Dobrodošli, Gost. Prijavite se ili registrirajte. Propustili ste aktivacijski email?

Autor Tema: Bonsai maslina  (Posjeta: 13275 )

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Dora28

Bonsai maslina
« : 23-04-2022, 14:56:39 »
Pozdrav, potpuno sam nova u uzgoju bonsaija. Kupila sam mladicu masline, zivim u Dalmaciji i htjela bi ju pretvoriti u bonsai. Imate li kakve savjete? Trenutna visina je 20 cm a promjer debla 2.5 cm. Prilozit cu slike. Trebam li ju ove godine presaditi, koliko da ju cesto zalijevam? Svaka informacija je dobrodosla. Smijem li ju malo rezati sad ili da ju samo odrzavam zalijevam i gnojim do sljedeceg proljeca?

Offline alexhor

Odg: Bonsai maslina
« Odgovori #1 : 23-04-2022, 23:24:47 »
Najjednostavniji odgovor je da živi u propusnom supstratu i da je redovito u takvom supstratu zalijevaš. Drvo mora ojačati pa tek onda možeš razmišljati o bilo kakvoj estetici. Vi početnici ste nestrpljivi i vrlo rano bi nešto rezali kratili, oblikovali, radili bonsai. No to nije potrebno, samo redovitas briga i dobri uvjeti za rast, tako će biljka vrlo lako podnijeti naknadne operacije. Strpljenje je osnova bonsaija, on se radi brzinom drveta.

Offline Dora28

Odg: Bonsai maslina
« Odgovori #2 : 23-04-2022, 23:31:44 »
 A kakav supstrat mi predlazete? Ona je sad u zemlji, hocu li ju prebacivati u plicu posudu i supstrat ili tek dogodine?

Offline alexhor

Odg: Bonsai maslina
« Odgovori #3 : 25-04-2022, 07:36:25 »
Na ovom forumu ima puno toga napisanog o supstratima, poa valja potražiti.
Ukratko:
- biljke koje rastu u nekom tlu u prirodi (bilo kojem) neće jednako tako rasti ako im to tlo stavimop u posudu. Razloig je posuda. Različita je biodinamika istog tla u prirodi i u posudi. Za sezonsko cvijeće je možda u redu, jer to obnavljamo gopdišnje, ali drvo traži višđe mira i stabilnosti.
- zato u bonsaiju radimo posebne supstrate koji su uglavnom sterilni (pa nema raspadanja ili je ono smanjeno), imaju granulaciju koja osigurava dovoljno međuprostora za zrak (kisik) i propusna je), sadrži elemente koje imaju određeu retenciju vlage, tj. zadržavaju vlagu pri zalijevanju i otpuštaju korijenju tijekom dana)
- sastav supstrata ovisi o vrsti drveta ali i o vlasniku tj nejegovom ražimu zalijevanja, podneblju itd.
- supstrat se uglavnom sastoji od npr. ekspandirane gline (Floreopor), Vuzlkanskog kamena (Pomice ili slično), nekog treseta. Ima brojnih elemenata sličnih svojstava kao navedeno i njihova dobra kombinacija opsigurava uvjete koji su potrebni. Za više o supstratima i primjeni ne bi bilo loše naći neku radionicu, pa se tamo u razgovoru može saznati puno i "uloviti" princip.
- tvoja maslina bi trenutno najbrže napredovala posađena nekamo u vrt, pa tek kad bude spremna, onda u posudu. Za sad ne razmišljaj o plitkoj posudi, drvo dobiva plitku posudu na kraju kad je već formirano, u tvom slučaju, možda za 5-10 godina. Ne žuri, strpljenje je odlika bonsaista.
- ako nemaš iskustva, i ne isplati ti se za jednu biljku kupovati vreće da bi napravila kilu supstrata, probaj nabaviti neki hotov supstrat za kaktuse, taj obično ima granulaciju i propusnost, a na posudi moraš (nadam se da znaš) imati najmanje jednu veliku rupu jer se voda ne smiuje zadržavatri na dnu posude. Zalijevaj redopvito na način da voda protiče kroz supstrat i natapa ga, a sav višak mora iscuriti. Naravno, zalijevati će vjerojatnoi trebati jednom dnevno, za vrućina i više puta.

Offline tratinčica

Odg: Bonsai maslina
« Odgovori #4 : 08-05-2022, 14:27:52 »
Lijep pozdrav Dora, a i svim članovima ovdje.
   Evo slučajnosti, osim što smo se našle u sličnoj situaciji, nalazimo se i u istom gradu  :jupije:
   Također sam neki dan kupila malu maslinu u rasadniku i danas sam je odlučila smjestiti u novi dom za sljedećih nekoliko godina. Tome se bar nadam i priželjkujem. Mislim da će biti interesantno pratiti se i razmjenjivati iskustva.
Evo moje masline ( koja bi trebala postati bonsai):