Dobrodošli, Gost. Prijavite se ili registrirajte. Propustili ste aktivacijski email?

Autor Tema: Ima li spasa? Ficus Ginseng  (Posjeta: 2740 )

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline ChmT

Ima li spasa? Ficus Ginseng
« : 05-05-2019, 18:57:40 »
Pred jedno 2 godine sam kupio ovaj Fikus u Ikea:

Izgledao je kao na slici.

Ubrzo nakon što sam ga donio kući izgubio je preko pola lišća ali se nakon što je otpadanje stalo pojavili novi i imao ih je dosta iako ne kao kad sam kupio. Iz donjeg grmića je najmanje probijalo i tako prema gore postepeno sve više. Najgornji je bio najbujniji. Onda je opet kako je došla zima počelo otpadati lišće i na donji grmić se nije nikad vratilo a o ostali su bili slabi.

Odlučio sam, nedugo kad je malo zatoplilo, staviti ga na balkon jer sam mislio da mu svjetla fali no na balkonu je još uvijek bilo relativno hladno i možda ga to dokrajčilo Uglavnom otpalo svo lišće pa sam ga vratio unutra gdje inače stoji u dnevnom boravku i sad izgleda ovako, blagi užas. Osim što sam ga na balkon odnio također sam ga tada dosta obrezao jer bilo je loših grančica iz kojih se činilo da lišće neće probiti nikad pa sam ih uklonio da zdrave grančice imaju mjesta.


Imate li koji savjet kako sad zalijevati? Ima li mu spasa? Da ga pustim samo i čekam?

Offline alexhor

Odg: Ima li spasa? Ficus Ginseng
« Odgovori #1 : 06-05-2019, 23:00:18 »
Dobrodošao na forum! Meni se čini da se možeš polako oprostiti od njega. No ne zamjeraj si. Ovakvi fikusi koje kupuješ u prodajnim centrima su predodređeni da dožive kratki život, posebno kod početnika. Na žalost, pitanja o brizi za ovu biljku bi se trebala postaviti prije otvaranja novčanika. Vjerujem da bi te većina na ovom forumu pokušala odgovoriti od kupnje. Ali ne zamjeraj sebi, ovo je komercijalni "bonsai" namijenjen masovnoj prodaji ali neprilagođen podneblju i znanju novih vlasnika. Potraži na forumu više o Ficusu Ginsengu, pronaći ćeš još naslova s istom problematikom.

Offline Radovan

  • Zaslužni član
  • *****
  • Postova: 1967
  • Lokacija: Nedelišće, Čakovečka 13
  • Total likes: 86
    • Donator foruma
Odg: Ima li spasa? Ficus Ginseng
« Odgovori #2 : 07-05-2019, 20:09:56 »
Šokirao si ga,nisi ga smio iznjeti van.Mora noćna temperatura biti najmanje 15 stupnjeva.Možda ti potjera,nikad se nezna.
Med Murom i Dravom Međimurski je cvetnjak!

Offline ChmT

Odg: Ima li spasa? Ficus Ginseng
« Odgovori #3 : 07-06-2019, 08:09:59 »
Držim ga sada i dalje unutra i redovito zalijevam.
Na donjoj trećini stabla na nekoliko mjesta su počele izlaziti grančice sa lišćem. Ja se nadam da se ipak polagano oporavlja. Jedino me muči što nema niti jednog lista na starim postojećim grančicama. Možda i to probija a možda su i mrtve te grančice.
Stavit ću fotku kad budem doma.

Offline ChmT

Odg: Ima li spasa? Ficus Ginseng
« Odgovori #4 : 23-09-2019, 15:09:38 »
Da updateam stanje. Jako puno novih lisnatih grančica probilo do ovog prvo zavijutka. Dalje ne mrda. Dali je moguće da je drvo iznad tog dijela skroz mrtvo ili postoji šansa da se dobije s vremenom?

Offline Helio

Odg: Ima li spasa? Ficus Ginseng
« Odgovori #5 : 23-09-2019, 20:23:00 »
Zareži lagano  skalpelom koru uzdužno, ako nema zelenog mrtvo je.