Dobrodošli, Gost. Prijavite se ili registrirajte. Propustili ste aktivacijski email?

Autor Tema: Orezivanje u prirodi prije vađenja, da ili ne?  (Posjeta: 33154 )

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Goran Cajko

Odg: Orezivanje u prirodi prije vađenja, da ili ne?
« Odgovori #15 : 05-10-2007, 15:34:20 »
Ima još jedna zanimljiva stvar za raspravu. Sad moram ići tak da nemrem pisati više, ali evo da si promislite.
Kaj velite na ono da se korijen nakon vađenja dobro ispere ispod šlaufa i tek onda posadi u kantu?
Ja nisam za to iz više razloga, ali me zanima imate li vi neko svoje mišljenje i iskustvo u vezi toga  :blink:

Nit ja nisam za to ispiranje, no imao sam u svojoj karijeri par takovih seansi na već "gotovim" drvcima iz posude. U pitanju je bila samo bjelogorica otpornijih sorti i serisa. Sve je živo.
Primjenjivanje ovoga na biljkama iz prirode nije po meni preporućljivo.

Offline Marija

Odg: Orezivanje u prirodi prije vađenja, da ili ne?
« Odgovori #16 : 05-10-2007, 15:40:25 »
Zvijezda vodilja je jedan hrast koji obrađujem u vrtu svojih šefova. Zamoljen od njihove strane da pogledam dali se od dotićnog može nešto oblikovat. Pogledao te zakljućio da možemo probati. Bile su to dvije šibe visine dva metra s vrlo malo sekundarnih grana. Jedna uklonjena na račvanju na nulu, a druga skraćena na pola metra i istovremeno ožićana ( u ovo doba godine). Već iduće godine rast je bio toliko jak da je rana od grane blizanke skoro pa nestala. Jak korijen izbacivao je velike izboje koji su bili rezani do 5-6 puta godišnje. Razgranatost je nevjerovatna, pa smo kroz dvije godine dobili smo vrlo ljepo drvo. Sljedeći korak će biti otkopavanje i kraćenje korijena tako da kroz dvije sljedeće godine bude u posudi. Ovo nikada ne bi dobili da se drvo prvobitno izvadilo pa onda gradilo krošnj u posudi. Debljina debla u ove mislim tri godine je sigurno četri puta veća.

Potpuno se slažem s tobom, tako je izbojna snaga stabla bila znatno veća i bolje si zgusnuo krošnju. To je pozitivna strana toga .... ALI jedno je stablo u prirodi a drugo doma u vrtu....

Zamisli da u kršu pripremam stablo npr. 4 godine .... savršeni zdepasti grab...

1. upitno je što će se s njim događat tih godina u prirodi, u moje oblikovanje se može umiješati recimo ovca (to je blaži slučaj) i doraditi ga... ili ga neki pastir ili seljak može iz čista mira posjeći ... ili se može naći taman na trasi vodovoda u u izgradnji za Pripizdinu Donju.... i stradati od bagera... ili od požara .... baš tu se može spustiti NLO i sve u krugu od 300 m spaliti... mogućnosti za sranje su bezbrojne...  ;)

2. ako ipak izbjegne sve gore navedeno i preživi te 4 godine pa dobijem divnu savršenu krošnju, kad ga odem izvadit ispadne da ga ne mogu izvaditi bez velikih oštećenja korijenja jer eto on raste baš na spoju velikih tektonskih ploča ... što onda...
Ako riskiram i idem ga vaditi, trebalo bi donekle reducirati krošnju, da mu olakšam preživljavanje ...a to ne mogu - jer sam posljednjih nekoliko godina uložila u njeno oblikovanje...  :sarcastic:

Nema čistog odgovora i čiste situacije, kao ni recepta za vađenje yamadorija ... čini mi se! Iz našeg iskustva mi se nekako čini da je jako važno imat dobru tehniku vađenja, alat ali i SREĆU...   :mdr:
Pozdrav, Marija
https://meledabonsai.com/ | Meleda Bonsai

Offline DonQuijote

Odg: Orezivanje u prirodi prije vađenja, da ili ne?
« Odgovori #17 : 05-10-2007, 17:59:50 »
Odličan topic. ODLIČAN. MOžda najbolji i najzanimljiviji do sada :great:

