Dobrodošli, Gost. Prijavite se ili registrirajte. Propustili ste aktivacijski email?

Autor Tema: Djelovanje temperature na rast (preživljavanje) biljaka  (Posjeta: 51005 )

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline helleborus

Ovih dana smo u laganoj panici. Možda opravdanoj, a možda i ne. Temperatura pada debelo ispod nule. Noćas je bila sigurno -7, ako ne i niže. Dobar razlog za dodatno prekopavanje po knjigama. Nadam se da ćete se uključiti u raspravu.

Prvo sam došla do nekih zanimljivh podataka koje ste možda i znali. Da biljka diše cijelo vrijeme, bez obzira na godišnje doba, je jasno. No naravno da se to disanje znatno smanjuje za vrijeme zime. Disanje je uvleike uvjetovano visinom temperature. Minimalna temp.pri kojoj se još može mjeriti disanje je -10C. Tkiva otporna na mraz npr.iglice naših smrekica, dišu i pri temp. nižim od -20C, a disanje tropskih biljaka može biti poremećeno već pri 5C. Uglavnom ako je tempr.ispod 5C u većine biljaka disanje se smanjuje. Fizička oštećenja biljnih tkiva mogu djelovati na povećanje stope disanja i uslijed toga stimulirati primanje kisika.
Najveći problem biljkama predstvalja naravno izloženost niskim temp.zimi i suši ljeti. Pri niskim temp.biljne stanice u kojima se nazali voda podložne su smrzavanju uslijed čega im prijeti moguća opasnost od oštećivanje citroplaze.   :zamisljen: Narvano da je to opasnije za tropske vrste, o njima neću niš pisati pa ih potpuno isljučujem od komentiranja, ...biljke umjerenog pojasa, a to smo mi, imaju prilagodbe u stanicama. Pupovi kod drvenastih biljaka su zaštićeni ovojima(ljuskama) no to nije jedini razlog koji pomaže biljkama u preživljavanju zimskog perioda. Točno se zaspravo niti ne zna. Čini se da se radi o različitim karakteristikama citoplazme u vrijeme dormancije i u vrijeme rasta, jer glavna uloga ljusaka je sprečavanje gubitka vode, a ne čuvanje od hladnoće.
Mislim da je možda tu negje i ključ rješenja u ovim pitanjima koja su nam se ovih dana vrzmala po glavi. Naime preko zime kad je hladno i tlo zamrznuto najteže je odražavati vlagu kod biljaka (posebno ako još puše i vjetar). Biljka i zimi tada gubi vlagu, a ne može je nadoknaditi pa postoji opasnost od oštećenja sušom. Naravno da je sve to dovedeno na minimum odbacivanjem lisća i ljuskama na pupovima. Tu se pomalo tješim da ionako nije previše važno jesno li biljke izvadili u vrijeme niskih temperatura jer računam da pupovi još spavaju. Pa ako je i bar jedan dio dana vani odmrznuto tlo dobro je (ovdje mislim uglavnom na netom izvađene orientalise-nadam se da još spavaju).
Naime, tijekom pripremanja pupova na zimsko vrijeme, oni se 'zaogrnu' ljuskama i smanje disanje na minimum, a stanice gube dio vode što im povećava tolerantnost na daljnje isušivanje i smrzavanje (samo da ovi orientalisi nisu krenuli jer to se tada jako sve mijenja  :umm:).
MOžda da ovdje navedem jednu zanimljivost (možda ste znali)- kod nekih biljnih vrsta (drvenastih, npr. lipa, brijest, kesten, bagrem) ne stvara se vršni pup jer izdanak završava srmću ili odbacivanjem cijelog vršnog dijela, a arst se nastavlja od najgornjeg aksilarnog pupa. Evo, ak se netko pitao zakaj mu se posušio gornji dio gračica kod ovih vrsta. To se zove simpodijalni rast.
Najviše što kontrolira dormanciju pupova je duljina dana i temp.
radili su se neki pokusi kako biljka tijekom zimskih mjeseci izlazi iz stanja dormancije. Uzeli su grane lipe, javora i vrbe u listopadu, studenom, prosincu... i grane su stavljene u vodu u topli staklenik. Grane su ostale dormantne u list., stud. prosincu, no kasnije sakupljene su pokazivale sve veći postotak otvaranja pupova.


