Dobrodošli, Gost. Prijavite se ili registrirajte. Propustili ste aktivacijski email?

Autor Tema: Pomoć mladom Juniperusu  (Posjeta: 7652 )

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Raca

Pomoć mladom Juniperusu
« : 04-01-2019, 16:32:24 »
Dobio sam ovog Juniperus-a starog 4 godine na poklon. Prodavac ga je čuvao u stakleniku napolju. Nakon čitanja raznih foruma saznao sam da ova vrsta mora da bude napolju. Meni već 6 dana stoji unutra na temperaturi oko 21C. Imam jedino terasu koja nije na sunčanoj strani. Napolju je sada sneg i biće ga jos neko vreme. Temperatura je oko 0C.

 • Da li bi prebacivanjem drveta napolje ono doživelo šok prouzrokovan naglom promenom temperature?
 • Da li je možda bolji plan da ga neko vreme držim u kuhinji i da često otvaram vrata od terase da bi se drvo lakše adaptiralo na nisku temperaturu?
 • Ako se odlučim da ga prebacim napolje da li treba da pripremim kofu(kantu) sa peskom i da bonsai stavim u pesak ne bi li ga zaštitio od hladnoće i vetra?
 • Ukoliko je temperatura malo iznad 0C da li da ga zalivam tako sto ću ga na toplom potapati u vodu pa vraćati napolje na terasu?

Znam da su početnička pitanja, ali bih voleo da produžim ovom drvetu život.

Unapred hvala na savetima.

Offline Radovan

 • Zaslužni član
 • *****
 • Postova: 1967
 • Lokacija: Nedelišće, Čakovečka 13
 • Total likes: 86
  • Donator foruma
Odg: Pomoć mladom Juniperusu
« Odgovori #1 : 06-01-2019, 02:30:07 »
Omotaj teglicu sa agro-folijom ili nekim izolatorom i stavi je u kartonsku kutiju.Gornju stranu kutije prekrij sa prozirnom folijom i stavi uz zid na terasu.Ne potapati.Prije nego je staviš van malo zalij,kasnije kontroliraj samo vlažnost.
Med Murom i Dravom Međimurski je cvetnjak!

Offline Raca

Odg: Pomoć mladom Juniperusu
« Odgovori #2 : 06-01-2019, 13:32:48 »
Agro folija se nabavlja samo na veliko +100m.

Šta mislite o tome da se ukopa u pesak u drugoj većoj saksiji? Tako su mi preporučili prodavci.

Offline Radovan

 • Zaslužni član
 • *****
 • Postova: 1967
 • Lokacija: Nedelišće, Čakovečka 13
 • Total likes: 86
  • Donator foruma
Odg: Pomoć mladom Juniperusu
« Odgovori #3 : 06-01-2019, 22:08:29 »
To ti je ona bjela folija sa čime se prekriva povrće i gredice na vrtu.Imaš pakiranja od 10m- deblju i tanju-potraži u vrtnim centrima.Ovo ti je jednostavnije i bolje izolirano.Pjesak je kamen i isto je hladan ako je vani hladno.
Med Murom i Dravom Međimurski je cvetnjak!

Offline Radovan

 • Zaslužni član
 • *****
 • Postova: 1967
 • Lokacija: Nedelišće, Čakovečka 13
 • Total likes: 86
  • Donator foruma
Odg: Pomoć mladom Juniperusu
« Odgovori #4 : 06-01-2019, 22:09:53 »
Nije to PVC folija nego neka vrsta umjetne tkanine.
Med Murom i Dravom Međimurski je cvetnjak!

Offline alexhor

Odg: Pomoć mladom Juniperusu
« Odgovori #5 : 07-01-2019, 12:47:40 »
U svakom slučaju, njemu se unutra na 21 stupanj ne sviđa. Od toga je bolji negrijani hodnik ili garaža. Ako nemaš onda slijedi Radovanov savjet. Čini mi se da je posađen u nekakvoj zemlji za cvijeće pa moraš paziti na smrzavanje te "spužve". Dobro je saviti posudu na zemlju. AKo nemaš ovo gore rečeno platno, možda imaš jutenu vreću, pa to još zaštiti da se ne napije vode. MOžeš oko posude zabiti tri kolca pa preko njih staviti prozirnu najlonsku vreću do zemlje i evo ti mini plastenika. U proljeće te čekaju neki drugi radovi na drvetu, pa će iduće zime biti lakše.

