Dobrodošli, Gost. Prijavite se ili registrirajte. Propustili ste aktivacijski email?

Autor Tema: Uzgoj drveta od sjemena - savjeti  (Posjeta: 3435 )

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline marac_k

Uzgoj drveta od sjemena - savjeti
« : 17-07-2020, 14:17:05 »
Odlucio sam posaditi drvo (radi se o quercus suber, iberijski hrast) i iskusati se u uzgoju biljke od starta. Ovo mi je prvi put i nemam iskustva sa uzgojem drva od sjemena. Informirao sam se dosta po raznim internetskim stranicama, ali nigdje nisam uspio naci sistematican pregled ili prirucnik sa detaljima kako krenuti i kako tretirati mlado drvo u prvih par godina. Meni osobno je problemt i to sto razni forumi i razne web stranice nude i razne informacije, nekada oprecne ili nejasne.

Da li netko od vas ima iskustava sa hrastom, ili mozda cak iberijskim hrastom?  Ako ne sa tom biljkom, imate li mozda neke upute, savjet ili referencu za neki forum ili web stranicu gdje pocetnici mogu naci neke relevantne i kompletne informacije oko njege drveta u ranim fazama?

Pozdrav svima :)

Marko

Offline alexhor

Odg: Uzgoj drveta od sjemena - savjeti
« Odgovori #1 : 17-07-2020, 16:13:42 »
Dobrodošao na forum.
Napisao si posaditi, a kasnije iz teksta je vidljivo da želiš POSIJATI drvo. Čeka te nepregledno more stvari koje trebaš naučiti. Kako si rekao da si jednom nogom u svijetu biljaka onda pretpostavljam da su ti jasne neke dendrološke konstante i hortikulturalni principi. Sistematski priručnik za razvoj bonsai hrasta od sjemenke ne postoji jer to nitko ne radi :) A što se tiče bonsaija, odabrao si najduži, višegeneracijski put da bi od sjemenke napravio drvo. Odabrao si isto tako jedno od težih drva za uzgoj. Da mi danas netko kaže da nakon svega što sam naučio moram posijati hrasta i napraviti makar mali shohin, vjerojatno bih odustao, ali kad bi baš morao onda bih, poštujući da je hrast poznat po svok snažnom centralnom korijenu, napravio ovako:
- u proljeće sjeme u propusni supstrat, u neku posudu, u hladovinu, dok ne proklije (ili najbolje u malo plastično klijalište, transparentnu kutiju)
- kad iznad kotiledona izbaci prvi list, napravio bih od tog klijanca reznicu (nježno otkopati, klijanac će vjerojatno imati jedan dugi centralni korijen. napraviti oštri rez na mjestu gdje bijela boja korijena prelazi u zelenkastu stabljiku, te ponovo staviti u klijalište u mješavinu treseta i pijeska)
- održavati vlagu unutar klijališta, kad se ponovo pojave znakovi rasta vjerojatno se reznica zakorijenila pa je prve godine treba održavati živom, pustiti da raste u visinu
- prema mogućnosti se mini plastenik otvara na kratko ili se biljka na kratko stavlja izvan, pa sve duže dok se ne privikne na vanjske uvjete
- preko zime zaštititi sklanjanjem u hladni negrijani prostor s minimalnom vlagom (ovo je razlog zašto bih radije sijao u posudu nego direktno u dvorište)
- sljedeće proljeće počinje avantura, ako je dovoljno velik, presadio bih ga na otvoreno, s podloškom ispod korijenja da osiguram plosnatiu korijenovu balu, sadnja na otvoreno će ti dati najbrži rezultat debljanja grana i stabla.
- u razvoju do nekakvog mini stabalca će ti trebati nekoliko godina u kojima moraš osigurati da drvo ima karakter (moving), metode mogu biti žicanje (svijanje glavnog stabla u neki oblik), cut&grow (odrežeš iznad prve vidljive grane koja onda postaje vrh pa iznad druge itd)  ili bend&cut (savineš vrh kod prve grane, pa ga prikratiš na dva pupa a prvu granu pustiš u novi vrh koji ćeš savijati). Sve u svemu mukotrpan posao u kojem te čekaju brojni problemi poput zaboravljhenih zalijevanja, nevremena, hladnoće, nametnika, bolesti, presađivanja itd.

Tako bih ja napravio, ali ne bi sam sebi garantirao uspjeh niti bih očekivao kvalitetno drvo za svoga života.

Drugi prijedlog je da tamo negdje odeš u šumu o nađeš hrast debljine ruke s dobrim nebarijem, pa nakon što savladaš tehnike iskopavanja drveća iz prirode (yamadori) i njegovog preživljavanja u prvoj godini, imaš već druge godine rezultat za koji će ti od sjemenke trebati 20 godina :) Sretno :)

Offline marac_k

Odg: Uzgoj drveta od sjemena - savjeti
« Odgovori #2 : 18-07-2020, 11:13:21 »
Hej Alex :) Hvala ti na odgovoru. Svega sam svjestan ali razmisljam na nacin da nemam sta izgubiti, samo mogu nauciti :)
Yamadori je svakako dobar savjet i to je nesto sto sam vec probao kao paralelan projekt i za sada daje dobre rezultate :)