Dobrodošli, Gost. Prijavite se ili registrirajte. Propustili ste aktivacijski email?

Autor Tema: Prihrana - ujutro ili navecer  (Posjeta: 2514 )

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline coki

Prihrana - ujutro ili navecer
« : 17-04-2019, 09:24:06 »
Pozdrav svima. Imam pitanje - kaj mislite u koje doba dana bolje radit prihranu. Koristim plantellu tekuce gnojivo, supstrat koji imam je floreopor ili pumice. Ono sto me muci je ako gnojim ujutro onda navecer kada zaljevam sve isperem iz posude. Jel onda bolje gnojiti navecer nakon zaljevanja?

Offline alexhor

Odg: Prihrana - ujutro ili navecer
« Odgovori #1 : 17-04-2019, 10:01:27 »
Moje razmišljanje je da s tekućim gnojivom prihranjuješ uvijek poslije zalijevanja (jer navodno nije dobro na suho), pa je pravo pitanje kad zalijevaš. Postoje razna mišljenja o tome što je dobro, ali sve ovisi i o mogućnostima kad možeš zalijevati.  Teoretski, čitam da kad zalijevaš ujutro, u modernom supstratu, to možda neće izdržati cijeli dan kad je toplije. Ako zalijevaš navečer, vlažnost ostaje duže i pogoduije gljivicama, puževima itd. Pa piše čovjek da on zalijeva sredinom dana i to se pokazalo kao ok. Naravno ovo je teorija kad zalijevaš samo jednom.
Ja kad prihranjujem tekućim gnojivom jednom tjedno, izabrao sam nedjelju, pa onda sredinom dana. Funkcionira.

Evo malo dobre i detaljne literature:

https://www.bonsaitree.co.za/blogs/tree-talk/the-art-of-watering

https://www.bonsaitree.co.za/blogs/tree-talk/the-art-of-fertilizing

Offline coki

Odg: Prihrana - ujutro ili navecer
« Odgovori #2 : 17-04-2019, 11:40:02 »
A zaljevas onda isto sredinom dana?


Sent from my iPad using Tapatalk

Offline alexhor

Odg: Prihrana - ujutro ili navecer
« Odgovori #3 : 17-04-2019, 12:18:55 »
Kad dohranjujem, uglavnom da. Ranije sam zalijevao predvečer, ali sad se trudim mijenjati tu naviku, jer su biljke bile vlažne cijelu noć, isparavanje je slabije, pogoduje gljivicama i gamadima. Dosta izvora kaže da je jutarnje zalijevanje bolje od večernjeg. Isto tako polovica dana je uglavnom najtopliji dio dana, a hlađenje korijena je tada dobrodošlo, štp može potvrditi i Adrian. NAravno i dalje govorim o režimu jednog zalijevanja dnevno. Ako polovica dana nije praktična zbog posla ili slično onda bih se pomaknuo na popodne, što prije, tako da se stigne lišće osušiti do večeri. I još jedna stvar, teorija da kapljice vode služe kao leće koje u podne pregore listove ne drži vodu.
I na kraju, odrediti si dobar režim zalijevanja je super jer su intervali pravilni i periodi bez vode su jednaki, dobro funkcionira princip voda/kisik, ali naravno povremeno se od toga odstupi zbog obaveza ili slično, ali pojedinačni slučajevi ne utječu na to.
S obzirom da nemam automatiku, moj postupak tekuće prihrane je da prvo dobro zalijem, i kad se sve ocijedi (prestane kapati), tada s bocom koja ima izbušene rupice na čepu, i pripremljenom tekućom prihranom ponovo lagano zalijem ali tako da ne procuri iz posude. Mokri supstrat bolje rasoporedi gnojivo nego suhi. Tako ostaje do zalijevanja idućeg dana dakle, 24 sata do početka ispiranja novim zalijevanjima. 
I isto važno, nekako po instinktu izbjegavam podnevno zalijevanje pa gnojenje sžza jako vrućih dana jer su isparavanja puno brža. Za ljetnih vrućina operacija ide rano ujutro dok je još kloliko toliko cool, ili popodne kad temperatura počne padati.
Sve što radim ne znači da je super, ali to je moje razmišljanje. Čovjek uči dok je živ.

Offline coki

Odg: Prihrana - ujutro ili navecer
« Odgovori #4 : 17-04-2019, 12:53:11 »
Ja sam do sada zalijevao navečer jer sam išao tom logikom da za vrijeme jakog sunca i visokih temperatura supstrat se brzo osuši ako je zalijevanje ujutro, a na večer ako zalijevam supstrat je duže vlažan. Također na zalijevam više preko cijelog drva nego samo u posudu jer mi voda ima dosta kamenca pa na nekim drvima (breza, tisa) vide se bijele mrlje od kamenca, klora - šta li već stavljaju u vodu. Tako da se ne bojim ovih gljivica i ostale gamadi koje si naveo.  Ono što mene zanima da li drvo i tijekom noći apsorbira gnojivo ili ne. Jer ako ne ili manje nego danju onda sam riješio dilemu.

Offline alexhor

Odg: Prihrana - ujutro ili navecer
« Odgovori #5 : 17-04-2019, 13:19:17 »
Koliko se ja kužim, apsorpcoija gnojiva i mineralnih tvari ide s vodom. Korijenje ne "tjera" vodu po biljci nego lišće respirira, tj. hlapljenjem vode se stvara podtlak koji povlači vodu. Noću je niža temperatura pa respiracija ide sporije, uz to nema fotosinteze pa se voda manje troši za proizvodnju šećera/ugljikohidrata. Pa riješi dilemu je li noćni party dovoljan. Literatura također govori, s gledišta biljke, da joj je doručak draži od večere jer su tijekom dana energane u pogonu. :)

Offline coki

Odg: Prihrana - ujutro ili navecer
« Odgovori #6 : 17-04-2019, 13:44:14 »
E to sam trebao, hvala  :great:

Offline Adrian

Odg: Prihrana - ujutro ili navecer
« Odgovori #7 : 26-04-2019, 21:04:32 »
Nema nikakve veze da li se prihranjuje ujutro ili navečer. Pumica, liapor i slične stvari imaju jako mali kapacitet za adsorpciju kationa, a anioni se ionak ispiru. Zato treba razmišljati prvenstveno u smislu - čim se više mora zalijevati i ljeti hladiti korijen to više i ispiremo hranjiva. Kak veli Alex turgor, transpiracija vuku vodu iz supstrata preko korijenja, a u vodi se bi morali naći otopljeni i kationi i anioni iz prihrane. Neka logika bi onda bila da čim je toplije, jača je transpiracija i brže se vuku i hranjiva, ali velim to je tolko nebitno da o tome ne treba razbijati glavu. Dušik kao anioski nitrat je jako ispirljiv, amonijski i amidni puno manje. Kalij je osrednje ispirljiv. Za fosfor se veli da je podložan fiksaciji, koja ga čuva od ispiranja, ali bogme ne i u našim supsratima nego u ilovici. Bor je izuzetno ispirljiv ionak, a tek kak je onda u našim propusnim supstratima. I onda kad cijeloj priči dodamo da porast i kvaliteta rasta i razvoj zavise o najslabijoj kariki (elementu), jasno je da te naše propusne supstrate moramo zalijevati i sa jačim koncentracijama i češće. Ja to radim u nedelju ujutro sa duplom dozom zelene plantele ili po novom plantete univerzal.
 kofi ja inače jedem čim se dignem, i naravno kavicu... :ludilo:

Offline coki

Odg: Prihrana - ujutro ili navecer
« Odgovori #8 : 27-04-2019, 20:32:24 »
Ali onda zalijes drva navecer ili ne ?


Sent from my iPad using Tapatalk

Offline Adrian

Odg: Prihrana - ujutro ili navecer
« Odgovori #9 : 27-04-2019, 20:35:05 »
u principu uvijek porvo zalijem šlauhom da sve dobro natopim u subotu navečer i onda mi se lijepo otopina gnojiva u nedjelju upija odmah u supstrat dok je vlažan. Ili ujutro u nedjelju zalijem, pa za pol sata idem zalevati s kanticom s gnojivom. :zalijevanje: :chinaman:

Offline coki

Odg: Prihrana - ujutro ili navecer
« Odgovori #10 : 27-04-2019, 20:37:04 »
Zanima me u nedjelju navecer da li opet zalijes?


Sent from my iPad using Tapatalk

Offline Adrian

Odg: Prihrana - ujutro ili navecer
« Odgovori #11 : 28-04-2019, 06:38:37 »
u ljeti nekad i treba...