Dobrodošli, Gost. Prijavite se ili registrirajte. Propustili ste aktivacijski email?

Autor Tema: Ficus ginseng microcarpa  (Posjeta: 8038 )

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline M✨

Ficus ginseng microcarpa
« : 02-07-2022, 08:02:28 »
Pozdrav svima,
treba mi pomoć. Imam ficus ginseng microcarpa kojem se je počelo nešto događati sa listovima, neki listovi su se kao  skvrčili. Što mislite od čega je to? Kako mu mogu pomoći? Gdje griješim?
Unaprijed zahvaljujem na odgovoru!

Offline alexhor

Odg: Ficus ginseng microcarpa
« Odgovori #1 : 02-07-2022, 09:03:29 »
Dobrodošla na forum.

Savijanje listova na ginsengu može se pojaviti iz više razloga.

Previše sunca -  ginseng je tolerantan na sjenu, izravno sunce ga umara. Drži ga u sjeni s puno svjetla
Preniska vlaga -  ginseng ne voli suhi zrak i mjesta kod radijatora ili grijanih površina
Nepravilno zalijevanje - vrijedi za sve biljke, bez vode ne može, a previše vode ih ubija (jer se uguši korijenje), zalijevati tek kad se prvih nekoliko centimetara površine osuši, supstrat mora biti propustan, voda se ne smije zadržavati u posudi
nametnici - pogledaj donju površinu skvrčenih listova, ako vidiš nametnike, ukloni te listove
hladnoća - ginseng ne voli preniske temperature, najboilje raste na 20-30°C, već ispod 16 ima neke primjedbe i zastaje

U svakom slučaju, kao što kažeš, "nešto" se događa. Provjeri sve gore navedeno i eventualno napravi promjenu. Moj ginseng je u ljetno vrijeme smješten vani, a tek kad se snize temperature onda ide unutra. Iz iskustva poretpostavljam da je tvoj problem zalijevanje, jer je to najčešći slučaj. Ljudi brinu o biljci pa zalijevaju, i onda kad se nešto pčne događati, prva pomisao je da ga treba još zalijati. A ne treba. Mogu ti predložiti, a to će od tebe tražiti malo više angažmana, da ga u proljeće presadiš u neki propusni mixani supstrat (o supstratima potraži više na ovom forumu), a kako vjerojatno nemaš sve elemente za nabaviti, niti ti se ne isplati za jednu biljku, najbliže što ćeš eventualno naći je neki supstrat za kaktuse koji ima slične karakteristike. Ima različitih proizvoiđača, ali potraži nešto što sadrži granulirane elemente, na dodir je poput sitne riže. Presadi u posudu s dobrim otvorima, bez donje posudice, na dno stavi nešto krupnije za drenažu, pri sadnji štapićem pročačkaj da supstrat uđe među korijenje i da nema zračnih džepova. Tako pripremljenu biljku trebaš zalijevati redovito, na način da zalijevaš "prekomjerno" da voda kroz posudu i supstrat "procuri". Druga metoda, da ga skupa s posudom uroniš u neki lavor ili sličniu posudu, ostaviš da desetak minuta da se čestice supstrata "napiju" vode, te ga zatim ocijediš). Kad se ocijedi, možeš ga staviti na suhu podložak (ako je unutra) da ti se dodatrno ne cjedi po podlozi. Ako ga držiš vani, samo ga dobro zaliješ i pustiš nek iz njega curi. S propusnim granuliranim supstratom ga ne možeš prezalijati jer se u njemo zadržava samo ona voda koju čestice upiju, te se ona ne zadržava u posudi i ne guši korijenje. Naravno, kako i svako rješenje, i ovo ima negativnu stranu, nema zaboravljanja zalijevanja, jer propusni supstrati se relativno brzo isušuju. Mi bonsaisti koji imamo više drveća navikli smo na svakodnevno zalijevanje bez iznimke (osim za kišnih dana), ali nekome tko nije vičan, može se dogoditi da bi preskočio jedan ili više dana. Jedina nepoznanica je što tih "kaktusnih" supstrata ima raznih, pa ako je u njemo previše onoga što liči na običnu "zemlju za cvijeće" onda nije dobar jer će upijati kao spužva, a onda si na istom. Ako ima tamo nekih resursa, pogledaj pronalaziš li kakve materijale pod nazivom, Floreopor, Pomice, treset, vulkanski kamen, lava, išta što ima granulaciju 2-5 mm. Ako nađeš onda možeš napraviti i vlastiti priručni mix.