Dobrodošli, Gost. Prijavite se ili registrirajte. Propustili ste aktivacijski email?

Autor Tema: Zaštita stabalaca od zime  (Posjeta: 18583 )

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Marija

Odg: Zaštita stabalaca od zime
« Odgovori #15 : 26-10-2007, 13:09:50 »
Ja uzmem par željeznih šipki od nekakvih 6mm.
Popikam ih u zemlju u luku i prebacim najlon preko toga.

Eh, kako bi to fino bura smotala, da se to ovdje napravi   :bongggg:
Pozdrav, Marija
https://meledabonsai.com/ | Meleda Bonsai

Offline Aleksa

Odg: Zaštita stabalaca od zime
« Odgovori #16 : 28-10-2007, 17:45:24 »
Zeznuta je bura... Ja sam Loniceru fino orezao pa ona pustila mlade izdanke i preko noci ih bura sasusila...  :nails:

Offline Sandev

 • Zaslužni član
 • *****
 • Postova: 1808
 • Lokacija: Zagreb
 • Total likes: 11
 • Never underestimate the power of stupid people
Odg: Zaštita stabalaca od zime
« Odgovori #17 : 28-10-2007, 20:27:36 »
Zašto je bitno zaštititi drveće od vjetra?!
Dva su razloga. Prvi je...vjetar isušuje biljno tkivo. Primarno isušuje biljku kroz zelenu masu, lišće. Međutim, biljka isparava,  tj. transpirira i kroz koru, iako bitno manje, ali ipak da. Gubi vlagu i kroz koru. Preko zime korijen je minimalno aktivan ili uopće nije. Aktivnost korijena osjetno pada već ispod 13 stupnjeva C, a pogotovo oko nule ili niže. Kod crnogorice, korijen je aktivan, bar aktivniji nego kod bjelogorice i zimi, iako i kod crnogorice je aktivnost korijena mala. Ako puše jak vjetar, tako neaktivan ili minimalno aktivan korijen ne može nadoknaditi izgubljenu vlagu. Osim što isušuje biljno tkivo, vjetar, naravno, isušuje i supstrat. Iako je zimi gotovo konstantno vlažno, za vjetrovitih dana, i još ako grane malo sunca, supstrat je vrlo brzo potpuno suh. Drugi razlog pogubnog djelovanja vjetra je takozvani chill factor ili wind chill factor. Objašnjenje...zrak ima određeni viskozitet, sposobnost prijanjanja uz površinu. Kao i voda, samo manju. Taj sloj zraka je statičan ili bar bitno statičniji nego okolni zrak koji se giba. Posljedično, lakše se zagrijava od okolnog zraka i lakše  zadržava tu temperaturu. Kao jedan termo-sloj. Taj termin poznaju meteorolozi i aeronautičari...piloti. Vanjska temperatura aviona je ovisna osim o visini na kojoj leti i o brzini aviona, to jest o chill factor-u. Probajte sjesti po zimi na bicikl u dvorištu i skinite rukavice. Biti će zima. Podnošljivo. A zatim, probajte se biciklom spustiti niz cestu. Ruke će vas boljeti od hladnoće. Pa onda nakon svega, probajte sjesti isto tako bez rukavica na motor. I biti će nepodnošljivo i dobro ćete proći ne zaradite li ozebline i posljedičnu nekrozu okrajina i amputaciju prstiju... Dakle, ako je vani temperatura 0, a mirno je, to je onda zbilja 0. Ukoliko još puše vjetar, ovisno o brzini vjetra, temperatura pada. Množi se s nekakvim indeksom koji je ovisan o brzini vjetra.  Nula s mirnim vremenom i nula uz vjetar nije isto. Uz vjetar može biti -7, ili -10!!! To je drugi razlog zašto se drveće treba zaštititi od vjetra.