Offline Sandev

 • Zaslužni član
 • *****
 • Postova: 1808
 • Lokacija: Zagreb
 • Total likes: 11
 • Never underestimate the power of stupid people
Odg: Orezivanje u prirodi prije vađenja, da ili ne?
« Odgovori #18 : 05-10-2007, 18:46:54 »
Ja sam medicinar. U našoj struci stvari idu otprilike ovako. Imate bolesnog čovjeka i ne znate točno kaj mu je. Operiraju ga, otvore ga i zatvore. Kažu, inoperabilan je, nije ga moguće operacijom riješiti. Poslije toga, premjeste ga u drugu bolnicu pa ga nadobudno opet otvore. Tu mu počiste malo abdomen (trbušnu šupljinu) i zatvore ga. Vele, valjda će sada biti bolje. I njemu i dalje loše. Konzultiraju infektologa i na kraju skuže kaj mu je. Pa frajer ima parazita i fistule po crijevima iz kojih se cijedi gnojni i nekrotični sadržaj po abdomenu. I sad znaju kaj mu je i sve im je jasno i znaju što treba napravit. ALI...ne mogu ga više operireati!!!! Zašto? Pa zato kaj je tip već dva-tri puta otvaran unutar dva mjeseca i neće preživjeti još jednu operaciju. To je čista biologija. Jer operaciju može preživjeti i oporavit se samo snažan organizam. I badava ti njemu sada riješiš njegov problem kada je sada još jedna operacije njegov glavni problem. To se zove iscrpljeni organizam nesposoban podnijeti još jednu traumu operativnog zahvata. I kAJ SE na kraju s tipom dogodi (a pazi, ja pričam o stvarnom pacijentu)? Tipa  ipak na kraju otvore i riješe mu te fistrule po crijevima, operacija uspješno završi i tip za pet dana umre. Iscrpljen operacijama i bolešću. Ja znam, bio sam tamo, ispratio ga u smrt, gledao sve i pokušavao pomoći, jer ta osoba bila je poznata jednim mojim prijateljima.
Zašto sve ovo?
Prve godine orežeš biljci krošnju. Biljka automatski nema normalnu vegetacijsku sezonu. Dakle, ta godina je za biljku elementarna nepogoda, kao da je prošao požar, ili buldožer. Baci par novih grančica koje kako tako napreduju. Cijele te godine korijen slabi. Biva sve slabiji i slabiji. Žašto? Korijen se hrani, uostalom kao i cijela biljka fotosintezom. Proizvodnjom šećera (ono-klorofil, svjetlost, CO2,H2O-nusprodukt fotosinteze O2). Sada hrane nema ili bar, ima je desetak puta manje no što treba  tome korijenu jer, lišćA JE BILO TOLIKO DA POKRIJE POTREBE PRODUCIRANOGA KORIJENA NA TOJ BILJNOJ JEDINKI. Dakle, korijen nazaduje. Čitav organizam metabolički, dakle, fiziološki nazaduje. To je sada jedna boležljiva, osjetljiva biljka. Neke od takvih kojima sam ja to radio, osula je pepelnica te sezone i totalno su bile jadne i najebale.  Ako se biljka uspije othrvati, a vjerojatno i hoće ukoliko je to bila zdrava i jaka biljka, taman malo dođe k sebi...eto ti ga, slijedeće sezone odrežu joj 90% korijena i još premjeste je u novo stanište, na novu lokaciju.  Zbog loše prethodne sezone, izbojna snaga je mala i slaba, uskladištenih hranjiva ima malo, a ona koja je i uspjela uskladištiti u debljem korijenju pri površini busena (jer tamo drvenaste biljke skladište priličnu količinu hranjiva od prošle godine za proljetno pupanje) to korijenje joj još okljaštriš. I što imaš...biljnog invalida koji je jedva sposoban preživjeti, ako mu je to i ikako moguće, trebat će mu tri sezone da dođe k sebi. Jer, taj organizam nije već dvije godine imao normalan vegetacijski ciklus.
Za razliku od toga, pronađeš zdravu i čilu biljku u top formi, prirediš joj trenutačni generalni šok izvadivši je iz zemlje i prenijevši je u posudu. Orežeš joj krošnju. Gubitak je prilično proporcionalan gubitku korijenske mase. Međutim, biljka je do sada imala mnoge godine punog hranidbeno-vegetacijskog ciklusa i sposobna je izdržati jednosezonski šok. Prve će godine baciti nove spavajuće pupove posvuda, jači će se razviti u grane. Prve sezone se NE OREZUJE NITI JEDAN LISTIĆ. sVI SU ONI, DO JEDNOGA PRIJEKO POTREBNA TVORNICA HRANE. Sezonu nakon toga već je oblikovanje krošnje moguće ukoliko biljka raste snažno, a iz iskustva znam da druge godine nakon vađenja, zdrava biljka tjera izuzetno snažno. Možete raditi dozirano selekcijsko orezivanje krošnje. Slijedeće sezone presadite biljku. I za tri godine imate zdtavo drvo u privremenoj bonsai posudi ili većem loncu ovisno koliko volumenskog prirasta želite postići (ili ostaje u otvorenoj zemlji). To je moje viđenje problema. Za sada sve vadim bez ikakve pripreme, kako god teško bilo vađenje. Ne mogu se pohvaliti da imam gubitaka. Ono što je i izgubljeno, masu puta u pitanju su bile razne druge greške tipične za vrstu koja je preseljena iz prirode u posudu. 