Offline helleborus

Odg: Djelovanje temperature na rast (preživljavanje) biljaka
« Odgovori #1 : 20-02-2009, 13:49:52 »
Svima je jsno da neke biljke mogu podnijeti jako niske temp. u stanju dormancije. To je rezultat prethodnih izlaganja hladnoći i genetika. to teće u dva stadija. Prva u ranu jesen biljka zaustavlja svoj rast, sad da ne ulazim previše u fiziologiju... tu dolazi do prenošenja određenih hormona koji budu tim signalom, kraći dan i niža temp., poslani u sve dijelove biljke osobito one najosjetljivije. Tijekom tog razdoblja biljke povlače vodu iz ksilema i time izbjegavaju moguće pucanje stabljike uslijed smrzavanja. U prvom stadiju biljka može preživjeti nešto ispod 0 stupnja, nisu još ptpuno otporne. U drugom stadiju biljka je potpuno izložena temp.smrzavanja i može izdržati i do -100C (ovisno o vrsti). najvažniji mehanizam koji biljka ima u sebi je sprečavanje stvaranja kristala leda u tkivima, odnosno međustaničnim prostorima... opet da previše ne ulazim u diskusiju gdje i kako samo ću ukratko.

Kad se tkivo hladi led se obično prvo stvara u međustaničnim prostorima, staničnim stijenkama i ksilemu. To najčesće nije letalno i tkivo se nakon zagrijavanja potpuno oporavi. No ako je biljka izložena dulje vrijeme niskim temp. kristali leda se povećavaju što uzrokuje dehidrataciju i letalnih oštećenja. Tome su biljke doskočile na različite načine, neki od njih su ograničavanje leda na područja gdje mogu napraviti malu ili nikakvu štetu te  stvaranjem proteina koji se vežu za led i sprečavaju ili usporavaju daljnji rast kristala.

U svakom slučaju naši orientalisi bi trebali biti više manje zaštićeni od smrzavice zbog toga što do sada nisu bili izloženi takvim temperaturama (s godinama će se naviknuti) dakle genetika ne bi trebala biti upitna (orientalis raste u botaničkom bez zaštite već godinama). A drugo zašto bi ih trebalo zaštititi je da se sad ne oštete ova tkiva koje su ionako oslabljena vađenjem i u kojima bi se zalijevanjem voda moga itekako smrznuti i oštetiti stanice, odnosno cijelu biljku. Ovi orientalisi nisu imali prilike u jesen stvoriti neku dozu spojeva i ostalog jer nisu niti bili izloženi takvim temperaturama niti su imali priliku pripremiti se za ovakvu zimu koja ih je spopala nakon vađenja. Nadam se da vam je ovo pomoglo i razbistrilo možda neke nedoumice i rupe u znanju. Meni svakako je.

Offline Mario

 • Zaslužni član
 • *****
 • Postova: 6904
 • Lokacija: Zagreb
 • Total likes: 4
 • Yamadori Selektor
  • Mario yamadori selektor
Odg: Djelovanje temperature na rast (preživljavanje) biljaka
« Odgovori #2 : 20-02-2009, 14:14:16 »
...Nadam se da vam je ovo pomoglo i razbistrilo možda neke nedoumice i rupe u znanju. Meni svakako je.

Ajde super, ...a već sam mislio da nam se forum smrznuo  :idiot:

Offline helleborus

Odg: Djelovanje temperature na rast (preživljavanje) biljaka
« Odgovori #3 : 20-02-2009, 14:25:03 »
...Nadam se da vam je ovo pomoglo i razbistrilo možda neke nedoumice i rupe u znanju. Meni svakako je.

Ajde super, ...a već sam mislio da nam se forum smrznuo  :idiot:

A vidim da ste se malo uspavali. Ja se sretno vratila na posao nakon par dana na povišenoj temperaturi. Obgrlila ja grabove i uskuhali brate  :haaaahaaaaa:
Ili možda samo brusite čajkomlate?!  :sumo:

Ako se malčice vratim na tekst... dosta je teško doći da svih ovih podataka i sigurna sam da nisu potpuni, ali isto sam tako sigurna da bi nam mogli itekako koristiti, ako za ništa drugo onda da bar znamo zakaj radimo ono kaj radimo. To ti onda uvelike olakšava posao, znaš da ga ne radiš zabadava i bez razloga. Recimo ak sad stavim grijalicu u plastenik i počnem grijeti cijele novake, znat ću zakaj sam dobila takav račun i s kojom namjerom...da prezive orientalisi.  :idiot:
Ili ako ćemo raditi neki plastenik ili staklenik slijedeće godine znat ću sigurno zakaj ga radim, definitivno ono samo s najlonom u našem kraju nije dostatno, to je možda dobro kod tebe Mario ili kod Čajka gdje su temperature sigurno za 3-5 stupnjeva više, a koliko sam čula jučer... i 7 stupnjeva tad da smo mi sasvim neka druga priča. nemamo baš vjetra, ali bome je ledeno.
tebi bi mario vjerojatno najlon bio dosta, jer bi on štitio od vjetra koji onda stvara dojam niže temperature i isušuje dodatno biljke, ali realno ti je temp. podnošljiva.

Offline Mario

 • Zaslužni član
 • *****
 • Postova: 6904
 • Lokacija: Zagreb
 • Total likes: 4
 • Yamadori Selektor
  • Mario yamadori selektor
Odg: Djelovanje temperature na rast (preživljavanje) biljaka
« Odgovori #4 : 20-02-2009, 14:27:55 »
Ako se ne varam, cijeli ovaj tekst smo već saželi u jednu rečenicu.

"Drvima ne smeta minus temperatura, a ubiti ih može dehidracija, uzrokovana vjetrom i njegovim utjecajem na isušivanje života iz drveta"
Koliko je drvo jako, toliko je otpornije!

Čestitam ti na trudu koji si uložila i prezentirala vrlo čitljivo  :ljub:

Ova rečenica koju si napisala "Točno se zaspravo niti ne zna." odlično opisuje današnju "Prirodnu znanost" koja sve više tapka u mraku i gubi se u svojim "činjeničnim stavovima". Ne želim omalovažavati njihov rad, no stalno mi u uhu zvoni ona (valjda japanska)..."...ni govor stotinu mudraca, ne može natjerati drvo da propupa..."

Offline Andrija Zokić

Odg: Djelovanje temperature na rast (preživljavanje) biljaka
« Odgovori #5 : 20-02-2009, 14:30:38 »
Zanimljivo!
Koliko može biti štetan led po deblu koji se stvorio uslijed kapanja odozgo? Uhvatila me panika kad sam ga vidio na jednom tek izvađenom drvcu, jer to prije nikad nisam vidio na yamadorijima.
Mislite li da su tek izvađeni yamadoriji osjetljiviji od dobro ukorijenjenih stabalaca ili tu nema pravila?
Bonsai su drva u posudama i samim time su osjetljivija od drva u prirodi kojima korijen ide duboko i na taj način je zaštićeniji od smrzavanja. Znam da Walter većinu svojih drva spušta na zemlju sa stalaka kada zahladi ... jedne sezone to nije napravio i jedna serija bonsaija je otišla u nepovrat.  :frown:
andbonsai.com ~ andbonsai studio

Offline gal

Odg: Djelovanje temperature na rast (preživljavanje) biljaka
« Odgovori #6 : 20-02-2009, 14:34:41 »
Zanimljivo!
Koliko može biti štetan led po deblu koji se stvorio uslijed kapanja odozgo? Uhvatila me panika kad sam ga vidio na jednom tek izvađenom drvcu, jer to prije nikad nisam vidio na yamadorijima.
Mislite li da su tek izvađeni yamadoriji osjetljiviji od dobro ukorijenjenih stabalaca ili tu nema pravila?
...daj pošalji slike novaka, pa ti bumo znali odgovoriti!  :hihihi:

Offline helleborus

Odg: Djelovanje temperature na rast (preživljavanje) biljaka
« Odgovori #7 : 20-02-2009, 14:35:40 »
Ako se ne varam, cijeli ovaj tekst smo već saželi u jednu rečenicu.

"Drvima ne smeta minus temperatura, a ubiti ih može dehidracija, uzrokovana vjetrom i njegovim utjecajem na isušivanje života iz drveta"
Koliko je drvo jako, toliko je otpornije!


Pa nije baš samo tak. Može ih ubiti minus jer se voda unutar stanica u drvu smrzne i uništi stanicu, odnosno cijelo tkivo. Takva biljka više nikad neće propupati (pa ni uz stotinu mudraca). A zašto se kod nekih smrzne, a kod drugih ne i koje mehanizme biljke za to imaju sam napisala, bar neke.