Offline Sandev

 • Zaslužni član
 • *****
 • Postova: 1808
 • Lokacija: Zagreb
 • Total likes: 11
 • Never underestimate the power of stupid people
Odg: Zaštita stabalaca od zime
« Odgovori #18 : 28-10-2007, 20:52:13 »
Sve kontinentalne vrste trebaju dozu zimskog smrzavanja. Neke snažniju, neke blažu. U principu, mnoga crnogorica kontinentalnog tipa bolje podnosi niske temperature nego bjelogorica. Kako bi godišnji ciklus prošao pravilno i biljka počela rasti u proljeće, mora imati razdoblje hladnoga vremena. (ovo ne pišem za one koji to već znaju) Ono što je problem nije smrzavanje nego deep freezing korijenskog sustava. Nadzemni dijelovi biljke izdržavaju prilično niske temperature, na primjer   -40 ili -50 prije nego se deblo toliko smrzne da počne pucati, uzdužno se kalati. Ali korijen u prirodi nije nikada u situaciji da se tako smrzne. Duboko je, a već nakon neke udaljenosti od površine zemlje, ne znam točno koliko je to neka me netko ispravi, ali čini mi se po sjećanju negdje metar ili metar i pol, temperatura je stalna i konstantna. Dakle korijen je zaštićen. U bonsai posudi to nije slučaj. Mislim da je idealno prezimljavanje kontinentalnih biljaka u bonsai posudama oko nule, od -3, -2 pa tam do plus 5. Na nuli, iako se tlo u posudi čini smrznuto, ono nije ajmototakoreći tvrdo smrznuto, već polusmrznuto. Često je voda ispod smrznute površine tla koja je izolator još u tekućem stanju. A korijen je pogotovo ok. Oko -5 već je svo tlo, sva voda u tlu potpuno smrznuta, međutim, baš taj led štiti djelomice tkivo korijena od smrzavanja, zadržavajući temp u okolici korijena višom od -5. Ako je vani -5, par centimetara ispod površine je  možda -3, što je još uvijek za biljke kontinenta podnošljivo i kroz duži period vremena. Na toj temperaturi, iako je tlo smrznuto, tkivo korijena biljke nije. Ja biljke štitim od smrzavanja tek kada vanjska temperatura bude oko -10 ili niža, i takva ostane više dana. Mislim da je važna i ta dužina trajanja takvih niskih temperatura. Često se dogodi da imate noć minus nešto, a preko dana je plus nešto. I dok god se supstrat odmrzne danju, ja ne štitim biljke. Ako se supstrat ne odmrzava niti danju, a to sve traje više dana, tada me počinje loviti frka. Sve mi se čini da sam najbliže Galovom principu, koji reagira, ako se dobro sjećam oko -15. Još jedno pravilo, wet freezing je bolji nego dry freezing. Ovo sve vrijedi za biljke domicilne na kontinentu, kojima su ovakve zime višemanje normalne. O fikusima naravno ne govorimo, kojima je min temp 13-15 stupnjeva, a npr azaleje spadaju u biljke hladnog staklenika i ne odgovara im temp ispod nule. Njima je 0 granica i ispod toga ne bi trebalo ići. Dobro ako se dogodi koji tren. Inače, idealno bi im bilo oko plus 5 i tako cijelu zimu. Moja azaleja je krepala nakon tri tjedna boravka u vrtu na -10 do -15. Ne ponavljajte moj pokus, ja sam to već probao. Vjerujte, ne funkcionira. Nisam to radio namjerno, takve su bile životne okolnosti. Bila je lijepa i vrlo dobrog potencijala i koštala je 4900kn.  Evo je na slici, to joj je bila zadnja cvatnja u životu. Svibanj 2005.

Offline Sandev

 • Zaslužni član
 • *****
 • Postova: 1808
 • Lokacija: Zagreb
 • Total likes: 11
 • Never underestimate the power of stupid people
Odg: Zaštita stabalaca od zime
« Odgovori #19 : 28-10-2007, 21:28:07 »
E da. Sjetih se još nečega. Dakle, ponavljam, ovo ne pišem za one koji to već znaju. Nisu problem zime s puno snijega, nego one hladne bez snijega. Snijeg je genijalan izolator i ukoliko ga ima, dovoljno je uzeti lopatu i zatrpati biljke snijegom. Ja sam to radio redovito kada ga je bilo. Skroz preko krošnje, samo bi vrhovi virili iz hrpe snijega. I zaboravio bi na biljke do daljnjega. Štiti od vjetra, štiti od suviše niskih temperatura, štiti od isušivanja tako što savršeno navlažuje!!! Jedino što tada nisam mogao više do biljaka dok se ne bi sve otopilo. Zbog smjene toplijih dana i hladnijih noći, topljenja i ponovnog smrzavanja, sve bi se sledilo i pretvorilo u ledenu gigantsku grudu, hrpu smrznutog snijega. Kada bi ih poželio izvaditi, morao sam ih štemajzlom ili lopatom isklesavati van. Zanimljivo iskustvo. Kao da vadite iz stijene fosilizirane bonsaije. Eto. Toliko.

Offline stefek

Odg: Zaštita stabalaca od zime
« Odgovori #20 : 28-10-2007, 21:37:18 »
Jeboteee :loco:
 :worthy: :worthy: :worthy:

Offline DonQuijote

Odg: Zaštita stabalaca od zime
« Odgovori #21 : 28-10-2007, 22:16:52 »
Potrudio si se, tnx :great:

Offline gal

Odg: Zaštita stabalaca od zime
« Odgovori #22 : 29-10-2007, 08:19:43 »
Zašto je bitno zaštititi drveće od vjetra?!
... Dakle, ako je vani temperatura 0, a mirno je, to je onda zbilja 0. Ukoliko još puše vjetar, ovisno o brzini vjetra, temperatura pada. Množi se s nekakvim indeksom koji je ovisan o brzini vjetra.  Nula s mirnim vremenom i nula uz vjetar nije isto. Uz vjetar može biti -7, ili -10!!! To je drugi razlog zašto se drveće treba zaštititi od vjetra.