Offline Sandev

 • Zaslužni član
 • *****
 • Postova: 1808
 • Lokacija: Zagreb
 • Total likes: 11
 • Never underestimate the power of stupid people
Odg: Orezivanje u prirodi prije vađenja, da ili ne?
« Odgovori #19 : 05-10-2007, 19:02:15 »
Bez obzira na gornji post, stvari se ne mogu generalizirati. Vidite što Čajko the Psycho piše. Iako mislim, orezivanje u prirodi kao priprema za vađenje, ukoliko nije iznimno i prijeko potrebno, nije dobra praksa. Iznimno potrebno znači, da biljku nije moguće izvaditi, da nema sitnoga korijenja bliže deblu koje će preuzeti prehranu organizma, a tada se i tako najlakše radi margota svakog zasebnog korijena, a krošnju je totalno nepotrebno i kontraproduktivno, u tom trenutku štetno iole dirati, jer je sva lisna fotosintetska energija potrebna za ishranu novog korijena na margoti. To je čista biljna fiziologija. Tako da mi se čini...orezivanje korijenja kao priprema u prirodi-nekada DA. Orezivanje krošnje kao priprema u prirodi-uvijak NE. Tako barem ja razmišljam i radim. Ali, ova tema je i otvorena da bi raspravljali o tome, pa dakle...pucajte dalje iskustva. Baš mi je zanimljivo.

Offline Aleksa

Odg: Orezivanje u prirodi prije vađenja, da ili ne?
« Odgovori #20 : 05-10-2007, 19:09:35 »
A moglo bi i ovako: Biljka u proridi ima dobro razvijen korijen i dobro razvijenu krosnju. Ti joj srezes krosnju i ona te godine izbaci gomilu novih grana i pupoljaka sto bi ti ustedjelo mozda i 2 sezone rasta u posudi... Mada sve zavisi od vrste.  Maslina, grab itd bi reagovali tako ali neke druge vrste ne...

Offline Sandev

 • Zaslužni član
 • *****
 • Postova: 1808
 • Lokacija: Zagreb
 • Total likes: 11
 • Never underestimate the power of stupid people
Odg: Orezivanje u prirodi prije vađenja, da ili ne?
« Odgovori #21 : 05-10-2007, 19:16:21 »
A moglo bi i ovako: Biljka u proridi ima dobro razvijen korijen i dobro razvijenu krosnju. Ti joj srezes krosnju i ona te godine izbaci gomilu novih grana i pupoljaka sto bi ti ustedjelo mozda i 2 sezone rasta u posudi... Mada sve zavisi od vrste.  Maslina, grab itd bi reagovali tako ali neke druge vrste ne...
I kad je slijedeće godine vadiš, misliš li da je ona snažna kao i prije, još snažnija, ili da samo ima nekakvih sitinijih grana i grančica po deblu? I je li ti bitnije uštedjeti dve godine ili imati živu biljku?

