Dobrodošli, Gost. Prijavite se ili registrirajte. Propustili ste aktivacijski email?

Autor Tema: Katsura  (Posjeta: 11234 )

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline TinyMeow

Katsura
« : 02-06-2022, 20:28:09 »
Pozdrav svima,

nova sam u svijetu bonsaia, napokon imam mogućnost započeti s biljkom Acer Palmatum "Katsura". Spašena je iz Lidla.

Vidim da dosta ljudi stavlja bijeli treset i glinene granule, ili nešto slično što ima pri ruci. Ja trenutno samo imam Compo supstrat za uzgoj biljaka: https://www.bauhaus.hr/zemlja-za-zacinsko-bilje/compo-supstrat-za-uzgoj-bilja/p/20933335 Bi li to valjalo u mješavini s nečim drugim?

COMPO SANA supstrat za sjetvu ljekovitog bilja visoke kvalitete. Sadrži sve bitne hranjive tvari i dodatke za optimalan rast te je pogodno za sadnju sadnica, mladih biljaka, ljekovitog bilja i začina. Optimizira formiranje korijena i razvoj korijenskog sustava sadrži aditiv vulkanskog podrijetla za pravilno provjetravanje i vlagu. Supstrat garantira brže nicanje i snažan porast biljaka.

Planiram uzeti Liaflor granule https://www.bauhaus.hr/glinene-granule/glinene-granule-816-mm/p/22516325, no nemam pojma koji mi je dobar treset za uzeti u Bauhausu?

E sad biljkica je tu, vjerujem da ima dosta rezanja:
https://i.imgur.com/5cZ1ZCR.jpg
Katsura

https://i.imgur.com/7ngevP6.jpg
Katsura

https://i.imgur.com/4tCfrPC.jpg
Katsura


Ako netko na području Zadra ima vremena i volje pokazati kako najbolje postupiti s prvom biljkom, spremna sam donit zemlju, posudu i poslušati sve savjete! :worthy:Offline alexhor

Odg: Katsura
« Odgovori #1 : 02-06-2022, 22:51:48 »
Dobrodošla na forum. Mislim da bi trebala malo prokrstariti po forumu gdje ima dosta toga o supstratima. S obzirom da nemaš ono što treba, dobro je znati principe. Posuda treba biti s rupama da se u njoj ne zadržava voda. Supstrat treba biti propustan, da voda lako protiče kroz njega (pri čemu u šupljine supstrata uvlači kisik). Ove kuglice su eventualni dobar materijal ali bi trebala naći načina da ih zdrobiš u sitnije dijelove da butdu otprilike 2-6mm. No taj materijal ti neće zadržavati previše vlage i trebat će češće zalijevati. Dodatak treseta bi bio bolji, ako ga baš nikako nemaš ona i onaj Compo može pomoći, ali ga ne bih stavio više od 20% na ukupnu količinu. Što se tiče rezanja, nemoj s tim žuriti. Prvo zdravlje onda ljepota. Trebaš razviti snažni korijenovu balu i vigorasto zdravo drvo za nastavak oblikovanja. Do tada ga pusti nek "divlja" i nek se oporavi od Lidla. Sretno!

Offline TinyMeow

Odg: Katsura
« Odgovori #2 : 03-06-2022, 11:35:59 »
Hvala na odgovoru.

Prvo zdravlje onda ljepota.
Ooo slažem se. Samo pomalo, bez žurbe.

Proučila sam o supstratu i mislim se staviti zdrobljene granule/bijeli treset u omjeru 80% / 20%. Budem malo prošvrljala po dućanima oko Zadra, ako ne nađem bijeli treset, ide ova zemlja. Da stavim cijele granule na dno tegle?

Trebam li već sad presaditi te ga onda pustiti da buja na balkonu ili da ipak pričekam neka hladnija vremena? Da ga presadim odmah u plitku posudu ili da ga pustim još neko vrijeme u ovoj?

Offline alexhor

Odg: Katsura
« Odgovori #3 : 03-06-2022, 12:55:24 »
Na dno posude svakako krupnije granule. I naravno propisne rupe. Sad nije vrijeme za presađivanje, ali se može napraviti tzv. zamjena posuda (pot swap). To podrazumijeva presad u veću posudu bez diranja originalne korijenove bale i zemlje. Dakle na dno nove veće posude (da je veća bar 3-4 cm sa svake strane) krupnija granulacija, kompletan sadržaj sadašnje posude pažljivo na sredinu, te dopunjavanje složenim novim supstratom do rubova nove posude. To će omogućiti razvoj korijenja u novi supstrat bez da se postojeće korijenje sad remeti na bilo koji naćin. U proljeće ide druga priča.
Zalijevati pažljivo jer ovaj postojeći supstrat je poput spužve, to je ovima u Lidlu bilo ok, proda se prije nego nastanu problemi.