Dobrodošli, Gost. Prijavite se ili registrirajte. Propustili ste aktivacijski email?

Autor Tema: Yamadori - nesigurna prva godina  (Posjeta: 6503 )

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline alexhor

Yamadori - nesigurna prva godina
« : 22-06-2014, 22:54:07 »
Evo malo zanimljivosti. Dva panja iskopana u ožujku, isti dan, jedan je javor a drugi ne znam što je. Od tada je prošlo malo više od tri mjeseca. No rezultat je dijametralno suprotni.
Slučaj prvi:
Javor je zarastao ispod velikog oraha i bilo ga je teško iskopati, imao je vrlo malo korijenja i virio je samo panj jer je u voćnjaku redovito rezan do zemlje. Za svaki slučaj sam ga posadio vani u dvorišti vjerujući da je to za njega bolje nego da ga gnjavim u posudi. Od prvog dana je potjerao mladice, i sad nakon 3 mjeseca se osušio, pretpostavljam da se nije zakorijenio. Ovo je poznata priča, drvce živi od pohranjene energije ali ne uspijeva zatvoriti ciklus, kad energije nestane sve stane. Često nas prevari i mislimo da se drvo primilo, ali treba imati rezerve do idućeg proljeća.

Slučaj drugi:
Drvo oko 3 metra visoko iskopano je isti dan kad i javor, sviđalo mi se proširenje koje ide od zemlje, prve grane  su počinjale tek na metar visine. Iskopao odrezao na cca 40 cm, pa kao i onaj prvi javor stavio u dvorište isti dan. Jednako sam zalijevao kao i sve drugo, ali taj panj nije maknuo s mjesta. Svi drugi panjevi su potjerali, glogovi, hrast (iz ničega), drugi javori, bagrem, jedino taj kolac nije davao znakove života. Postao je kandidat za premještaj na deponiju suharaka za roštilj, jer ništa što ne propupa tri mjeseca nema nikakve šanse.
Prilikom piljenja stabla nisam napravio suprotni rez sa suprotne strane pa se kora malo "začehnula" ali mi nije bilo bitno jer sam ionako drvce eventualno mislio kratiti. I onda prije dva tjedna tražim po njemu ima li ipak koji pup i primijetim na moje čuđenje da drvo na vrhu malo kalusira skroz okolo po kori, a nešto jače na onom dijelu gdje je kora malo otrgnuta prema dolje. I zamisli, nakon tri mjeseca na tom kalusu pojaviše se pupovi, čitava gomila iz itog mjesta točno na vrhu panja na tom kalusu.

I sad si ja mislim kako treba biti uvijek strpljiv, jer u prvoj godini ne znaš tko je živ a tko mrtav. Moj vrlo "živi" javorić se osušio i nije se zakorijenio, a "mrtvi" i gotovo otpisani panj je odlučio probuditi se nakon tri mjeseca spavanja u travi. Čudim se kako je preživio tako dugo bez i jednog pupa ili lista. Jedva čekam da se listovi razviju pa da vidom o kojem se uopće drvu radi. I da, nekoliko puta sam prskao Drinom i jedno i drugo. Ako Drin ima kakvu ulogu, očito je da javoru nije pomogao s korijenjem, ali je panju pomogao da tako dugo preživi (ako je uopće mogao upiti išta kroz koru). Čim se razviju listići još ću ga malo "drinati" jer kažu da Drin najbolje pomaže kroz mlade izbojke.

Offline grabar

Odg: Yamadori - nesigurna prva godina
« Odgovori #1 : 23-06-2014, 05:13:52 »
ovo na fotki i je možda i kurika ili akacja

Offline alexhor

Odg: Yamadori - nesigurna prva godina
« Odgovori #2 : 23-06-2014, 08:30:29 »
Nazubljeni listovi, najviše mi vuče na brijest, samo ne znam jel rubra, glabra, minor, ne znam razliku između dotičnih....

Offline Radovan

 • Zaslužni član
 • *****
 • Postova: 1967
 • Lokacija: Nedelišće, Čakovečka 13
 • Total likes: 86
  • Donator foruma
Odg: Yamadori - nesigurna prva godina
« Odgovori #3 : 23-06-2014, 13:23:58 »
Po kori bi mogao biti brijest.Listići se moraju potpuno otvoriti pa će se onda znati.
Med Murom i Dravom Međimurski je cvetnjak!