Offline Aleksa

Odg: Orezivanje u prirodi prije vađenja, da ili ne?
« Odgovori #22 : 05-10-2007, 19:18:21 »
A moglo bi i ovako: Biljka u proridi ima dobro razvijen korijen i dobro razvijenu krosnju. Ti joj srezes krosnju i ona te godine izbaci gomilu novih grana i pupoljaka sto bi ti ustedjelo mozda i 2 sezone rasta u posudi... Mada sve zavisi od vrste.  Maslina, grab itd bi reagovali tako ali neke druge vrste ne...
I kad je slijedeće godine vadiš, misliš li da je ona snažna kao i prije, još snažnija, ili da samo ima nekakvih sitinijih grana i grančica po deblu? I je li ti bitnije uštedjeti dve godine ili imati živu biljku?

 :dunno:

Offline Sandev

 • Zaslužni član
 • *****
 • Postova: 1808
 • Lokacija: Zagreb
 • Total likes: 11
 • Never underestimate the power of stupid people
Odg: Orezivanje u prirodi prije vađenja, da ili ne?
« Odgovori #23 : 05-10-2007, 19:24:00 »
Ma ja mislim da ti je ipak  bitno imati zdravu biljku uspješno presađenu u posudu. A krošnju je poslije najlakše dobiti, to znaš, ukoliko je s biljkom sve ok. Imao sam prilike, nerijetko, vidjeti dosta biljaka koje je netko pripremao u prirodi (par njih Krešica), pa nešto i ja...i nikada baš nisam bio impresioniran rezultatom, niti je tamo bilo pregršt grana, i najčešće, jedna bi se grana izborila i postala novi leader, nadjačavši ostale tanašne i kržljave i piči u visinu.

Offline Marija

Odg: Orezivanje u prirodi prije vađenja, da ili ne?
« Odgovori #24 : 05-10-2007, 19:39:56 »
Seba skroz si u pravu i 100 % se slažem....

Samo to ti ne vrijedi za npr. maslinu  koja ako joj otkineš guku (zadebljanje pri dnu debla) i zakopaš je u gnjoj iz nje će bacit izbojci - to je metoda kako su je razmnožavali moje bake i djedovi i generacije prije njih.... dok nije bilo rasadnika! maslina ima nevjerovatnu izbojnu snagu i kljaštrenje kako krošnje tako i korijenja je teško može ubiti...

Zelenika isto spada u posebne biljke, kao i masline vadimo ih bez i jednog listića i fenomenalno se primaju, dok kod korijenja ipak treba biti malo pažljiviji nego kod masline.  :smile:
Pozdrav, Marija
https://meledabonsai.com/ | Meleda Bonsai

Offline Sandev

 • Zaslužni član
 • *****
 • Postova: 1808
 • Lokacija: Zagreb
 • Total likes: 11
 • Never underestimate the power of stupid people
Odg: Orezivanje u prirodi prije vađenja, da ili ne?
« Odgovori #25 : 05-10-2007, 19:46:06 »
Seba skroz si u pravu i 100 % se slažem....

Samo to ti ne vrijedi za npr. maslinu  koja ako joj otkineš guku (zadebljanje pri dnu debla) i zakopaš je u gnjoj iz nje će bacit izbojci - to je metoda kako su je razmnožavali moje bake i djedovi i generacije prije njih.... dok nije bilo rasadnika! maslina ima nevjerovatnu izbojnu snagu i kljaštrenje kako krošnje tako i korijenja je teško može ubiti...

Zelenika isto spada u posebne biljke, kao i masline vadimo ih bez i jednog listića i fenomenalno se primaju, dok kod korijenja ipak treba biti malo pažljiviji nego kod masline.  :smile:
Istina što kažeš. Ma to nisu biljke nego nekakvi dinosaurusi.   :rofl: Ma, eto, sve ti vjerujem i znam da je tako, jedino, s tim vašim morskim divljacima nemam nikakvog iskustva. To su neke posebne kamene sorte. Al znaš, trebalo bi vidjeti, može li i maslina u dobrom zdravlju izdržati višegodišnje kljaštrenje? Lako moguće i da može, kao što i kažeš.

Offline Marija

Odg: Orezivanje u prirodi prije vađenja, da ili ne?
« Odgovori #26 : 06-10-2007, 15:22:33 »
Pa o maslini i pišem iz višegodišnjeg iskustva...

