Pozdrav svima! Ovaj forum je ludilo, puno se toga da naučiti. No imam jedan problemčić jer nailazim na oprečne odgovore.
Imam jedan ficus microcarpa nekoliko godina i fino raste i razvija se. No, ne sviđa mi se taj njegov "divlji rast" u vidu dvije grane s velikim listovima koje idu nebu pod oblake. Voljela bih mu napraviti žbunjastu krošnjicu i mali bonsai.
Pitanja:
1. Kada da ga podrežem (u koje doba godine) i koliko? Negdje čitam da je vrijeme mirovanja najbolje za to, a negdje da je rano proljeće ili početak vegetacije idealno vrijeme? Ima li neko posebno pravilo kod rezanja grana (iznad para listića, ispod, na pregibu grančica isl)?
2. Planirala sam ga posaditi u posudu za bonsai. Puno sam čitala o modernim supstratima i načinu presađivanja i uskoro planiram u nabavku svega potrebnog :) Kada da ga presadim? Planirala sam ga sada podrezati, a u proljeće presaditi. Jel to ok ili je bolje sve odjednom?
3. Šta mislite o ideji da mu ostavim ovu jednu najdeblju granu i omotam je žicom u željenom smjeru ili da sve poštucam radije u krošnjicu?
Totalni sam laik, ali sam opčinjena bonsai umjetnošću i planiram se za svoj gušt baviti time. Znam da ficus microcarpa mnogi ne priznaju kao bonsai, ali kažu da je idealna vrsta za početnike :)
Svaka pomoć je dobrodošla.
Slike:
1. Lijepo se vide ove dvije velike grane
2. Baza debla
3. Dvije debele grane (jednu bi eventualno usmjerila žicom)
Hvala unaprijed!