Dobrodošli, Gost. Prijavite se ili registrirajte. Propustili ste aktivacijski email?

Autor Tema: Vrsta i briga(Kineski brijest ili ne?)  (Posjeta: 3964 )

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline prigi21

Vrsta i briga(Kineski brijest ili ne?)
« : 27-08-2020, 14:27:17 »
Lijep pozdrav,
Na poklon sam dobio bonsai, imao je i oznaku na kojoj je pisalo da je rijec o zelkovoj sinici, no gotovo sam siguran da je rijec o kineskom brijestu pa me sad zanima jesam li u pravu i kako da se brigam o njemu. Zbog odredenih razloga drzao bih ga unutra, a sad zanima me smijem li i kamo ga staviti (npr. na prozorsku dasku ili treba neku polusjenu ili slicno kao sto je na slici)
Hvala

Offline prigi21


Offline prigi21


Offline prigi21

Odg: Vrsta i briga(Kineski brijest ili ne?)
« Odgovori #3 : 28-08-2020, 12:53:34 »
Moze molim vas neki savjet, da mi ne istrune?

Offline alexhor

Odg: Vrsta i briga(Kineski brijest ili ne?)
« Odgovori #4 : 30-09-2020, 10:19:11 »
Stara priča, ljudi vole poklanjati bonsai iz dućana jer misle da je to cool. Činjenica je da niti onaj koji ga je prodao, pa zatim onaj koji ga je kupio, kao ni onaj koji ga je dobio ne znaju previše o njemu i najčešći rezultat je da poživi još par mjeseci i onda....
No moraš znati da su to brzorastuće biljke, koje se proizvode u desetinama tisuća i svrha im je zarada. Poželjno je imati nekakvo bonsai iskustvo prije nego se odlučiš za ovo. Prva operacija je presađivanje jer ove su biljke u neodgovarajućem supstratu za dugotrajan život. S tim je povezano da se bonsai ne presađuje kad se sjetiš nego u najpovoljnije vrijeme. Bitno jei u što se presađuje i kako se presađuje.
Eto, oprosti na ovoj lekciji, ali ovo pišemo na forumu valjda po stoti put (šteta da nisi pretražio forum) jer svi traže instant rješenja i recepte. Bonsaist treba naučiti neke principoe i osnove da bi se drvetu mogao posvetiti i da bi ga mogao razumijeti i znati što mu treba, te kako drvo općenito živi. Zaključno, s ovim si drvetom trenutno u lošoj poziciji, tako da se spremi na razočarenje.

E sad. konkretno, kineski brijest nije drvo našeg podneblja i on ne preživljava zimu vani, tako da ga moraš držati unutra. Vani može biti preko kasnog toplog proljeća i ljeta kad su dugi topli dani, bit će ti zahvalan. Sad se možeš nadati da će preživjeti u ovom supstratu u kojem je. Najbrže ćeš ga ubuti nezalijevanjem i prezalijevanjem. Dakle, već sad se uči strpljenju i provjeravaj bar jednom dnevno kakva je situacija. Kod tebe će biti tako da će ti gornji sloj ovog supstrata djelovati suho a donji sloj će moguće plivati, što ti otežava smislenu kontrolu i dobar balans, ali pokušaj da ima vlage, ali da ne bude natopljeno. Prati biljku, dok je takva kakva je, u redu je, čiv vidiš promjene, nešto se događa. Tu ti treba svee znanje da bi interpretirao što se događa. Predugo bi bilo sve pisati. Ako izdrži do proljeća, tada bi ga se moglo presaditi u dobar supstrat gdje ćeš imati kontrolu nad vlagom, a do tada imaš vremena naučiti kakav supstrat bonbsaiju treba (pregršt toga na forumu). Na prozoru ga možeš držati ali nemoj na južnom na prejakom suncu, u svakom slučaju, treba mu puno svjetla. Kineski brijest može ostati zelen ali može biti i listopadan, to ovisi o uvjetima u kojima raste. Nemopj ga držati iznad radijatora niti blizu nekih vrata gdje će ga svaki put propuhnuti drugačija temperatura itd. Sretno!