Offline Raca

Odg: Pomoć mladom Juniperusu
« Odgovori #6 : 09-01-2019, 21:54:41 »

Offline alexhor

Odg: Pomoć mladom Juniperusu
« Odgovori #7 : 09-01-2019, 22:59:09 »
Ovo tražiš:

http://www.floraekspres.rs/flora/agril-folija-8258

U RS pod nazivima Lutrasil ili Agril, to je ono o čemu ti je govorio radovan.

Offline Raca

Odg: Pomoć mladom Juniperusu
« Odgovori #8 : 09-01-2019, 23:31:13 »
Hvala najlepse!

Javljam ako uspem da ga prebacim napolje. Trenutno je na temperaturi izmedju 15-20C u kuhinji gde je cesto otvoren prozor.

Plasim se da je vec izasao iz "zimskog sna" (pogledajte slike), pa sam jos uvek u nedoumici da li da prebacujem sad dok ima snega ili tek u kasnoj zimi ili na prolece.

Slike: https://imgur.com/a/hbjPwUT

Offline alexhor

Odg: Pomoć mladom Juniperusu
« Odgovori #9 : 10-01-2019, 00:01:45 »
Da ga vani pokrije snijeg to bi bilo super. Iako ćeš naći da netko može uzgajati junipera u sobi, malo je stvar kompliciranija. On treba najmanje tri mjeseca spavanja na nižoj temperaturi, odnosno da ne prelazi +15, iako je i to već puno. Otvaranje prozora u kuhinji ti nije neka metoda. To ti je kao da spavaš pa te netko svaki čas budi. Misliš da koristi? S ovom temperaturom gdje ga čuvaš njemu je proljeće, a moguće je da umre od gladi, jer je u kuhinji mrak. Da znam imaš veliki prozor itd. ali to je neusporedivo. Sitnim iglicama treba puno svjetla, i dovoljno sunca. A to u sobi nije to, zato kažem mrak. U svakom slučaju, poremećen mu je ciklus, tko zna u kakvom je supstratu, kompas mu se pokvario. Možda mu neće sad biti ništa, ali ćeš posljedice vidjeti tek kasnije. Moji su svi juniperusi vani, trenutno nema snijega, posude su na zemlji a stavio sam ih na stranu gdje mogu preko dana loviti južno zimsko sunce a od sjevera ih štiti zid. Temperature su bile ovih dana u minusu, i siguran sam da podnose do -5 bez problema. Bude li išlo niže, umotat ću posudu u nešto a drva eventualno pokriti platnom ili najlonom da ih zaštitim od vjetra, ili ih privremeno prebaciti bilo kamo, u podrum makar dok se temperatura ponovo ne približi nuli. Ne kompliciraj puno, jer ako je počeo tjerati mlade izdanke, već si malo uprskao situaciju, u kuhinji ćeš dobiti nezdrave, neotporne, duge zelene izdanke koje ćeš trebati prilagođavati u proljeće na vanjski zrak.  E da, a ovi dimovi u kuhinji, posebno ako imaš kuhanje na plin, to je katastrofa, lijepi se po svemu. I posuda ti je katastrofa, pretpostavljam da nema rupu na dnu, dakle nema drenaže, pa nemaš niti kontrolu nad vlagom, možda su mu noge u vodi. A i da ima rupu ne možeš zalijati na ovoj komodi. Evo, to je moje mišljenje, ako netko ima još koje, drugačije, savjetovat će te.

Offline Helio

Odg: Pomoć mladom Juniperusu
« Odgovori #10 : 11-01-2019, 21:56:56 »
Čitao sam dosta po američkim forumima o sličnoj situaciji,poklon juniperus u ovo doba godine iz plastenika. Svi su dobili odgovore od iskusnih bonsaista kao i ti ovdje-juniperus je za vani. Tako i kolege ovdje su rekli sve po pravilu.
No tamo su povratne informacije od dosta njih pokazale da juniperus iz plastenika ne može sad preživit temperature ispod +5 stupnjeva,pogotovo tako s mladim izdancima.. Bolje su prolazili ono koji su ga ostavljali u kući. Ja ti savjetujem da ga ostaviš unutra gdje nije grijano i zaljevat 1 u mjesec dana kad je već u tome u čemu je. I čim bude stalno 10 stupnjeva odmah vani s njim .

Offline Raca

Odg: Pomoć mladom Juniperusu
« Odgovori #11 : 20-03-2020, 17:12:07 »
Samo da se javim i zahvalim pogotovu na odgovru od Helio. Iako sam ga proslu zimu cuvao u kuhinji sa otvorenim prozorom uspeo je da prozivi prolece, leto i sad ovu zimu. Evo i slike. Pozdrav.

https://imgur.com/a/FJxQUHz