...to se mislim zove eng. windchill factor, a evo i odnosa temperature zraka sa brzinama puhanja vjetra:

     brzina vjetra u m/s     temperaturni efekat u stupnjevima C

     bez vjetra                 +10        +5          0          -5         -10        -15       -20
      5(18km/h)                +4        -2,3       -8,6      -14,9     -21,2     -27,5    -33,8
     10(36km/h)              -0,4       -7,7       -14,9    -22,2     -29.5     -36,7    -44
     15(54km/h)              -2,6       -10,3     -18       -25,8     -33,5     -41,2     -48,9
     20(72km/h)              -3,6       -11,5     -19,5    -27,4    -35,3      -43,3    -51,2
     25(90km/h)              -3,8       -11,8     -19,8    -27,8    -35,8      -43,8   -51,8

PS/ ..ja sam zaboravio reći da je moje drveće uz zid kuće. Kuća stvara određene mikroklimatske uvjete koji ublažuju ekstremne vrijednosti, a i većina drveća je u velikim uzgojnim posudama. Jednom kad budu u plitkim keramičkim posudama sugurno ću morati više pažnje posvetiti zimskim uvjetima...

Offline Sandev

 • Zaslužni član
 • *****
 • Postova: 1808
 • Lokacija: Zagreb
 • Total likes: 11
 • Never underestimate the power of stupid people
Odg: Zaštita stabalaca od zime
« Odgovori #23 : 29-10-2007, 08:30:28 »
Bravo, ova tablica je super.

Offline Andrija Zokić

Odg: Zaštita stabalaca od zime
« Odgovori #24 : 29-10-2007, 08:47:17 »
Bravo svi! :mdr:
Ja sam mislio da je jedini problem vjetra (prvenstveno mislim na buru koja donosi suho vrijeme) što brzo isušuje zemlju u plitkim posudama.
Da li je istina da su Vrgoču dosta bonsaija povenuli upravo zbog vjetra?
andbonsai.com ~ andbonsai studio

Offline Marija

Odg: Zaštita stabalaca od zime
« Odgovori #25 : 29-10-2007, 08:47:35 »
Citat:
Bravo, ova tablica je super.
Nije  ;)
... prošli tjedan je u Kaštelima bura bila jakosti 130 km/h, vjerovali ili ne  :mdr:
Pozdrav, Marija
https://meledabonsai.com/ | Meleda Bonsai

Offline Sandev

 • Zaslužni član
 • *****
 • Postova: 1808
 • Lokacija: Zagreb
 • Total likes: 11
 • Never underestimate the power of stupid people
Odg: Zaštita stabalaca od zime
« Odgovori #26 : 29-10-2007, 10:14:24 »
Da li je istina da su Vrgoču dosta bonsaija povenuli upravo zbog vjetra?

Mislim da nije. Jer tada, prije desetak godina kada se to njemu dogodilo i kada smo pričali o tome, sjećam se da mi je rekao da je bila tako opaka zima da su i neki stari borovi i stara stabla u prirodi pokrepavali kako je bilo hladno. Imao je on i plastenik (staklenik) pa su mu se neka drva smrzla i unutra. Jel bilo vjetra, ne znam, moguće da je, iako je vjerojatno toliko bilo hladno da, ukoliko su umirali od hladnoće u stakleniku...vjerojatno je stvarno bila neka opaka zima kakva se ne pamti. Njemu je tada, ja mislim, otišlo valjda 80% kolekcije. I to je užasna šteta. Imao je mrak stvari.

Offline Mario

 • Zaslužni član
 • *****
 • Postova: 6904
 • Lokacija: Zagreb
 • Total likes: 4
 • Yamadori Selektor
  • Mario yamadori selektor
Odg: Zaštita stabalaca od zime
« Odgovori #27 : 29-10-2007, 10:17:50 »
Odličan post!
Bravo svi !!!

Offline Aleksa

Odg: Zaštita stabalaca od zime
« Odgovori #28 : 29-10-2007, 18:25:05 »
 :worthy:

Offline Andrija Zokić

Odg: Zaštita stabalaca od zime
« Odgovori #29 : 23-01-2008, 09:18:50 »
Dok pišem post vani puše olujna bura. Toliko su sinoć bili jaki udari bure da su sa stola bacili zeleniku u drvenoj kutiji (onu na kojoj je Walter na demu radio shari), koja prilično teška. Toliko o snazi bure.
andbonsai.com ~ andbonsai studio