Dobrodošli, Gost. Prijavite se ili registrirajte. Propustili ste aktivacijski email?

Autor Tema: Skidanje lišća u ljeto  (Posjeta: 6291 )

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline dinda

Skidanje lišća u ljeto
« : 28-03-2022, 19:14:51 »
Pozz, molim pomoć, ovu zimu sam iskopao jednu bukvu i zasadio u veliku posudu orezao sam grane i malo ih usmjerio kako sam najbolje znao.
Drvo se očito primilo i prolistalo velikim listovima.
Kako sam u ovome potpuno nov, zanima me dali mogu ove velike listove poskidati u 6. Mjesecu?
Negdje sam pročitao da bi još ovo ljeto mogli potjerati novi listići samo manji.
Ako je netko voljan pomoć unaprjed zahvaljujem👍

Offline alexhor

Odg: Skidanje lišća u ljeto
« Odgovori #1 : 23-04-2022, 23:20:41 »
Skidanje listova zovemo defolijacijom. Ona se radi u razna vremena i na različite načine, ali kao što kaže Ryan Neil, prvo treba odgovoriti na pitanje: Što želiš postići?
Kao što si rekao, govoriš o manjim listićima, i to je legitimni cilj, ali moram ustvrditi da si nestrpljiv. Ova bukva je prekratko u posudi za takve estetske operacije. Pusti ti nju nek ima listove kakve želi jer mora ojačati moraju ti odebčljati grane koje su neproporcionalno tanke u odnosu na deblo, treba ojačati korijenova bala, još se sto stvari mora dogoditi prije nego ćeš se igrati defolijacijom.
Ovi veliki listovi su posljedica, drvo ti govori da mu treba zelene mase da bi se ponovo uravnotežilo, bilo kakvo skidanje lišća imat će kontra učinak na tu ravnoitežu i nikad od toga zdravo i jako drvo.
Zato ga pusti nek raste, stavi ga na lijepo mjesto, u propusni supstrat, zalijevaj redovito i povremeno prihranju nekim uravnoteženim tekućim gnojivom.
Tvoji prvi zadaci su napraviti strukturne grane koje će nositi buduću krošnju,, srediti ovaj tupi vrh novim "leaderom" i onda samo ojačavati grane. U tu svrhu pusti ih nek rastu  ako treba i metar od drveta, tako će najprije dobiti bazu uz stablo kojom ćeš biti zadovoljan, pa nakon prikraćivanja opet, i onda će to ići u pravom smjeru. VAŽNO: Ako na bukvi prikratriš granu tako da na njoj ne ostane ni jedan pup, ta će grana odumrijeti.

Offline dinda

Odg: Skidanje lišća u ljeto
« Odgovori #2 : 24-04-2022, 04:51:02 »
Hvala puno na savjetu, sve još miruje u posudi nista ne diram. Izbilo je puno novih malih grančica i sve ću ostaviti do kraja godine kako je. A da sam nestrpljiv to ste dobro detektirali😉