Offline grabar

Odg: Yamadori - nesigurna prva godina
« Odgovori #4 : 23-06-2014, 16:19:00 »
vidi ovo isto drvo

Offline Lilia

 • ZONA
 • Zaslužni član
 • *
 • Postova: 521
 • Lokacija: Međimurska županija
 • Total likes: 21
Odg: Yamadori - nesigurna prva godina
« Odgovori #5 : 23-06-2014, 23:34:12 »
vidi ovo isto drvo


"3 mjeseca" ...ja još živim u nadi !! Moja trbušasta bukva je lijepo ozelenila, i grane su poćele rasti ...i onda jesen, sve žuto !!!  Ali još je zalijevam...kao da je sva zelena...možda baci nekaj, za moju dobru volju barem !! :beurk:

Ali mi zato propupao panj od kojeg sam napravila policu za  :zalijevanje: !!  Panjina ima 100 kila, 1.10m visine i bacio dobar buket mladih zelenih grančica !! :tup:

Offline grabar

Odg: Yamadori - nesigurna prva godina
« Odgovori #6 : 13-07-2014, 13:44:31 »
evo    alexhor da se treba nadat drvetu da preživi i da se primi ovaj moj grab vađen u 2 njesecu ove godine.spavao spavao on pa u 6mjsecu pup po pup počeo bacat po deblu probudio se iz zimskog sna

Offline alexhor

Odg: Yamadori - nesigurna prva godina
« Odgovori #7 : 14-07-2014, 14:17:53 »
Super, grabar, znači još jedan ustao iz mrtvih  :molitva:

Offline grabar

Odg: Yamadori - nesigurna prva godina
« Odgovori #8 : 14-07-2014, 18:58:27 »
da preživio nekako ne treba značit da druge godine oće,evo ovaj tanki odotraga prvu godinu super ulovio ovu bacio još bolje i onda u 4 mjesecu crko još uvijek je zelen ljepo ispod kore ali nema mu pomoći to je tako ne preživi sve meni su naj ljepša drva koja sam iskopao crkla a tako je i kod drugih vjerovatno,ja nemam neka isustva u bonsaistici koliko i drugi učim i učim i naučio sam nešto i učit ču i dalje i usavršavat.ko kaže da mu sva drva prežive šta iskopa taj sigurno laže

Offline alexhor

Odg: Yamadori - nesigurna prva godina
« Odgovori #9 : 14-07-2014, 19:11:40 »
Naravno da ne prežive sva, ali preživljavanje dijelom ovisi o mnogočemu uključujući i vrstu. Ipak može se imati utjecaja na to. Drveće koje raste u kamenju  ima komplicirani korijenski sustav i teško ga je izvaditi, ali ono koje raste u nekakvoj rahloj zemlji može u startu imati više šanse jer ti daje mogućnost kvalitetnog iskapanja. I to naravno ovisi o čovjeku, ako je nemaran i nepažljiv pa iskida previše korijenja onda je šok za drvo veći. Zatim, kako ga njeguješ nakon iskapanja, na kojoj je poziciji (sunce/sjena) itd.
Sve skupa je uvijek lutrija, ali pažnjom se (po mome) povećavaju šanse za uspjeh iako nikad nema garancije. Nevjerovatno je ali kad neko drvo lagano kiksa i kasni za ostalim, razliku može napraviti mala promjena, npr. postavljanje u sjenu ili obrnuto, zalijevanje češće ili rijeđe od normalnog, pa kombinacije istog. Mojih 5-6 komada su kilavili od početka godine, i sad kad sam ih stavio u polusjenu na one police koje sam napravio, malo ih "podrinao" i orezao odjednom su eksplodirali, granje na sve strane. A te male promjene trebaju tjedne da bi pokazale rezultate, pa treba biti strpljiv.
Zato je pravo malo čudo kad drvo koje je kao "umrlo" odjednom oživi. Tek ga tad ne treba dirati jer znači da je na neku foru preživjelo šok i prilagodilo se, treba ga pustiti da ojača za nove izazove.

Offline Lilia

 • ZONA
 • Zaslužni član
 • *
 • Postova: 521
 • Lokacija: Međimurska županija
 • Total likes: 21
Odg: Yamadori - nesigurna prva godina
« Odgovori #10 : 15-07-2014, 13:37:15 »
Zato je pravo malo čudo kad drvo koje je kao "umrlo" odjednom oživi. Tek ga tad ne treba dirati jer znači da je na neku foru preživjelo šok i prilagodilo se, treba ga pustiti da ojača za nove izazove.   :worthy:  :worthy:

Jednu bukvu sam prežalila bez problema, za drugom mi još srce krvari.......a za treću ću svakodnevno moliti ako preživi, ako treba i do kraja mog života  !!  Iako je sad u fazi...o kojoj ti pričaš..ni sim ni tam !!   


  Brkkoooo....idemo moliti  :molitva:Interesantno.....mrtve su one sa  :surprised: nebarijem i deblom koje izdaje godine !  A mlađe se drže ! :ashamed: