Dobrodošli, Gost. Prijavite se ili registrirajte. Propustili ste aktivacijski email?

Autor Tema: Dodavanje zemlje da pokrije korenje - Juniperus Communis  (Posjeta: 3883 )

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Raca

Zbog trenutne situacije sa koronom i putovanja pre toga, nisam stigao da presadim ovog Juniperus-a u veću posudu iako je to bilo neophodno. Sada je već počeo da raste i mislim da je bolje da ga presadim tek na kraju iduće zime. Ovo je slikano krajem Marta (zadnji sneg).

Da li vredi da kupim jos zemlje (treset/peat) i da je dodam na vrh posude, da malo popunim rupu i pokrijem delove korena? Da li bi to možda pomoglo biljki ili ne? I da li je bitno da bude bas ista "vrsta treseta"?

Pozdrav,
Ivan

Slika: https://imgur.com/a/TICGt5t

Offline alexhor

Odg: Dodavanje zemlje da pokrije korenje - Juniperus Communis
« Odgovori #1 : 12-04-2020, 20:18:37 »
Moje mišljenje, ako ga nisi do sad presadio pusti ga na miru. Nema previše alternativa presađivanju. Pokrivanje gornjeg korijenja neće puno doprinjeti. Problem je obično s onim korijenjem u supstratu. Možda ga je previše, možda se smotalo okolo posude itd. No kako izgleda biljka ti je zdrava i vigorasta pa je pusti kako je, do sljedeće prilike.
(Inače, ako razbiješ posudu (jer se gore sužava pa ne možeš elegantno izvaditi biljku), pa ako presađuješ u veću posudu tako da ne mrviš supstrat oko korijenja i da nimalo ne remetiš korijenovu balu, već samo sve skupa staviš u veću posudu i dopuniš supstratom, onda možeš presaditi bilo kad. No to se radi eventualno samo interventno, ako se vidi da je počeo neki problem pa nema izbora. A uvijek kad presađujemo, prikraćivanje korijenja radi pospješivanja rasta je jedna od važnijih operacija.

Offline Raca

Odg: Dodavanje zemlje da pokrije korenje - Juniperus Communis
« Odgovori #2 : 17-04-2020, 22:00:15 »
Hvala na odgovoru. verovatno cu ga ostaviti kako je sada ili mozda samo malo zemlje bacim preko (ako nadjem tu vrstu zemlje). Pozdrav