Dobrodošli, Gost. Prijavite se ili registrirajte. Propustili ste aktivacijski email?

Autor Tema: S trešnje na krivulja  (Posjeta: 21436 )

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Helio

S trešnje na krivulja
« : 13-02-2015, 16:03:00 »
Danas otišao u rasadnik po dvije trešnje i na putu do kase,zaluta malo oko, kad tamo on.
Bor krivulj, mugo. Između svih onih grmića bora stoji ovaj, 5cm promjer debla s korom,visok 30-etak cm, ali glavno deblo je dugo nekih 60cm stoga zamislite da ima lijep ;movement:. U prvih 15cm nema debelih postraničnih grana što je karakteristika bora krivulja. Njegovo veličanstvo nebari prisutno, cijena 80kn. E da, iglice su tamnozelene :gigle: Dalje ne trebam pričat. Doma je.

Sad ne bi o staylingu bit će vremena,mislim da bi on prvo mora u florepoor,jer viri korijenje iz lonca. Stavio bi ga u terakota zdjelu koja je približno iste dubine kao i lonac iz rasadnika, ali dosta šira.
Florepor imam granulacije 8-16mm nelomljeni.
Moja pitanja bi bila da li da drobim florepor na sitnije i naravno kad da ga presadim , koji mjesec ?
Mislim da krivulj ima malo drugačiju ćud od ostalih borova. Ima li itko iskustva s njima?
Molim savjete i prijedloge.

Offline DonQuijote

Odg: S trešnje na krivulja
« Odgovori #1 : 14-02-2015, 11:29:15 »
Dobro si napravio i ne trebaš lomiti floreopor. Budući da je to vjerovatno vrlo mlado drvo velike su šanse da preživi ako ga ne budeš mučio. Kada se vadi iz prirode mora se ostaviti barem tri godine da miruje, netko kaže i pet godina no to se odnosi na stara drva, Ti svoj ostavi barem jednu godinu, možda dvije prije nego što ga uopće takneš. Nek se primi pošpteno, nek podivlja od snage i zdravlja pa onda kreni po malo. Za to vrijeme ćeš i naučiti što i kako s njim.
Ja imam dva, mislim da ih u hrvatskoj ima vrlo malo jer iako izgledaju primamljivo vrlo su osjetljivi u početnim godinama i krepaju nakon prvog oblikovanja tako da od pedesetak izvađenih za koje ja znam živi jedva nekoliko njih.
Dakle naoružaj se strpljenjem i što manje čačkanja po njemu prvih godina

Offline Helio

Odg: S trešnje na krivulja
« Odgovori #2 : 14-02-2015, 12:50:55 »
Hvala na odgovoru'

Ne mislim ga oblikovat prvih godina, ima samo par tankih grana (3) na deblu smještenih okomito odmah jedna poviše druge, to će morat otić jednog dana ali za sada neka ga pumpaju, nek raste, eventualno dolazi u obzir odabir pupova kasnije tako da ne raste 5-6 grana iz iste točke.

Mene sad najviše zanima presađivanje i kad to napravit, mislim koji mjesec. Vidim da se tu preporučuje rano proljeće ili kasno ljeto. Ali znam da je mugo izbirljiv po tom pitanju. Zahvat bi bio minimalistički, samo bi odreza malo na dnu ono korijenje što viri na dnu posude i koje je očito trulo. ostatak zemlje ne bi dira ništa već samo stavio u malo veću posudu i na dno i okolo ubacio floreopor.

Ako netko ima primjedbu i preporuku...slobodno.

Offline DonQuijote

Odg: S trešnje na krivulja
« Odgovori #3 : 14-02-2015, 19:01:47 »
Kad pupovi nabubre, u rano proljeće. Ali ne bih na tvom mjestu ostavljao zemlju u kojoj se nalazi ako ćeš ga uzgajati kao bonsai. Možda bi bilo bolje da malo rasčešljaš balu, staviš je u vodu da se zemlja otopi, tek bi onda skratio taj korijen za koji veliš da je truli višak i sve skupa posadio u foreopor.
 Tako ćeš imati puno jednostavniji posao oko zalijevanja, neće se moći dogoditi da ti korijen istruli zbog previše vlage.

Offline Helio

Odg: S trešnje na krivulja
« Odgovori #4 : 14-02-2015, 19:48:20 »
Ne znam nisam pametan oko toga,znaš i sam koliko su borovi osjetljivi oko prčkanja po korijenju. A još me strah da mu ne isperem i mycorrize. Rađe bi pripazio na zalijevanje, a i krivulj bolje tolerira vodu od drugih borova.