No točno je ono kaj zaboravljamo, da biljka troši vodu i zimi i kad je poreženo u prirodi i izvadimo da još više troši vode, odnosno kisika, a to je sve jedno s drugim proporcionalno povezano. Dakle, što više vode, više i kisika i obrnuto.

Offline Mario

 • Zaslužni član
 • *****
 • Postova: 6904
 • Lokacija: Zagreb
 • Total likes: 4
 • Yamadori Selektor
  • Mario yamadori selektor
Odg: Djelovanje temperature na rast (preživljavanje) biljaka
« Odgovori #8 : 20-02-2009, 14:36:28 »
...Nadam se da vam je ovo pomoglo i razbistrilo možda neke nedoumice i rupe u znanju. Meni svakako je.

Ajde super, ...a već sam mislio da nam se forum smrznuo  :idiot:

A vidim da ste se malo uspavali. Ja se sretno vratila na posao nakon par dana na povišenoj temperaturi. Obgrlila ja grabove i uskuhali brate  :haaaahaaaaa:
Ili možda samo brusite čajkomlate?!  :sumo:

Ako se malčice vratim na tekst... dosta je teško doći da svih ovih podataka i sigurna sam da nisu potpuni, ali isto sam tako sigurna da bi nam mogli itekako koristiti, ako za ništa drugo onda da bar znamo zakaj radimo ono kaj radimo. To ti onda uvelike olakšava posao, znaš da ga ne radiš zabadava i bez razloga. Recimo ak sad stavim grijalicu u plastenik i počnem grijeti cijele novake, znat ću zakaj sam dobila takav račun i s kojom namjerom...da prezive orientalisi.  :idiot:
Ili ako ćemo raditi neki plastenik ili staklenik slijedeće godine znat ću sigurno zakaj ga radim, definitivno ono samo s najlonom u našem kraju nije dostatno, to je možda dobro kod tebe Mario ili kod Čajka gdje su temperature sigurno za 3-5 stupnjeva više, a koliko sam čula jučer... i 7 stupnjeva tad da smo mi sasvim neka druga priča. nemamo baš vjetra, ali bome je ledeno.
tebi bi mario vjerojatno najlon bio dosta, jer bi on štitio od vjetra koji onda stvara dojam niže temperature i isušuje dodatno biljke, ali realno ti je temp. podnošljiva.

Već sam govorio o tim razlikama u temperaturi kod mene i "drugdje", ali sam možda tiho pričao pa me se nije čulo (tipično za mene)
Fascinantno je da kod mene vjetrovi pušu i kad je svuda uokolo bonaca, no kod mene je toplije i to je činjenica. Uvjerio sam se to bezbroj puta. Kad prolazim kroz Poljanicu prema Novakima (cca 5km) temperatura oscilira od 3-5 stupnjeva, prema Jablanovcu (7-8 km) ode i na 7 stupnjeva razlike i onda se iza Ivanca (10-15 km) počne penjati prema ZG, u povratku opet isto.

Zakaj je to tak nemam pojima, no sigurno je ono kaj sam govoril, da sam ja u USDA 7,  a vi ste u USDA 2  :tlab: brrrrr

Offline Mario

 • Zaslužni član
 • *****
 • Postova: 6904
 • Lokacija: Zagreb
 • Total likes: 4
 • Yamadori Selektor
  • Mario yamadori selektor
Odg: Djelovanje temperature na rast (preživljavanje) biljaka
« Odgovori #9 : 20-02-2009, 14:40:00 »
Zanimljivo!
Koliko može biti štetan led po deblu koji se stvorio uslijed kapanja odozgo?

Znam da voćari pred mraz prskaju voćke s namjerom da se na pupovima stvori ledeni pokrivač koji služi kao izolator i ne dozvoli da se pup smrzne. Je malo kontradiktorno, no to zavisi kak se postave činjenice  :great:

Offline Mario

 • Zaslužni član
 • *****
 • Postova: 6904
 • Lokacija: Zagreb
 • Total likes: 4
 • Yamadori Selektor
  • Mario yamadori selektor
Odg: Djelovanje temperature na rast (preživljavanje) biljaka
« Odgovori #10 : 20-02-2009, 14:44:53 »
Mislite li da su tek izvađeni yamadoriji osjetljiviji od dobro ukorijenjenih stabalaca ili tu nema pravila?
Bonsai su drva u posudama i samim time su osjetljivija od drva u prirodi kojima korijen ide duboko i na taj način je zaštićeniji od smrzavanja. Znam da Walter većinu svojih drva spušta na zemlju sa stalaka kada zahladi ... jedne sezone to nije napravio i jedna serija bonsaija je otišla u nepovrat.  :frown:

Drva se po meni, na zemlju spuštaju iz razloga, što će u kontaktu sa tlom, uloviti svaku vlagu kad je to moguće, a ako ih zatrpa snijeg, onda će biti i zaštičeni od vjetra. Opet dolazimo na to, da smo ih na polici izolirali od vlage i izložili vjetru, a ne zaljevamo ih agresivno kao po ljetnim vručinama.

Offline Mario

 • Zaslužni član
 • *****
 • Postova: 6904
 • Lokacija: Zagreb
 • Total likes: 4
 • Yamadori Selektor
  • Mario yamadori selektor
Odg: Djelovanje temperature na rast (preživljavanje) biljaka
« Odgovori #11 : 20-02-2009, 14:46:17 »
Mislite li da su tek izvađeni yamadoriji osjetljiviji od dobro ukorijenjenih stabalaca ili tu nema pravila?

Mislim da jesu, no taj period je, zavisno od doba godine, dug od 1-4 tjedna!

Offline Tijek


Offline helleborus

Odg: Djelovanje temperature na rast (preživljavanje) biljaka
« Odgovori #13 : 20-02-2009, 14:48:36 »
Zanimljivo!
Koliko može biti štetan led po deblu koji se stvorio uslijed kapanja odozgo? Uhvatila me panika kad sam ga vidio na jednom tek izvađenom drvcu, jer to prije nikad nisam vidio na yamadorijima.
Mislite li da su tek izvađeni yamadoriji osjetljiviji od dobro ukorijenjenih stabalaca ili tu nema pravila?
Bonsai su drva u posudama i samim time su osjetljivija od drva u prirodi kojima korijen ide duboko i na taj način je zaštićeniji od smrzavanja. Znam da Walter većinu svojih drva spušta na zemlju sa stalaka kada zahladi ... jedne sezone to nije napravio i jedna serija bonsaija je otišla u nepovrat.  :frown:

Mislim da te ne treba brinuti led na kori, ili smrzavanje nekke manje grančice. prvo to je kod vas relativno kratko trajalo pa se vjerojatno ništa nije niti oštetilo, a drugo, ako i je neka mala grančica neće biti štete po život drvca. Morate više jako paziti na vjetar i isušivanje, to mi se čini kao vaš veći i ozbiljniji problem.
Sigurno da su tek izvađena drvca osjetljivija, posebno ona koje donosimo u drugu zonu. To je zato što ta drva nisu bila u jesen pripremljena za takve uvjete niskih temperatura. Vjerujem da se s godinama ona prilagode, naravno ukoliko su uopće vrsta koja može rasti u ovoj klimi.
Sad kad si napisao ovo o Pallu malo si razmišljam što bi moglo biti ključno. Evo, čak mislim da nije problem toliko u temperaturi koliko u isušivanju. pazi njegove su biljke sad pod snijegom, zaštićene od vjetra i preniskih temperatura. Sjetim se onoga što je Gal pisao (kaj se događa s mladicama koje prežive normalno do proljeća a imaju korijen plitko u vjerojatno smrznutom tlu na jako niskij temp.) Vjerujem da se djelomično zaštićene lišćem, snijegom... od vjetra ...pazi led je i na -3 i na -50 (posebno ak se radi o maloj, mladoj biljčici koja je cijela smrznuta već na -3.
Zapravo kako ovo pišem, sve mi se više čini da je stvar u isušivanju. Pazi, zaleđeno tlo- dakle nemogućnost dolaska do vode totalna, disanjem se troši voda, biljka unutra nije zaleđena jer ima posebne mehanizme (koje sam napisala) koje je održavaju da bar njen metabolizam minimalno funkcionira, znači voda se troši, ali se ne nadoknađuje... i tako kod Palla bar 3 mjeseca, ili 2. Dosta frkovito, kaj ne?!

Offline helleborus

Odg: Djelovanje temperature na rast (preživljavanje) biljaka
« Odgovori #14 : 20-02-2009, 14:57:08 »
google is my friend who know alot... http://bonsainurseryman.typepad.com/bonsainurseryman/2009/01/freeze-protecton.html


Nisam baš detaljno čitala, ali zvuči dosta uvjerljivo. Led štiti i od preniskih tempratura i od isušivanja. Logično.