Dobrodošli, Gost. Prijavite se ili registrirajte. Propustili ste aktivacijski email?

Autor Tema: Prvi bonsai i totalni noobie  (Posjeta: 1574 )

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Zeljko

Prvi bonsai i totalni noobie
« : 08-05-2019, 06:33:39 »
Bok svima,
želja mi je uzgojit prvi bonsai. Malo sam čitao po internetu svašta na što sam naletio. Pa imam par pitanja oko nabave prvog bonsai i što sve odmah uz to trebam nabavit od alata i žice.
Preporučeno mi je da nabavim i to sam uspio nači u rasadniku u blizini: juniperus procumbes nana. Da li je to ok za mene totalnog noobiea?
Uz drvce obavezno moram nabavit i zemlju. E tu dolazim do prvog glavnog pitanja-što sve da kupim i u kojem omjeru da mješam? Čitao sam da je omjer 4:1 neorganska:organska komponenta. Što preporučate da kupim za prihranu?
Uz sve to ako imate volje da mi pomognete preporučite mi da odmah presadim i napravim orezivanje i ožičavanje?
Sorry na puno pitanja ali što više čitam to sve više imam pitanja a želja ostaje da barem probam i vidim da li je to uopće za mene. :smile:

Offline alexhor

Odg: Prvi bonsai i totalni noobie
« Odgovori #1 : 08-05-2019, 08:09:15 »
Dobrodošao na forum! Po svemu što si napisao vidi se da si se informirao i da znaš otprilike što ti treba. Jedino nisi siguran KAD ti što treba. Definitivno si ti osobno dobar za bonsai. No, kako učimo da drveće raste sporo ali kontinuirano, ne smijemo ih od početka pritiskati. Ti bi odmah obavio sve radnje o kojima si pročitao. Uz drveće smo naučili da jednako oprezno treba postupiti i s bonsai početnicima. Prevelika brzina vodi u frustraciju i nana ti postaje prvi i zadnji bonsai. Ako zaista imaš volju, moj ti je prvi savjet: prikoči. Nema trčanja, prohodajmo zajedno tvoj početak. Neke se stvari rade u određeno doba godine, a ne bilo kad. Imamo bonsaiste s iskustvom po regiji, posjeta svakom od njih bi ti mogla biti vrlo korisna i praktična. Po tvojoj lokaciji vidim da imaš najbliže ljude u Koprivnici, Ludbregu, Nedelišću, Čakovcu ( gdje čak možeš nabaviti svoje prvo drvo koje se već trenira za budući bonsai). U međuvremenu - učenje. Za početak se možeš čuti s Cokijem, on ti je najbliže, u Kc. Probaj u poruci, pa ako ne vidi, javi mi se da vas povežem telefonski.

Offline Zeljko

Odg: Prvi bonsai i totalni noobie
« Odgovori #2 : 08-05-2019, 08:45:33 »
Hvala puno na odgovoru.