadorije.Samo pogledaj kakvu robu imaju Andrija i Marija iz Dalmacije,a kod tebe ima još bolje-sami ti kažu.
Med Murom i Dravom Međimurski je cvetnjak!

Offline Vladan

Odg: Moj prvi pokušaj
« Odgovori #4 : 03-05-2017, 11:58:20 »
Rad Andrije i Marije je ipak svjetska klasa, prava umjetnička djela! Za onakve radove pored velikog znanja treba i razvijen osjećaj za lijepo.
Siguran sam da po CG planinama i primorju ima dobrog materijala jer ako nečega imamo, to su planine i surovi uslovi u kamenu pa se jednog dana nadam nekoj lijepoj maslini u posudi :)
Meni je sada bitno da naučim da prepoznam i izvučem pristojan startni materijal a da ne ubijem drvo, žao mi da idem sa krampom i kidam sve što se mom početničkom oku učini zanimljivo, ipak sam ja trenutno "obdanište" liga koji ima puno da uči :)

Takođe me zanima, ako nadjem materijal koji mi se učini da ima potencijala, da li ima smisla u proljece obrezati grane do nekog približnog budućeg oblika u posudi i pustiti ga do iduceg proljeca i onda izvaditi? Možda je tako manji stres po biljku i veća vjerovatnoća preživljavanja?

Evo par slika jedne divlje trešnje pa me zanima da li ovo može valjati. Valjda se koliko-toliko vidi na slikama, ima solidno deblo čini mi se i grane mu kreću nisko.

Offline Radovan

 • Zaslužni član
 • *****
 • Postova: 1961
 • Lokacija: Nedelišće, Čakovečka 13
 • Total likes: 86
  • Donator foruma
Odg: Moj prvi pokušaj
« Odgovori #5 : 03-05-2017, 20:26:01 »
Nije loša.Ako je drvo na čistini kao ova trešnja,onda obrezivanje dolazi u obzir ali je najbolje kada obrežeš onda i vadiš.Probaj orezati za primjer pa češ se sam uvjeriti što će se desiti.
Med Murom i Dravom Međimurski je cvetnjak!