Priča o dunji.
Ovo je Chaenomeles japonica iliti japanska cvatuća dunja (Flowering quince). Prije više od 20 godina u našem dvorištu smo zapiknuli reznicu koja se primila, točno na uglu kuće. Iz te konstrukcije potjerao je grmić koji sam ja kasnije u nekoj fazi očistio tako daje ostao samo na tri grane. Tre sam tri grane isprepleo poput pletenice i tako je sve izgledalo kao stabalce s bogatom krošnjom. Prekrasa proljetni ukras.
Problem je bio što je sve skupa bilo uz zid pa se drvce naginjalo na prolaz, drapalo po autu i fasadi. Za sve te godine tri isprepletena stabla se nikad nisu sljubila (zanimljivo, iako su bila čvrsto isprepletena), i nisu bila pojedinačno deblja od 3-4 cm.
I tako sam došao do odluke da s tim grmom moram van, preseliti ga, presaditi, obnoviti itd. Na moje iznenađenje ispod površine zemlje našao sam ovo što vidite na slici, mislim da je to ona prva reznica koja sad ima dobrih 15cm u promjeru a panj iznad površine je cca 35-40 cm. Ovo otkriće je izazvalo nove odluke pa sam odlučio zadržati ovaj panj, očistio sam ga od suvišnih grana i korijena te ga prošle godine u proljeće posadio u pozamašnu posudu (priznajem, u zemlju, ali dunja mi je oprostila
). Dvije od onih isprepletenih grana sam izgubio jer na njima nije bilo korijenja no treća je počinjala malo niže, imala je par korijenčića, pa sam je posadio na drugo mjesto i primila se, to će biti moj novi grm u dvorištu.
Ovaj podzemni trupac (a sada nadzemni) u posudi je prošle godine tek nakon par mjeseci pokazao neke znakove da bi mogao preživjeti, a zatim je pred jesen buknuo i sav se pokrio lišćem, bilo je stotine pupova koji su pobacali lišće. Tako je preživio zimu, a nedavno sam ga malo prorijedio, nastojeći ostaviti ravnomjerno raspoređene izdanke kao nekakvu buduću strukturu.
Pokazalo se da je ova biljka vrlo žilava i teško ju je uništiti, stoga je planiram ovih dana presaditi u nešto manju posudu i u bolji supstrat pa pustiti ove grane da se razdivljaju. Polažem puno nade da će ovo jednog dana možda biti sjajno cvatuće drvo. Ako budem dovoljno vješt i pametan :)