Dobrodošli, Gost. Prijavite se ili registrirajte. Propustili ste aktivacijski email?

Autor Tema: Carmona retusa  (Posjeta: 1796 )

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline herbavitae

Carmona retusa
« : 03-09-2018, 14:10:09 »
Bok.

Tek sam se registrirao pa vjerujem da bi koja uvodna riječ bila u redu.
Početnik sam, no zanimam se za tehniku već neko vrijeme. Karate kid je valjda učinio svoje. Imam neko stvarno minijaturno iskustvo što se bonsaija tiče, jedan ružmarin koji sam presadio i obrezao, pokoj mu duši, i jedna kanabis sativa koja je uspješno rasla iz sjemena nekih godinu dana. Odlučio sam se ozbiljnije posvetiti nekoj biljci pa sam se naravno zaletio drito u bauhaus. Završio sam s dotičnom carmonom, koja je uzevši u obzir moje vještine bila bolji izbor od ostalih biljki sitnijeg lista. Fikusi su mi jednostavno antipatični.

E sad.
Pošto sam u Zagrebu, gdje je 90% jeseni i zime oblačno i debelo ispod preporučenog minimuma od 20°C, držim ju na prozoru okrenutom prema jugu.
Kaže internet da ju zalijevam kada se zemlja osuši pri vrhu pa tako i radim.
Namjerio sam napraviti "humidity mat" ilitiga podnožje od sitnijeg šodera s vodom za vlagu. Pošto stan grijem radijatorima držim posude s vodom na njima kako bi koliko toliko održavao vlažnost zraka. Ne znam koliko je pametno špricati ju vodom iz onog za frizerke, i ako da, koliko često?
Zemlja je, čini se, dobro propusna pošto vrlo brzo krene curiti kad ju zalijem. Nisam stoga siguran je li bolje presaditi ju sada prije zime ili pričekati proljeće, ako je uopće potrebno presađivanje u neki mix bonsai zemlje i šodera.
 
Kada sam ju kupio, prije dva dana, par listića je bilo tamnijih i uvrnutih kao što se vidi na slikama, ali čini se da to stagnira, ili se barem ne pogoršava.
O supstratima i gnojivima ne znam ništa pa bi molio da mi preporučite neki proizvod i kratke upute.

Offline alexhor

Odg: Carmona retusa
« Odgovori #1 : 03-09-2018, 20:24:04 »
Dobrodošao na forum, evo imaš priliku prvi započeti nedavno otvoreni podforum DOBRODOŠLI, PREDSTAVITE SE...... http://www.hobibonsai.com/index.php?board=41.0
Kupio si mallsai klasik, biljku koja ne spada u naše podneblje a dolazi u velikim brojevima u ogromnim kontejnerima, u supstratu koji je drži na životu poput steroida, u vrijeme koje nije pogodno za presađivanje, sa znanjem koje ti možda nije dovoljno za ovakvu biljku. Ali dobro, od nekud treba početi. Relativno si dobro pogodio trenutne postupke, ali to ne garantira uspjeh. Sve ovisi o trenutnom stanju i kondiciji i koliko je dugo biljka bila u Bauhausu. Preživi li zimu, u proljeće ćeš je presaditi u malo veću posudu u ispravan supstrat (po pitanju supstrata, nadam se da si "šoder" spomenuo samo kolokvijalno), na forumu ćeš pronaći više informacija o supstratima. Najbolje je razumijeti principe supstrata, poput retencije vlage, propusnosti, sterilnosti, pomnoženo s tvojim navikama zalijevanja te s potrebama biljke itd. pa nećeš s njima imati problem.
No i to presađivanje nije garancija uspjeha. Jer to je Carmona. Ali da te ne obeshrtrabrim, ima ovdje ljudi koji je imaju i koji su je uspjeli uklopiti u podneblje. Bilo bi dobro razmisliti o kakvom domaćem grabu koji će ti oprostiti neke početničke pogreške. Na njemu možeš učiti, kao i na Ligustrumu, poljskom javoru i slično.