Dobrodošli, Gost. Prijavite se ili registrirajte. Propustili ste aktivacijski email?

Novi Postovi

 Str: 1 ... 8 9 [10]
91
POČETNICI PITAJU / Odg: Prvi bonsai i totalni noobie
« Zadnji post Zeljko 08-05-2019, 08:45:33 »
Hvala puno na odgovoru.
92
POČETNICI PITAJU / Odg: Prvi bonsai i totalni noobie
« Zadnji post alexhor 08-05-2019, 08:09:15 »
Dobrodošao na forum! Po svemu što si napisao vidi se da si se informirao i da znaš otprilike što ti treba. Jedino nisi siguran KAD ti što treba. Definitivno si ti osobno dobar za bonsai. No, kako učimo da drveće raste sporo ali kontinuirano, ne smijemo ih od početka pritiskati. Ti bi odmah obavio sve radnje o kojima si pročitao. Uz drveće smo naučili da jednako oprezno treba postupiti i s bonsai početnicima. Prevelika brzina vodi u frustraciju i nana ti postaje prvi i zadnji bonsai. Ako zaista imaš volju, moj ti je prvi savjet: prikoči. Nema trčanja, prohodajmo zajedno tvoj početak. Neke se stvari rade u određeno doba godine, a ne bilo kad. Imamo bonsaiste s iskustvom po regiji, posjeta svakom od njih bi ti mogla biti vrlo korisna i praktična. Po tvojoj lokaciji vidim da imaš najbliže ljude u Koprivnici, Ludbregu, Nedelišću, Čakovcu ( gdje čak možeš nabaviti svoje prvo drvo koje se već trenira za budući bonsai). U međuvremenu - učenje. Za početak se možeš čuti s Cokijem, on ti je najbliže, u Kc. Probaj u poruci, pa ako ne vidi, javi mi se da vas povežem telefonski.
93
POČETNICI PITAJU / Prvi bonsai i totalni noobie
« Zadnji post Zeljko 08-05-2019, 06:33:39 »
Bok svima,
želja mi je uzgojit prvi bonsai. Malo sam čitao po internetu svašta na što sam naletio. Pa imam par pitanja oko nabave prvog bonsai i što sve odmah uz to trebam nabavit od alata i žice.
Preporučeno mi je da nabavim i to sam uspio nači u rasadniku u blizini: juniperus procumbes nana. Da li je to ok za mene totalnog noobiea?
Uz drvce obavezno moram nabavit i zemlju. E tu dolazim do prvog glavnog pitanja-što sve da kupim i u kojem omjeru da mješam? Čitao sam da je omjer 4:1 neorganska:organska komponenta. Što preporučate da kupim za prihranu?
Uz sve to ako imate volje da mi pomognete preporučite mi da odmah presadim i napravim orezivanje i ožičavanje?
Sorry na puno pitanja ali što više čitam to sve više imam pitanja a želja ostaje da barem probam i vidim da li je to uopće za mene. :smile:
94
DOGAĐANJA / Odg: 3.-5. svibanj - 5. bonsai izložba Ludbreg 2019
« Zadnji post Radovan 07-05-2019, 20:19:08 »
Lijepi video Adrian. :great:
95
POČETNICI PITAJU / Odg: Ima li spasa? Ficus Ginseng
« Zadnji post Radovan 07-05-2019, 20:09:56 »
Šokirao si ga,nisi ga smio iznjeti van.Mora noćna temperatura biti najmanje 15 stupnjeva.Možda ti potjera,nikad se nezna.
96
DOGAĐANJA / Odg: 3.-5. svibanj - 5. bonsai izložba Ludbreg 2019
« Zadnji post grabar 07-05-2019, 06:07:28 »
Svaka čast ekipi adrijan,radovan,alex i svi ostali koji su sudjelovali u izložbi nadam se da ču i ja jednog dana doć vidit izložbu.
97
POČETNICI PITAJU / Odg: Ima li spasa? Ficus Ginseng
« Zadnji post alexhor 06-05-2019, 23:00:18 »
Dobrodošao na forum! Meni se čini da se možeš polako oprostiti od njega. No ne zamjeraj si. Ovakvi fikusi koje kupuješ u prodajnim centrima su predodređeni da dožive kratki život, posebno kod početnika. Na žalost, pitanja o brizi za ovu biljku bi se trebala postaviti prije otvaranja novčanika. Vjerujem da bi te većina na ovom forumu pokušala odgovoriti od kupnje. Ali ne zamjeraj sebi, ovo je komercijalni "bonsai" namijenjen masovnoj prodaji ali neprilagođen podneblju i znanju novih vlasnika. Potraži na forumu više o Ficusu Ginsengu, pronaći ćeš još naslova s istom problematikom.
99
POČETNICI PITAJU / Ima li spasa? Ficus Ginseng
« Zadnji post ChmT 05-05-2019, 18:57:40 »
Pred jedno 2 godine sam kupio ovaj Fikus u Ikea:

Izgledao je kao na slici.

Ubrzo nakon što sam ga donio kući izgubio je preko pola lišća ali se nakon što je otpadanje stalo pojavili novi i imao ih je dosta iako ne kao kad sam kupio. Iz donjeg grmića je najmanje probijalo i tako prema gore postepeno sve više. Najgornji je bio najbujniji. Onda je opet kako je došla zima počelo otpadati lišće i na donji grmić se nije nikad vratilo a o ostali su bili slabi.

Odlučio sam, nedugo kad je malo zatoplilo, staviti ga na balkon jer sam mislio da mu svjetla fali no na balkonu je još uvijek bilo relativno hladno i možda ga to dokrajčilo Uglavnom otpalo svo lišće pa sam ga vratio unutra gdje inače stoji u dnevnom boravku i sad izgleda ovako, blagi užas. Osim što sam ga na balkon odnio također sam ga tada dosta obrezao jer bilo je loših grančica iz kojih se činilo da lišće neće probiti nikad pa sam ih uklonio da zdrave grančice imaju mjesta.


Imate li koji savjet kako sad zalijevati? Ima li mu spasa? Da ga pustim samo i čekam?
100
HORTIKULTURA / Odg: RASADNIK PREBONSAIA
« Zadnji post Adrian 01-05-2019, 13:10:38 »
Dečki, lipa nam se drži skroz OK! :jupije: :bravoPrika: :yupi:
 Str: 1 ... 8 9 [10]