Dobrodošli, Gost. Prijavite se ili registrirajte. Propustili ste aktivacijski email?

Autor Tema: Ligustrum vulgare  (Posjeta: 3864 )

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline vilena

Ligustrum vulgare
« : 16-03-2020, 12:30:08 »
Imam bonsai drvce, Ligustrum vulgare odnosno Kalinu. Nisam naišla neke konkretne savete na netu pa ako neko zna super. Naime, drvce je presađivano dva puta a pošto je listopadno i držim ga u sobi, opada lišće i raste novo non stop. Valjda ima neki svoj ciklus. Međutim sada je odjednom svo lišće opalo - i mlado i ono starije. Zaista ne znam šta da radim. Stavila sam i malo humusa pre jedno mesec dana tokom presađivanja i ne zalivam ga previše ni premalo. Korenje sam isto ošišala.  :question:

Offline LONICERA

Odg: Ligustrum vulgare
« Odgovori #1 : 23-03-2020, 21:58:11 »
Pozdrav. Ligustrum je vanjska biljka, a s obzirom da si ga držala u sobi nije imao svoj prirodni ciklus. Moji ligustrumi prezimljavaju vani , eventualno si ga mogla držati u negrijanom prostoru. Ovako nisu imali fazu mirovanja i sad su se iscrpili. Također mislim da ni supstrat nije dobar. Dva puta presađivan? U kojem roku? Rezanje korjena? Dali je bilo potrebno? Zalijevanje ovisi o tome koliko se supstrat suši. Meni se čini da si napravila dosta greški u prevelikoj brizi oko biljke. Sad ti predlažem da ga staviš u negrijan prostor, kad se tu malo privikne i vani ne bude minusa, stavi ga van. Zalijevanje sad ništa dok se supstrat ne
prosuši. Nakon nekog vremena ćeš vidjeti dali će krenuti, iako sumnjam. Ovdje na forumu ima dosta o ligustrumu, supstratu... Čitaj i možda ti više toga bude jasno. Ako zapneš pitaj, uvijek netko odgovori. Često se na početku suočavamo s neuspjesima, ali na greškama se uči. Sretno.

Offline vilena

Odg: Ligustrum vulgare
« Odgovori #2 : 26-03-2020, 21:15:17 »
Presađivan je  2x za dve godine.

Hvala na savetima!