Višegodišnja kljaštrenja??? ... to nisam spominjala u kontekstu niti jedne biljke!

Pričala o mometu vađenja. Tu je moguće posebno maslinu izvaditi  i sa malo korijenja. Naravno ne treba biti objesan i uvijek treba spasiti maximalno. Što se krošnje tiče, zelena masa se može u potpunosti ukloniti - dapače. To ne spada u kljaštrenje, nego je upravo poželjno kod ove vrste i potiče je na obilno bacanje izbojaka - ovo naravno nisam izmislila, to je iz iskustva seljaka - poljoprivrednika, a i iz moga vlastitoga.
Pozdrav, Marija
https://meledabonsai.com/ | Meleda Bonsai

Offline Andrija Zokić

Odg: Orezivanje u prirodi prije vađenja, da ili ne?
« Odgovori #27 : 06-10-2007, 22:57:20 »
Da. Iz našega iskustva maslinu i zeleniku čak je i poželjno skresati da ostane bez iti jednog listića. Neke koje nismo tako izvadili znale bi upasti u neko stanje stagnacije. Samim tim ispada da je potpuno nepotrebno ove 2 vrste pripremati u prirodi osim zbog nekog iznimnog razloga. Općenito ne pripremamo stabla u prirodi osim ako nemamo debeli razlog za to. Grabove i jasenove prije vađenja bi skresao otprilike onako kako bi Sandev svoju bukvu (to mi se čini kao dobra mjera):
http://hbf.my-bonsai.com/index.php?topic=756.msg9498#msg9498

O ovoj temi je Vrgoč dosta pisao čini mi se.
andbonsai.com ~ andbonsai studio

Offline Mario

 • Zaslužni član
 • *****
 • Postova: 6904
 • Lokacija: Zagreb
 • Total likes: 4
 • Yamadori Selektor
  • Mario yamadori selektor
Odg: Orezivanje u prirodi prije vađenja, da ili ne?
« Odgovori #28 : 09-10-2007, 14:18:34 »
Prošli mjesec sam na nekoliko bukvi srezao deblje grane što bliže deblu, pazeči da iz svake ostane bar jedna tanja grana s najmanje 3-5 pupova. Da je ovaj post prije postojao, možda to i ne bi napravio, no sad mi ostaje da vidim kak će se drva ponašati.

Odličan post  :great:
... sa puno korisnih činjenica do kojih ponekad teško sami dolazimo i sjetimo ih se, a kolko smo puta pričali o tome  :mdr:

Offline helleborus

Odg: Orezivanje u prirodi prije vađenja, da ili ne?
« Odgovori #29 : 10-10-2007, 09:40:34 »
Namakanje ili ispiranje to je skoro isto ... u svakom slučaju uklonjena je zemlja sa korijenja ....

Mislim da se varaš. Namakanje u vodu je puno, puno bezbolnije nego ispiranje. zašto? Razlog je vrlo jednostavan. Glavina (gotovo apsolutno) upijanje vode i mineralnih tvari kroz korijen je putem sitnih korijenovih dlačica. Uranjanjem u vodu ne ošteti ih se ništa. A ispiranjem užasno puno jer bilo kakav mlaz vode doslovno trga te sitne dlačice koje su prostim okom gotovo nevidljive. (To nije ono sitno korijenje, nego fina struktura koja se nalazi na samom vrhu svakog korijena).
Valjda Pall zna što radi i radi to s provjerenih vrstama. Jer neke biljke koje izvucemo iz totalne ilovače ili gline nemaju dovoljno kisika pa lako mogu podbaciti jer smo im potrgali vađenjem sitno korijenje koje je išlo u dubinu do boljih dijelova tla, a ostalo je samo ovo zagušeno u ilovači. Mislim da bi to namakanje radila samo u ovom slučaju.
Ima još jedna stvar koja može pogubno djelovati ako se zemlja  potpuno ispere. Često biljke žive u simbiozi s gljivicama iz tla. Isperemo li zemlju u potpunosti i njih smo isprali te biljci dali potpuno 'sterilnu' zemlju koja joj nije zadovoljavajuća. Jer ona je navikla i ima potrebu živjeti u zajednici s drugim stanovnicima tla. Zato se češto kod biljaka i njihovog presađivanja ubaci koja šaka te stare zemlje u novo pripremljeni mix.