Dobrodošli, Gost. Prijavite se ili registrirajte. Propustili ste aktivacijski email?

Autor Tema: Što znači REFINING  (Posjeta: 24902 )

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Aleksa

Što znači REFINING
« : 19-04-2007, 16:36:30 »
Ne znam domaci naziv za tu "proceduru" pa sam upotrebio engleski...

Znam da u refining spada i orezivanje izdanaka tokom cijele sezone rasta ali da li je to sve? Nekako mi je cudno da su oni Tajvanci dobili onako guste krosnje samo skracivanjem izboja! Mislim da tu ima jos nesto...  :sarcastic:

Offline Marija

Odg: Što znači REFINING
« Odgovori #1 : 20-04-2007, 08:19:21 »
Tajvanska magija  :yupi:
Pozdrav, Marija
https://meledabonsai.com/ | Meleda Bonsai

Offline Pinus

Odg: Što znači REFINING
« Odgovori #2 : 20-04-2007, 09:03:10 »
Možda su to sve kultivari, a ne one iste vrste iz prirode, pa su već genetski napravljene da mogu imat gušću krošnju od vrste iz prirode.
Pitat ćemo Vrgoča što misli o tome.

Offline Marija

Odg: Što znači REFINING
« Odgovori #3 : 20-04-2007, 09:10:13 »
Gusta krošnja je posljedica višegodišnjeg uzgoja.

Tako isto izgledaju patuljasti jasenovi u kršu koje brste ovce - a tu je u pitanju samo "orezivanje" i ništa drugo  :smile:
Pozdrav, Marija
https://meledabonsai.com/ | Meleda Bonsai

Offline Pinus

Odg: Što znači REFINING
« Odgovori #4 : 20-04-2007, 09:13:03 »
A još gušća od gušće?

Offline Marija

Odg: Što znači REFINING
« Odgovori #5 : 20-04-2007, 09:15:07 »
nitko od nas još nije orezivao krošnju 50 godina .... ali rezultat je vjerovatno kao kod tajvanaca :smile:
Pozdrav, Marija
https://meledabonsai.com/ | Meleda Bonsai

Offline DonQuijote

Odg: Što znači REFINING
« Odgovori #6 : 20-04-2007, 14:17:19 »
Gusta krošnja je posljedica višegodišnjeg uzgoja.

Tako isto izgledaju patuljasti jasenovi u kršu koje brste ovce - a tu je u pitanju samo "orezivanje" i ništa drugo  :smile:
A gle samo kak se smiju na fotkama, svjesni činjenice da su pronašli zakopano blago :worthy:

Offline helleborus

Odg: Što znači REFINING
« Odgovori #7 : 20-04-2007, 14:27:34 »
O Bože koji primjerak!!! :yupi:

Offline Aleksa

Odg: Što znači REFINING
« Odgovori #8 : 20-04-2007, 16:00:51 »
Ne, ne... Ima tu neka tajna koju nam Japanci, ovce i Pall jos nisu otkrili...   :diablo: 


Sve bi njih trebalo  :P90: 

(Nisam ovo gore stvarno mislio samo mi se svidja smajli  :P90:  :mdr:)

Offline Marija

Odg: Što znači REFINING
« Odgovori #9 : 20-04-2007, 17:47:30 »
Evo na prvoj slici kako je izgledao onaj primjerak odozgo (što ga vade Andrija i pl.Siniša, dok ja gledam) neposredno nakon vađenja. Kasnije sam ga razrijedila. Inače, stabalce je u "vječnim lovištima" i još sam osjetljiva po tom pitanju ...  :no:


Ovce su definitivno u dosluhu s Tajvancima  :idea:
Pozdrav, Marija
https://meledabonsai.com/ | Meleda Bonsai

Offline Aleksa

Odg: Što znači REFINING
« Odgovori #10 : 20-04-2007, 21:58:11 »
Tolikoj krosnji je bilo potrebno mnogo korijenja da bi olistala! Bas steta!

Offline Marija

Odg: Što znači REFINING
« Odgovori #11 : 20-04-2007, 22:08:10 »
Citat:
Tolikoj krosnji je bilo potrebno mnogo korijenja da bi olistala! Bas steta!

Reducirala sam mu krošnju na 1/4 nakon vađenja. Primili su mi se jaseni s manje korijenja od ovog, ali eto ovaj nije  :frown:


Pozdrav, Marija
https://meledabonsai.com/ | Meleda Bonsai

Offline marinko beg

Odg: Što znači REFINING
« Odgovori #12 : 21-04-2007, 01:05:03 »
nitko od nas još nije orezivao krošnju 50 godina .... ali rezultat je vjerovatno kao kod tajvanaca :smile:
Evo fotke jednog kineskog brijesta.Ta su drva barem ovdje u Europi gotovo sva mallsai,ali kolega iz kluba nakon nekih 12 godina je od relativnog nezanimljivog drva uspio napraviti ovo.Ovako prije lici na neki stari hrast na livadi nego na brijest.Ovo je mozda najbolji i najrazgranitiji brijest u Europi.
Rezultat je nastao samo orezivanjem.

Offline Aleksa

Odg: Što znači REFINING
« Odgovori #13 : 22-04-2007, 17:03:01 »
Evo jedan crtez, vezan je za refining... Na netu sam nasao da se aceri orezuju kao na lijevoj strani slike, medjutim krajnji ishod (sl. 3) nije uopste ono sto se trazi!  Na lijevoj strani je nesto slicno Nakinom predlogu. On kaze da se ostavljaju donji pupoljci ali meni se cini da bi trebalo da se ostavljaju gornji? U svakom slucaju, ono sto se dobije (sl. 6) bi izgledalo prirodnije kada bi se "okrenulo"! Mozda nisam bio bas najjasniji, ali vidite po slici u cemu je problem! Kako vi orezujete javore?

Offline DonQuijote

Odg: Što znači REFINING
« Odgovori #14 : 22-04-2007, 17:14:40 »
Vidjeh nekoliko orezivanja i običnih i burgerianuma  i uglavnom je riječ o kombinaciji ta dva tipa orezivanja.Tj prvo se skraćuju, pa imamo nešto kao na primjeru lijevo a onda se još skidaju izdanci koji idu prema gore, što je kod tebe na sličici desno. Mislim da bi tak kombinirani pristup dao najbolje rezultate.