Offline DonQuijote

Odg: S trešnje na krivulja
« Odgovori #5 : 15-02-2015, 09:51:08 »
Sve ovisi u kakvom je tlu sada. Ako je crnica, zemlja za cvijeće, onda ga izlažeš opasnosti da bude prevlažna i da strada korijen. Moraš paziti kod zalijevanja i sam moraš donijeti odluku.
Budući da je to mladica stara tek nekoliko godina i samim tim otporna, mislim da se možeš upustiti u rasčešljavanje, a o mikorizi ne trebaš previše razmišljati jer je vrlo vjerovatno uopće nema, drva iz rasadnika je imaju samo ako se nasadi, a malo je vjerojatno da su to uradili.
Ja bi presadio... možda bi pogriješio ali učinio bi tako jer procjenjujem da je to manji rizik

Offline Helio

Odg: S trešnje na krivulja
« Odgovori #6 : 15-02-2015, 11:32:41 »
A onda ću napravit nešto između te dvije varijante ni minimalno ni previse zemlje maknit.
Eto, opet se pokazalo da su čovik i tovar pametniji od samog čovika.

Da ne bi bilo zabune, jasno je tko je ovdje tovar,vidi se odakle sam ja.  :hihihi:

Offline jurica

Odg: S trešnje na krivulja
« Odgovori #7 : 16-02-2015, 07:25:47 »
Ja sa drvima iz rasadnika (crnogoricom) napravim drugačije. Izvadim drvo iz posude i balu jednostavno prepilim ručnom pilom na pola , i onda to bez raščešljavanja presadim u nešto veću posudu. naokolo bale samo dodam supstrat. Nakon cca.3 god.lagano raščešljam i presađujem u posudu. Da i to je rizik ali prije ili kasnije treba riskirati za smanjiti balu pa mi je logičnije odmah u startu.I još jedna stvar borovima nikad ne ispirem balu jer mi se to u startu obilo o glavu, sve što sam isprao završilo je loše.

Offline Helio

Odg: S trešnje na krivulja
« Odgovori #8 : 16-02-2015, 10:43:52 »
Ja mislim i napravit upravo tako, samo što sam mislio otpilat samo trećinu bale. Je si li imao vise uspjeha na proljeće ili u kasno ljeto ?

Offline DonQuijote

Odg: S trešnje na krivulja
« Odgovori #9 : 16-02-2015, 13:17:32 »
.I još jedna stvar borovima nikad ne ispirem balu jer mi se to u startu obilo o glavu, sve što sam isprao završilo je loše.
Još od kada sam uzeo prvo božično drvo s korijenom koje mi je krepalo zbog ilovače u kojoj je korijen istrunuo, uvijek isperem kompletnu zemlju i nikada, nikada niti jedno drvo iz rasadnika mi nije krepalo.
Kod drva iz rasadnika zemlja može biti pogubna, a kako je riječ o mladicama i početnicima, ja bi svakome preporučio da se kompletna bala dobro razmoči i ispere.
Sasvim druga stvar je sa drvima iskopanima u prirodi

Offline Helio

Odg: S trešnje na krivulja
« Odgovori #10 : 16-02-2015, 17:36:47 »
Ne znam baš bi li i na kalinu tako navalio, a kamoli na bor. A početnik bi to već pospremio u bonsai posudu sa odrezanim korijenjem da može stat. A onda navali rizat grane koje ne ostavljaju dobar umjetnički dojam. :haaaahaaaaa:

Offline jurica

Odg: S trešnje na krivulja
« Odgovori #11 : 16-02-2015, 18:26:27 »
Ja mislim i napravit upravo tako, samo što sam mislio otpilat samo trećinu bale. Je si li imao vise uspjeha na proljeće ili u kasno ljeto ?
Kod izvađenih iz prirode isti mi je postotak preživljavanja dali vadim u jesen ili proljeće tj. smrtnost je dosta velika i do 60 %.
Iz rasadnika imam malo toga i za sad je sve živo a obično to radim pred proljeće tako oko i u 3. mj.

Offline Helio

Odg: S trešnje na krivulja
« Odgovori #12 : 16-02-2015, 19:08:08 »
 :hvalaaa:

Offline Marija

Odg: S trešnje na krivulja
« Odgovori #13 : 18-02-2015, 14:08:33 »
U Jadra kupi pumice, bolji je neko nelomljeni floreopor.
Naša klima je suha i ljeti će ti značit što substrat bolje zadržava vodu.
Pozdrav, Marija
https://meledabonsai.com/ | Meleda Bonsai

Offline Helio

Odg: S trešnje na krivulja
« Odgovori #14 : 03-03-2015, 19:27:25 »
Evo će brzo mjesec dana otkad sam presadio bor, a i zagrijat će tu kod mene, "valjda??"
 Pa bi trebalo počet bor prihranjivat. Sad ne bi htio otvarat nikakvu debate o prihranjivanju, samo savjet iz iskustva onih koji imaju borove.
Imam Plantellu 100% organic mikro-pelete i obično tekuće gnojivo.
Koje od to dvoje da upotrebljavam za bor?
Da podsjetim, boru sam otpilao donjih 50% bale i stavio ga u posudu sa floreoporom (pola-pola lomljeni i granule, tako oko 8mm prosjek jednih i drugih)

Hvala unaprijed.

P.S. Neće propast Plantela ima voćaka :mdr: